Diabetul gestational: semne subtile si modalitati de gestionare eficiente

6 octombrie 2023 | Oana Cucu | Niciun comentariu

diabetul gestational

Diabetul gestational este o forma de diabet care, de obicei, se dezvolta in timpul sarcinii, afectand femeile care nu au prezentat niciodata simptomele acestei afectiuni inainte. Cu toate ca diabetul gestational dispare in mod obisnuit dupa nastere, importanta tratamentului adecvat pe parcursul sarcinii nu poate fi subestimata. In acest articol, vei gasi informatii valoroase pentru a intelege mai bine aceasta afectiune. Totodata, vei descoperi cum se dezvolta, ce simptome pot aparea, optiunile de tratament si multe alte aspecte relevante.

Diabetul in sarcina - informatii utile pe care trebuie sa le stii.

diabetul in sarcina

Diabetul in sarcina, cunoscut si sub denumirea de diabet gestational, reprezinta o preocupare deosebita pentru femeile insarcinate, deoarece poate avea un impact semnificativ asupra perioadei de sarcina si alaptare. Totodata, diabetul este o afectiune metabolica in care nivelul de zahar din sange creste semnificativ, afectand astfel toate functiile organismului. Este important de mentionat ca diabetul gestational poate influenta atat desfasurarea sarcinii, cat si perioada de alaptare ulterioara, daca nu este tratat corespunzator.

Simptomele diabetului gestational - ce reprezinta acestea si cum se pot gestiona.

simptome diabet gestational

Simptomele diabetului gestational pot varia de la o persoana la alta, pentru ca adevarul este ca fiecare persoana este diferita in felul ei. In cazul unora acestea se concretizeaza in cresterea setei, urinarea mai frecventa, pe cand in cazul altora simptomul predominant ar fi oboseala cronica. Un motiv de bucurie este acela ca toate aceste simptome ale diabetului in sarcina se pot gestiona corespunzator, pentru asigurarea sanatatii mamei, dar si a fatului.

simptome diabet in sarcina

In plus, fata de tratamentul medical, diverse persoane aleg sa opteze pentru diverse produse pentru perioada de sarcina si alaptare cu efect vitaminizant, antibiotic, antiemetic. De asemenea, viitoarele mamici cu diabet in sarcina mai pot selecta produsele naturiste pentru diabet sau diverse sucuri bio, tocmai din motivul de a-si putea controla nivelul de zahar din sange. Aceste optiuni naturiste pot include plante medicinale, alimentatie echilibrata si suplimente bio, care ajuta ajuta la mentinerea zaharului in limite normale. Poti cere sfatul medicului tau inainte de a administra aceste produse, pentru a te asigura ca sunt potrivite pentru tine si bebele tau.

simptomele diabetului gestational

In general, femeile insarcinate care se confrunta cu diabet gestational nu experimenteaza simptomele evidente, care adesea intarzie sa apara. In cazul altora, unele pot simti diverse senzatii si stari, motiv pentru care aleg sa isi faca analizele de rutina, unde afla despre afectiune. Cele mai multe simptome ale diabetului in sarcina includ:

  • oboseala cronica,
  • poliurie (urinara excesiva),
  • gura uscata imediat dupa consumarea unui pahar cu apa,
  • sete extrema,
  • dureri de cap,
  • greata persistenta,
  • vedere incetosata.
alimentatie diabet in sarcina

In ceea ce priveste alimentatia, este recomandat sa se evite consumul excesiv de zahar si sa se opteze pentru fructe uscate sau dulciuri bio, desigur, cu aprobarea medicului tau. Totodata, este esential sa fii atenta la toate simptomele ce pot aparea pe timpul sarcinii si sa consulti un specialist cu privire la oricare dintre acestea.

Cauzele diabetului gestational - factorii declansatori din timpul sarcinii.

cauze diabet gestational

Ca in orice afectiune, exista si factori de risc care pot contribui la dezvoltarea sau declansarea bolii. In cazul diabetului gestational, care se manifesta in timpul sarcinii, exista cativa factori de risc mai importanti, cum ar fi:

  • supraponderalitatea,
  • mostenirea genetica (rude cu diabet),
  • existenta diabetului gestational in sarcina anterioara,
  • greutatea mare a bebelusului in sarcina anterioara,
  • sindromul ovarelor polichistice,
  • boli cardiovasculare.
factori declansatori diabet in sarcina
diabet gestational

Desigur, acestia sunt doar cativa dintre factorii de risc obisnuiti, dar exista si altii. Este important sa mentii o comunicare deschisa cu medicul tau si sa raportezi orice simptom care apare in timpul sarcinii.

Diabetul in sarcina - cum se manifesta.

cum se manifesta diabetul gestational

Evolutia sarcinii in diabetul gestational poate varia de la o persoana la alta, iar adesea pot fi observate anumite tendinte generale. Desi devine un diagnostic din ce in ce mai frecvent care provoaca motive de ingrijorare pentru multe mamici, diabetul in sarcina poate fi tratat. Cu toate acestea, specialistii sustin faptul ca diabetul gestational poate afecta sarcina in diferite moduri. Iata cateva aspecte generale legate de cum se poate manifesta evolutia sarcinii in cazul diabetului gestational:

  • monitorizare stricta,
  • macrosomie (riscul de a creste copilul in mod excesiv),
  • consultatii medicale regulate,
  • necesitatea unei diete controlate,
  • administrarea insulinei.
manifestare diabet gestational

De regula, sarcinile se duc la bun sfarsit, sub monitorizarea stricta a medicului, fara a prezenta alte riscuri.

Riscurile diabetului in sarcina - explorarea complicatiilor acestei afectiuni.

riscuri diabet in sarcina

Desi unele femei nu resimt simptome, nivelul crescut de zahar din sange poate avea consecinte. Printre cauzele diabetului gestational in sarcina se numara factorii genetici si modificarile hormonale din timpul sarcinii. In felul acesta, riscul de complicatii poate creste considerabil, cum ar fi:

  • nastere prematura,
  • copil cu greutare mult mai mare la nastera,
  • dezvoltarea preeclampsia,
  • crestere in greutare,
  • risc crescut de-a dezvolta diabet ulterior.
riscuri diabet gestational

Pentru a minimiza toate aceste riscuri ale diabetului zaharat in sarcina, monitorizarea regulata si un plan de gestionare adecvat pot fi esentiale.

riscuri diabet in timpul sarcinii

In concluzie, diabetul gestational in sarcina reprezinta o afectiune serioasa, insa cu o gestionare corespunzatoare si o monitorizare regulata, riscurile pot fi reduse la minimum, garantand sanatatea ta si a copilului tau.

Sursa foto: pexels.com

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram