Dispepsia (indigestia)

2 iulie 2021 | Silvia_Dragomir | Niciun comentariu

Dispepsia, cunoscuta si sub numele de indigestie fara o cauza evidenta sau antiulceroasa, inseamna disconfort sau durere in abdomenul superior, insotita de senzatia de plenitudine imediat dupa ce incepi sa mananci. Dispepsia nu este considerate o afectiune; termenul il putem asocia unui grup de simptome care include adesea balonare, disconfort, greata si regurgitare. Desi este frecventa, aceasta se manifesta diferit de la individ la individ, iar simptomele pot fi resimtite ocazional sau, in cel mai rau caz, zilnic.

In general, medicii nu reusesc sa descopere cauza exacta a iritatiei mucoasei stomacului, insa dispepsia poate fi un semn al unei alte boli digestive.

dispepsia

Dispepsia - simptome frecvente

Persoanele care prezinta indigestie pot avea unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: disconfort la nivelul abdomenului superior, adica in partea inferioara a sternului, insotit de satietate precoce in timpul mesei sau chiar imediat dupa primele inghitituri, care dureaza mai mult decat ar dura in mod normal. Balonarea este inca un semn al dispepsiei, resimtita ca o senzatie inconfortabila de presiune. Greata este un simptom care apare mai rar in randul pacientilor, dar nu trebuie neglijata.

Cauzele dispepsiei sunt variate, insa printre ele se pot numara fumatul, starile de anxietate, anumite medicamente, de exemplu antibioticele, excesul de alcool, bauturi carbogazoase si cofeina, mancatul in ritm alert si in cantitati mari, alimente care pica greu stomacului, prajelile si alimentele grase sau picante. Trebuie luat in considerare faptul ca starile de indigestie sunt intr-o legatura foarte stransa cu stilul de viata si alimentatia necorespunzatoare, precum si tratamentele medicamentoase pe o perioada indelungata. Uneori, indigestia nu poate fi considerata o afectiune propriu-zisa. Aceasta poate aparea ca un simptom al unei boli digestive, cum ar fi gastrita, ulcer peptic, calculi biliari, pancreatita sau, de ce nu, ocluzie intestinala.

Este dispepsia o afectiune serioasa?

Indigestia usoara nu reprezinta un motiv de ingrijorare, insa, uneori, simptomele pot fi semnul unei afectiuni mai serioase, ceea ce necesita atentia unui medic sau a unui tratament corespunzator.

Prevenirea si tratarea dispepsiei prin metode naturiste

Indigestia poate fi prevenita prin intermediul principiilor active pe care produsele vegetale le contin, iar acest mod de tratament este unul usor si la indemana oricui. Introdu in mancarurile pe care le pregatesti condimente naturale, poate chiar din gradina ta. Ca prima metoda pentru tratarea dispepsiei, putem lua in considerare utilizarea de condimente aromatice in bucatele pe care le preparam, acestea avand actiune stomahica la nivelul stomacului, favorizand cu usurinta digestia alimentelor ingerate.

Pentru tratamentul dispepsiei, putem folosi cateva metode naturiste. Fructele de coriandru au nenumarate beneficii pentru sanatatea noastra. Pe langa faptul ca dau un gust aromatizat mancarurilor in care este adaugat, infuzia din semintele de coriandru, zdrobite cu grija inainte de a fi utilizate pentru a scoate din ele o cantitate de ulei volatil mai mare decat in mod normal, pot trata starile de flatulenta si indigestie. Pe langa aceste efecte, pot calma durerile provocate de colicii intestinali.

Pe langa semintele de coriandru, mai putem folosi frunzele de busuioc sub forma unei infuzii, fiind un antiseptic exceptional la nivelul stomacului, avand si un efect carminativ, ajutand la eliminarea gazelor intestinale.

Ceaiul de fenicul trateaza cu succes dispepsia, acesta fiind bogat in principii care aduc un efect antiseptic, adica antibacterian la nivel digestiv. Maghiranul este un alt produs vegetal care imbunatateste starile dispepsiei, avand de asemenea si efect coleretic-colagog, adica favorizeaza eliminarea bilei corect, astfel digestia realizandu-se corespunzator.

Infuzia de papadie, administrata inainte de masa, stimuleaza secretia de acid clorhidric din stomac, deci alimentele vor fi digerate cu usurinta, evidand starile de indigestie.

Pe langa aceste produse vegetale, putem folosi si uleiurile volatile de anason, de fenicul, de chimen, dar si de cardamom. Aceste uleiuri volatile, prin intermediul fitocomplexului din compozitia lor, bogat in tanin, care are efect antiseptic, antimicrobian, si prin intermediul acizilor fenolcarboxilici care favorizeaza eliminarea bilei corespunzator, ajuta la diminuarea starilor provocate de indigestie.

Trebuie sa fim atenti la administrarea lor, deoarece nu pot fi folosite ca atare intern, ci diluate inainte sau administrate cu un alt aliment. Putem sa folosim un cubulet de zahar sau o lingurita de miere peste care sa adaugam cateva picaturi de ulei volatil.

Redigest 50 capsule inlatura senzatia neplacuta de balonare si ajuta la eliminarea gazelor formate, are efect litolitic, impiedica formarea calculilor biliari si renoureterali, bun detoxifiant.

Ceaiul de Anason este recomandat pentru reducerea spasmelor care apar la nivelul tractului gastrointestinal, imbunatatirea digestiei si cresterea secretiei de lapte.

Autor: Silvia Dragomir, studenta la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti - https://umfcd.ro/

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram