Polenul

5 iulie 2021 | Silvia_Dragomir | Un comentariu

Cum sa folosim minunile stupului in avantajul sanatatii noastre?

Polenul, unul din cele mai importante si raspandite minuni ale naturii, este folosit in terapie inca din antichitate, fiind foarte cunoscut pentru diversitatea de compusi naturali pe care acesta ii contine si nu in ultimul rand pentru beneficiile pe care acestia le aduc organismului.

Sunt cunoscute foarte bine si beneficiile pe care polenul le aduce naturii, deoarece prin intermediul acestuia albinele, principalii transportatori de polen, isi umplu saculetul ca mai apoi sa il poata depozita in stup pentru a se hrani. Fara aceste fapturi gingase si harnice, ce zboara din floare in floare zilnic, produsele apicole nu s-ar mai forma. Acest fapt n-ar fi unul chiar imbucurator pentru iubitorii de produse naturale, deoarece acestea nu ne-ar mai permite sa tratam o gama atat de larga si variata de disfunctii ale corpului uman. Grauncioarele de polen ramase pe suprafata corpului albinei vor lua contact cu o alta floare si se va produce polenizarea, realizandu-se astfel un ciclu benefic de dezvoltare.

Contemporan, din ce in ce mai multe persoane incep sa aleaga si sa se indrepte spre folosirea de produse vegetale din surse cat mai naturale si bio. Aceasta tendinta spre orientarea de produse organice este resimtita si in domeniul alimentar si nu in ultimul rand, in terapia medicamentoasa. Populatia incepe sa constientizeze faptul ca principiile active pe care produsele vegetale le contin sunt acceptate cu usurinta de organism. Un prim avantaj al fitocomplexelor este faptul ca organismul le asimileaza fara rezerve si nu prezinta efecte adverse ca in cazul medicamentelor de sinteza.

polenul

Polenul ca tratament pentru o multitudine de afectiuni

Polenul este un produs exceptional pentru organismul uman, fiind considerat unul dintre cei mai sanatosi nutrienti pe care natura ii poate pune la dispozitie. Acesta are diverse utilizari, mai ales in dermato-cosmetica, dar si in realizarea homeostaziei organismului, ameliorand diverse afectiuni ale aparatului digestiv, respirator, dar si alte afectiuni cronice, cum este hepatita cronica. Acesta prezinta si actiune benefica in reglarea nivelului de colesterol din sange.

Polenul in reglarea homeostaziei mediului interior

Polenul este bogat in proteine, zaharuri, aminoacizi esentiali si neesentiali, lipide, enzime, fitohormoni si o multitudine de microelemente. Pigmentii carotenoidici, acid ascorbic, provitamina A, acid folic, cat si complexul de vitamina B ii ofera acestui produs minune o compozitie chimica complexa. Valoarea sa nutritiva poate fi folosita cu succes in toate tipurile de carente nutritionale.

Utilizat pentru afectiuni ale tubului digestiv, amelioreaza simptomele ulcerului duodenal, prin administrarea unei lingurite de polen inainte de mesele principale. Acesta isi sporeste beneficiile la asocierea cu mierea, potentand efectele benefice ale polenului prin continutul sau bogat in vitamine, glucoza, oligominerale. Atentie insa ca trebuie sa avem grija la cantitatea de polen pe care o utilizam, deoarece acesta poate induce iritatie gastrica.

Polenul benefic in raceli si afectiuni ale calilor respiratorii

Pe langa efectele miraculoase asupra aparatului digestiv, polenul se utilizeaza in tratamentul afectiunii cailor respiratorii superioare. De asemenea contine si o cantitate mare de antioxidanti, ce reduc inflamatia la nivelul cailor respiratorii superioare si, in plus, prezinta si un efect antiseptic ridicat, antimicrobian. Asocierea polenului cu propolisul a determinat, in urma experimentelor, cresterea semnificativa a reactiilor de imunitate specifica.

Administrare facila, pret redus, eficacitate dovedita stiintific

Studiile au aratat ca in fiziologia tubului digestiv, polenul mareste viteza de evacuare intestinala si sinteza proteica in tesuturi.

Prin prezenta aminoacizilor, vitaminelor si a microelementelor apar efecte pozitive asupra dezvoltarii indivizilor imaturi din punct de vedere sexual, cu un efect direct asupra celulelor Leydig, activand spermatogeneza.

Pe langa toate aceste facilitati la indemana oricui, s-a dovedit benefica si administrarea polenului singur, asociat cu mierea sau cu pastura in afectiunile tubului digestiv, precum hepatita cronica evolutiva.

Efectul pozitiv al polenului in ameliorarea anemiei

In urma studiilor efectuate in vederea tratarii sau ameliorarii anemiei hipocrome, dupa 90 zile de tratament cu polen, se poate observa o crestere semnificativa a hematocritului si a hemoglobinei. De asemenea, in anemia post hemoragica asociata cu carenta de fier si vitamina B12, s-au vazut rezultate dupa 15-30 zile de tratament cu polen.

Efectul polenului administrat impreuna cu alte minuni ale stupului este acela de factor regenerator si de consolidare generala a organismului, putand fi utilizat cu usurinta si in afectiunile din sfera ORL.

Recomandari de administrare a polenului

Exista bineinteles si cateva reguli ce trebuie respectate inainte de a administra polenul sau alte produse derivate. Cu toate ca este un produs minune natural, este indicata totusi o pauza de 3 saptamani dupa o cura indelungata. Cu toate ca este obtinut din surse naturale, produsele apicole nu sunt standardizate, iar proprietatile produsului, cum ar fi aspectul, culoarea si gustul pot varia de la un lot la altul.

In functie de categoria de varsta, este recomandat ca polenul fie crud sau uscat sa fie administrat in doze diferite. Astfel, copiilor cu varste cuprinse intre 7 si 15 ani le este recomandat sa consume 15 g de polen pe zi, iar adolescentilor si adultilor, 25 g pe zi. Doza nu trebuie depasita pentru consumul zilnic si nu trebuie sub nicio forma consumat in exces. Bineinteles ca nu este recomandat consumul de catre pacientii ce prezinta alergie la produsele apicole.

Informatiile prezentate sunt de natura informativa si nu pot compensa sfaturile medicilor.

Sursa: "COMPENDIU DE APITERAPIE", Constantin Neascu

Autor: Silvia Dragomir, studenta la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti – https://umfcd.ro/

Distribuie articolul:

One comment on “Polenul”
  1. Am învățat multe din acest articol. Informațiile sunt prețioase, utile.
    Încă odată am înțeles că natura ne oferă soluții pentru o viață sănătoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram