Cresterea poftei de mancare la copii

4 iulie 2021 | Oana Cucu | Niciun comentariu

Cresterea poftei de mancare la copii este un subiect pe cat de vast pe atat de epuizant pentru unii parintii. Adesea intrebarile de genul "De ce nu are copilul meu pofta de mancare?" produc si mai multa ingrijorare in randul parintilor preocupati de sanatatea celor mici. Piticii mofturosi fac tot felul de grimase cat stau la masa. Spun ca nu le este foame imediat cum vad farfuria cu mancare sau cauta tot felul de motive sa se ridice de la masa. Pe de alta parte, parintii stresati de aceasta situatie au adesea copii stresati, atunci cand sunt fortati sa manance.
In diferite etape de crestere ale copiilor, acestia pot manifesta variatii bruste ale poftei de mancare. Suplimentele alimentare naturiste sunt recomandate nu doar pentru aportul lor de substante nutritive, ci si pentru cresterea poftei de mancare a copiilor. Uneori poate fi vorba despre o incetinire normala a procesului de crestere sau, dimpotriva, despre o accelerare a acestuia. Alteori, pofta de mancare poate fi influentata de programul copilului, de activitatile pe care le desfasoara sau chiar de schimbarea temperaturii si a vremii de afara.

cresterea poftei de mancare

Produse naturiste pentru cresterea poftei de mancare la copii

De obicei, scaderea poftei de mancare este cea care ii ingrijoreaza cel mai mult pe parinti. Insa, daca fenomenul este temporar nu ar trebui sa existe motive de ingrijorare. La un copil sanatos, mofturile nu se trateaza cu vitamine si nici cu alte medicamente ce induc pofta de mancare. Daca apetitul scazut al copilului devine permanent depasind cateva saptamani, atunci parintele trebuie sa stie ca are la indemana o multime de remedii naturiste pentru cresterea poftei de mancare. De asemenea, sunt indicate analizele si un consult de specialitate.

Siropuri vitaminizante, gemoderivate si extracte (de catina, afine, macese), ulei de peste capsule si lichid, propolis in diferite forme, vitamina C, multivitamine, polen, laptisor de matca, tonice complexe apicole, miere de albine, bitter cu noni…toate sunt produse 100% naturale ce pot echilibra cu succes apetitul copiilor.

"De ce nu are copilul meu pofta de mancare?"

  • In cazul in care copilul refuza anumite grupe de alimente poate fi vorba de o intoleranta. Aceasta ii poate crea probleme digestive sau un disconfort gastric.
  • Anemia sau lipsa cantitatii potrivite de fier in organism poate fi motivul aparitiei alimentatiei deficitare. Astfel, dieta poate fi imbogatita cu alimente ce contin mai mult fier. De asemenea, se poate administra si un supliment pe baza de fier, eventual sub forma de spray pentru a fi usor de administrat.
  • Parazitii intestinali sunt o problema des intalnita la copii, din moment ce acestia duc mainile murdare la gura. Simptomele pot trece neobservate sau pot fi confundate cu alte afectiuni insa includ adesea scaderea poftei de mancare. Citeste aici mai multe despre aceasta afectiune si ce produse naturiste sunt recomandate.
  • Probleme emotionale pot fi alta cauza a apetitului scazut. Acest aspect nu ar trebui ignorat mai ales daca au loc schimbari importante in viata copilului sau a familiei.

Bune practici pentru cresterea poftei de mancare la copii

  • Un program regulat de activitati si mai ales un program regulat in ceea ce priveste mesele este un stimul excelent al unei pofte de mancare normale.
  • Consumul mare de lichide precum sucuri, lapte sau orice alta bautura aromata poate taia pofta de mancare a copilului, care se va simti in permanenta satul. Acestea ar trebui oferite in timpul mesei, ca parte din ea sau intre mese, dar cu suficient timp inainte de urmatoarea masa.
  • Limitarea gustarilor mai putin sanatoase este si ea un element cheie in reglarea poftei de mancare a copiilor. Inlocuirea lor cu fructe sau cu tot felul de bunatati preparate in casa poate fi o solutie foarte buna. Portiile conteaza. In plus, se ofera copilului doar daca cere.
  • Suplimentele alimentare sunt recomandate nu doar pentru aportul lor de substante nutritive, ci si pentru cresterea poftei de mancare a copiilor. Inca din primii ani de viata magneziul trebuie sa se regaseasca in alimentatia copilului. Este o sursa foarte importanta, deoarece previne aparitia infectiilor, ajuta la formarea muschilor, a creierului, dar si la mentinerea sanatatii cardiace si a sistemului imunitar. Complexul de vitamine B are un rol esential in formarea metabolismului, glucidelor si proteinelor. Sustine sistemul nervos, formarea de anticorpi, formarea de celule sanguine si in construirea imunitatii copilului. Magneziul favorizeaza utilizarea vitaminelor B de catre organism, iar la randul lor vitaminele B mentin concentratia optima de magneziu.

Cresterea poftei de mancare la adulti

Lipsa poftei de mancare in randul adultilor poate aparea reactiv in stari febrile, ca urmare a greturilor insotite (sau nu) de varsaturi, a afectarii gustului sau mirosului, a dificultatilor la inghitit sau a prezentei durerii.
Cauzele sunt adesea un regim alimentar monoton, sarcina (mai ales in primul trimestru). Consumul de iritanti gastrici (tutun, alcool) - consumul de alcool in cantitati mici poate stimula pofta de mancare, insa consumul excesiv irita mucoasa stomacului si da inapetenta. De asemenea, infectiile acute si cronice, bolile digestive, cele cronice sau metabolice pot afecta apetitul adultilor. La fel si afectiunile emotionale precum tristetea sau nelinistea, pot scadea pofta de mancare. Inapetenta nu este o afectiune propriu-zisa, ci un simptom al unei alte afectiuni.
Pentru a creste pofta de mancare, faceti miscare cat mai des. Consumati fructe si legume proaspete, supe creme, cereale integrale, avocado, branzeturi. Stimularea apetitului cu ajutorul suplimentelor naturale este, de asemenea, indicat. Plantele care cresc pofta de mancare sunt papadia, iarba matei, semintele de fenicul, radacina de ghimbir, ginseng, papaya, menta, coada soricelului, marar.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram