Gustul cald si intepator dar si aroma bogata a frunzelor fac din cimbru un condiment popular pentru o multime de preparate culinare. Insa utilizarea acestuia nu se rezuma doar in bucatarie ci este un component important din multe remedii naturiste. Acest fapt se datoreaza actiunilor sale in tratarea problemelor respiratorii, digestive, actionand ca un adevarat antibiotic natural.
1. Cimbru – antibiotic natural pentru sistemul respirator si digestiv
Actiunile antimicrobiene remarcabile ale cimbrului se datoreaza continutului ridicat de timol. Acesta este un agent antiseptic, antioxidant si un puternic antibacterian. Timolul face parte din clasa biocidelor, substante cu o mare capacitate de distrugere a organismelor daunatoare. Aceste fapte fac din cimbru un real antibiotic natural, cu efecte dovedite in calmarea si tratarea problemelor digestive sau respiratorii.
Aparte de preparatele din cimbru ce se pot face acasa, aceasta planta se regaseste si in produse naturiste, precum Biomicin Forte, un antibiotic natural pe baza de uleiuri esentiale de cimbru si cuisoare. Acestea contin compusi care actioneaza la nivelul membranei celulare a bacteriilor, reducandu-le permeabilitatea si contribuie la eliminarea microorganismelor potential patogene din organism.
O cana cu ceai de cimbru stimuleaza functiile plamanilor si elibereaza caile respiratorii. Simptomele bronsitelor acute sau cronice, a virozelor respiratorii si a tusei pot fi reduse cu aceasta planta datorita efectelor sale antibiotice si antimicotice extrem de puternice.
Asocierea patlaginei cu cimbru si-a dovedit eficacitatea in combaterea problemelor repiratorii, a secretiilor abundente ale bronhiilor, a astmului bronsic si chiar in cazul tusei convulsive. Tratamentul consta in 4-5 cani pe zi cu amestec infuzat de lamaie si o lingurita de cimbru-patlagina. Ceaiul trebuie baut proaspat, fierbinte si in inghitituri mici. In cazul pneumoniilor, ceaiul se consuma din ora in ora.
In combinatie cu echinaceea, cimbrul stimuleaza imunitatea pe cale naturala.
2. Consumul de cimbru imbunatateste digestia
Calitatile antiseptice ale cimbrului il recomanda in problemele digestive. Cimbrul este un diuretic excelent si de mare ajutor persoanelor cu o digestie lenta. Colitele, enterocolitele, spasmele digestive sau balonarea pot fi tinute sub control atat cu ceai cat si cu tinctura de cimbru. Un astfel de tratament are efect antiinflamator si distruge flora bacteriana de fermentatie.
Ceaiul de cimbru se foloseste si in cazul bebelusilor cu colici. In plus, adaugarea acestei plante in apa de la baita va calma bebelusul agitat sau nervos.
3. Cimbrul este un adevarat expectorant si antiinflamator
Datorita calitatilor sale expectorante si antiinflamatoare, astmul, pneumonia, faringita si laringita pot fi calmate si tratate cu ulei esential de cimbru. Uleiul se administreaza in combinatie cu o lingurita de miere si se administreaza timp de 7-14 zile. Tratamentul se poate repeta dupa o pauza de 2 saptamani. Uleiul de cimbru poate fi folosit si extern, sub forma de inhalatii sau adaugat in candela de aromaterapie.
4. Are efecte vermifuge dovedite
Parazitozele intestinale sunt afectiuni ale aparatului digestiv, cauzate de prezenta in organism a diversi paraziti. Igiena deficitara este principala cauza a bolilor parazitare. Astfel, viermii intestinali isi pot face aparitia in urma consumului de apa, zarzavat, fructe si legume contaminate cu ouale de ascarizi, oxiuri si giardia.
Cu toate ca majoritatea persoanelor afectate tolereaza destul de bine prezenta parazitilor, acestia colonizeaza aparatul digestiv si cauzeaza tulburari digestive precum scaderea apetitului alimentar, indigestie si anorexie, balonare sau diaree.
Cimbrul e eficient in giardoze. Se poate urma un tratament cu ulei esential sau tinctura de cimbru, care au proprietatea de a impiedica reproducerea parazitilor. Se pot combina in proporţii egale tinctura de lavanda, de pelin si de cimbru. Se ia cate o ligurita diluata in putina apa, inainte de mese, timp de 20 de zile.
5. Cimbrul este diuretic si reduce retentia de apa
Retentia de apa sau edemul apare atunci cand fluidul in exces nu este eliminat din tesuturile corpului, inclusiv de la nivelul pielii. Aceasta problema se declanseaza, in general, ca reactie a corpului in fata temperaturilor crescute sau in urma unui consum exagerat de sare. O alta cauza a retentiei de apa este functioneaza incorecta a rinichilor si insuficienta renala cronica. Aceste afectiuni cresc concentratia de toxine si saruri din sange. Uleiul esential de cimbru mareste urinarea si ajuta la eliminarea excesului de apa, a sarurilor si toxinelor. In plus, ajuta la reducerea greutatii corporale, a grasimilor si scade tensiunea arteriala.
Stiai ca cimbrul creste pe pasuni insorite, pe povarnisuri si pe liziere inguste si prefera muşuroiul mic de furnici de pe campii? In plus, cimbrul poarta multe denumiri in popor: buruiana-de-balsam, cimbrisor, cimbru-de-camp, cimbru-salbatic, iarba-cucului, lamaita, sarpun, tamaita sau timian.
Te invitam sa descoperi toate produsele naturale pe baza de cimbru pe site-ul nostru PutereaPlantelor.ro.
Comentarii recente