Reumatism - cauze, simptome, tipuri si preventie.

12 octombrie 2023 | Oana Cucu | Niciun comentariu

Reumatism - cauze, simptome, tipuri si preventie

Ce este reumatismul?

Termenul de reumatism, desi este folosit deseori in vorbirea curenta, nu este atribuit unei afectiuni specifice, ci el acopera cel putin 200 de boli diferite.

Reumatismul sau bolile reumatice reprezinta un termen general folosit pentru a descrie afectiunile care provoaca durere cronica, adesea durere intermitenta, care afecteaza articulatiile si/sau tesuturile conjunctive.

Bolile reumatice afecteaza tendoanele articulatiilor, ligamentele, oasele si muschii. Printre afectiunile reumatice exista multe tipuri de artrita, un termen folosit pentru bolile care afecteaza articulatiile. Uneori, acestea sunt numite afectiuni musculo-scheletale.

Reumatismul inflamator are legatura cu articulatiile inflamate, cu muschii inflamati si cu tesuturile inflamate care conecteaza sau sustin organele si alte parti interne ale corpului.

Simptomele reumatismului.

Potrivit EULAR (Ligii Europene impotriva Reumatismului), exista diferite simptome ale bolilor reumatice. O boala reumatica se poate manifesta prin:

  • durere articulara persistenta;
  • sensibilitate;
  • articulatii umflate si/sau rigide, inrosite sau calde la atingere;
  • deformarea articulatiilor;
  • pierderea flexibilitatii intr-o articulatie;
  • oboseala extrema, pierderea energiei, slabiciune.

Bolile reumatice pot produce o varietate de alte tipuri de simptome, cum ar fi:

  • oboseala;
  • inflamatia ochiului sau infectii oculare;
  • eruptii, eczeme, inflamatii dureroase pe piele;
  • durere in zona gatului, coloanei vertebrale sau spatelui;
  • dificultatea de a respira adanc;
  • dureri musculare.

Cauzele aparitiei reumatismului.

Multe boli reumatice sunt, de fapt, afectiuni autoimune. Acestea sunt bolile care se dezvolta cand sistemul imunitar ataca tesuturile sanatoase din corp, in loc sa atace microbii, bacteriile si virusurile. Alte boli reumatice sunt cauzate de cristalele solide de acid uric, cum se intampla in cazul gutei.
Este important de retinut ca multe dintre afectiunile reumatice au loc cand sistemul imunitar nu mai functioneaza asa cum ar trebui si ataca propriile tesuturi. Medicii nu sunt siguri ce anume cauzeaza aceasta "disfunctionalitate" a sistemului imunitar. Uneori, problema este in genele fiecaruia dintre noi (factorii genetici).
Alteori, bolile reumatice sunt un rezultat al unui lucru care exista in mediul inconjurator, precum: fumatul, poluarea sau orice alt lucru care provoaca o infectie. Si genul joaca un rol, mai ales ca bolile reumatice par sa afecteze mai mult femeile, in comparatie cu barbatii.

Reumatism - cauze, simptome, tipuri si preventie

Tipuri de reumatism.

Bolile reumatice inglobeaza mai mult de 200 de afectiuni diferite, care pot fi tipuri variate de artrita, pana la osteoporoza si chiar boli sistemice sau tulburari ale tesutului conjunctiv. Astfel, exista:

Reumatismul infectios
Bolile reumatismale sunt cauzate de prezenta unui microb sau microorganism in articulatie (ex: artrita tuberculoasa).

Reumatismul inflamator
Acesta este intalnit, de regula, in cadrul unor boli sistemice, precum poliartrita reumatoida, guta, vasculita, lupusul, sclerodermia, etc.

Reumatismul degenerativ
Boala este provocata fie de degenerarea si uzura unei articulatii (artroza prezenta la unele membre), fie apare din cauze mecanice, fie dintr-o combinatie ce include acesti factori.

Reumatism microcristalin
Bolile reumatice sunt cauzate, in acest caz, de prezenta cristalelor de acid uric in articulatii sau in tendoane. Un bun exemplu este guta.

Reumatismul partilor moi (muschi, tendoane)
Exista boli reumatice care afecteaza si partile moi, anumite organe sau tesuturi din corp. Cele mai bune exemple sunt tendinita si fibromialgia. Bolile musculo-scheletale, potrivit definitiei, sunt acele boli care pot sa afecteze muschii, oasele si articulatiile. Ele includ, printre altele: tendinita, sindromul de tunel carpian, osteoartrita (un alt nume pentru artroza), poliartrita reumatoida, fibromialgia, fracturile osoase.

Prevenirea reumatismului.

Reumatismul nu poate fi intotdeauna prevenit. Anumiti factori de risc, precum inaintarea in varsta, istoricul de boala in familie si chiar sexul (multe forme de artrita reumatoida apar mai des la femei) sunt in afara controlului nostru.
Cu toate acestea, prin practicarea unor obiceiuri de viata sanatoase, se poate reduce riscul de reumatism, odata cu inaintarea in varsta. De asemenea, practicile regasite mai jos sunt foarte utile si pentru prevenirea altor boli cronice.

  • mananca peste si alte alimente bogate in acizi grasi Omega-3;
  • mentine-te la o greutate optima;
  • opteaza pentru o alimentatie cat mai sanatoasa;
  • evita accidentarile;
  • protejeaza-ti articulatiile;
  • lasa-te de fumat;
  • limiteaza expunerea la factorii poluanti.
Reumatism - cauze, simptome, tipuri si preventie

Depistarea reumatismului.

In unele cazuri, simptomele bolilor reumatice intervin in activitatile de zi cu zi, afectand mersul sau scrisul la tastatura. Se poate, in timp, ca miscarile articulare sa devina limitate sau va fi din ce in ce mai dificila indeplinirea sarcinilor de rutina. Planul de tratament va varia, in functie de cauza simptomelor, asa ca este important stabilirea unui diagnostic corect al bolii reumatice. Acesta se poate realiza prin:

  • examen fizic;
  • analize de sange;
  • teste imagistice.

Milioane de oameni din intreaga lume, de toate varstele si de ambele genuri sufera de afectiuni reumatismale. Multe boli reumatice sunt cronice, asa ca este putin probabil sa dispara. Chiar daca nu exista un leac pentru vindecarea completa a reumatismului, exista o multitudine de variante de a tine afectiunea sub control pentru o viata normala, an dupa an.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram