Imunitatea – rolul si importanta ei, simptome ale unei imunitati scazute si remedii pentru intarirea acesteia

3 august 2023 | Oana Cucu | Niciun comentariu

Imunitatea – rolul si importanta ei, simptome ale unei imunitati scazute si remedii pentru intarirea acesteia

Imunitatea este un subiect extrem de dezbatut, mai ales in perioada iernii, cand virusii sunt mult mai raspanditi. Probabil ca ai avut si tu perioade in care ai racit sau ai luat gripa foarte usor, desi te-ai protejat cat de bine ai stiut sau poate ai un copil care raceste des. Ei bine, imunitatea joaca un rol esential in aceste situatii. Insa ce este imunitatea mai exact? Pe scurt, imunitatea se refera la capacitatea corpului de a rezista si de a se projeta de anumiti agenti patogeni, cum sunt bacteriile, virusii, ciupercile sau parazitii.

Prin urmare, imunitatea organismului este un sistem complex, care implica celule si tesuturi variate ale corpului uman, dar si organe, toate contribuind la apararea organismului impotriva acestor agenti patogeni. Haide sa exploram mai in detaliu ce este imunitatea, dar si de ce aceasta este importanta. Vom observa si de ce scade imunitatea si cum putem sa o crestem, pentru a fi mai protejati de raceli, infectii si tot felul de alte boli.

Imunitatea – ce este imunitatea si care este importanta ei?

Pentru inceput, sa privim mai in detaliu ce inseamna si cum functioneaza imunitatea naturala, pentru a intelege ce este imunitatea organismului. Aceasta presupune existenta barierelor fizice si chimice din organismul nostru, al caror rol este lupta impotriva agentilor patogeni. Cateva exemple de astfel de bariere sunt:

  1. Fizice – pielea, membrana mucoasa din sistemul respirator, digestiv si reproducator
  2. Chimice – diverse substante din corpul nostru, precum saliva, lacrimile, acidul gastric, care au proprietati antimicrobiene
  3. Celule – neutrofilele, macrofagele, eozinofilele etc.

Poate ai auzit vorbindu-se despre ce este imunitatea celulara in contexte diverse. Ei bine, aceasta este o parte a sistemului imunitar care implica activarea diferitelor tipuri de celule pentru a se apara impotriva agentilor patogeni. Ea joaca un rol crucial in recunoasterea si eliminarea celulelor infectate, precum si in controlul cresterii si raspandirii agentilor patogeni in organism.

Inflamarea este raspunsul corpului, cauzat de sistemul imunitar, atunci cand testuturile sunt ranite sau infectate.

Este important de retinut faptul ca imunitatea naturala se deosebeste de imunitatea dobandita, care se dezvolta prin expunerea la agenti patogeni specifici sau prin vaccinare. Imunitatea dobandita implica producerea de anticorpi specifici si de celule care ofera protectie de lunga durata impotriva agentilor patogeni specifici.

Revenind la imunitatea dobandita natural, dupa cum putem observa, imunitatea scazuta presupune slabirea acestor bariere, fapt care creste riscul imbolnavirii. Bineinteles, exista multe variante pe care le poti incerca daca esti interesat sa afli cum sa iti cresti imunitatea, in cazul in care simti ca lucrurile nu sunt in regula.

Cand vine vorba despre imunitatea organismului uman, aceasta este importanta pentru a-ti mentine starea de sanatate, dar si starea generala de bine, din diverse motive, insa cele mai importante ar fi faptul ca un sistem imunitar puternic este protectia ta impotriva bacteriilor, virusurilor si a altor agenti patogeni. El ii recunoaste si distruge inainte sa cauzeze infectii si boli.

De asemenea, chiar daca te imbolnavesti, daca ai un sistem imunitar puternic, recuperarea va fi mai usoara si mai rapida, iar severitatea bolii nu va fi atat de accentuata.

Este dificil de indicat cat trebuie sa fie imunitatea la om, fiindca nu exista un sistem de masurare exact, care sa indice acest aspect. Din contra, este un sistem extrem de complex.

Imunitatea la copii – alimente care cresc imunitatea la copii + alte informatii despre imunitatea la bebelusi

Imunitatea la copii – alimente care cresc imunitatea la copii + alte informatii despre imunitatea la bebelusi

Imunitatea la copii este unul dintre aspectele importante ale dezvoltarii lor. Copiii au un sistem imunitar in curs de dezvoltare, ceea ce inseamna ca pot fi mai sensibili la infectii si boli in comparatie cu adultii.

Cu toate acestea, sistemele lor imunitare detin si capacitati remarcabile de adaptare, care ii ajuta sa isi construiasca imunitatea pe termen lung. Imunitatea copiilor depinde de mai multi factori, chiar si de perioada cand acestia inca se aflau in pantec.

Sistemul imunitar al unui copil trece printr-o evolutie, devenind in mod gradual mai eficient de-a lungul timpul, proces care continua pana in perioada adolescentei. In toata aceasta perioada, expunerea la diversi agenti patogeni ajuta ca sistemul lor imunitar sa se intareasca.

Imunitatea la bebelusi provine in mare parte de la mama, deoarece anticorpii acesteia sunt transferati la copil inaintea nasterii. Aceasta imunitate pasiva asigura o oarecare protectie impotriva unor infectii in primele luni de viata ale bebelusului. Alaptatul asigura si el suport, deoarece laptele contine si anticorpi.

Odata ce acestia incep sa petreaca timp intr-un colectiv (cresa, gradinita, scoala), acestia sunt mult mai expusi la diferiti virusi sau bacterii si este absolut normal. Insa, ca parinte, poti sa ai in vedere cum sa cresti imunitatea copiilor tai, atat cat iti sta in putere.

Exista alimente care cresc imunitatea la copii, iar alimentatia sanatoasa este importanta in dezvoltarea copiilor. Printre acestea se numara fructele, legumele, cerealele integrale, grasimile sanatoase, proteinele.

Probabil ca nu exista o reteta sigura care sa ne arate pas cu pas cum crestem imunitatea la copii, insa un stil de viata sanatos, cu tot cea ce presupune acesta, este un inceput.

Imunitatea la copii – alimente care cresc imunitatea la copii + alte informatii despre imunitatea la bebelusi

Imunitatea organismului – simptome care indica o imunitate scazuta

Atunci cand avem imunitatea scazuta, simptomele pot varia. Insa, in general, acestea indica faptul ca abilitatea organismului de a se lupta cu infectiile este slabita.

Infectiile dese sunt una dintre simptome, mai ales cele ale sistemului respirator (raceli frecvente, rinite, sinuzite, bronsite frecvente), infectii ale tractului urinar sau chiar ale pielii si ale sistemului gastro-intestinal. De asemenea, daca sistemul imunitar este slabit, vindecarea acestor infectii este mai inceata. Cu siguranta, imunitatea joaca un rol crucial in procesul de vindecare si in lupta cu infectia.

Alergiile sunt si ele simptome ale unei imunitati scazute, alaturi de sensibilitatea ridicata. Pe langa aceastea, oboseala cronica este unul dintre cele mai des intalnite simptome. Avand in vedere ca sistemul imunitar are nevoie de multe resurse pentru a apara organismul, atunci cand este slabit, acesta isi ia energia din alte surse, ceea ce conduce la oboseala cronica. Recurenta problemelor digestive este si ea intalnita la personale cu imunitatea slabita.

Alimente care scad imunitatea – de ce scade imunitatea?

Este important de stiut, daca te intereseaza cum iti cresti imunitatea, ce produse trebuie sa eviti. Exista alimente care scad imunitatea, daca sunt consumate in mod excesiv. Printre acestea putem mentiona zaharul, care se gaseste in extrem de multe alimente si care, consumat in exces, poate conduce la slabirea sistemului imunitar.

De asemenea, mancarea procesata este si ea nociva pentru imunitatea organismului, pentru ca aceasta contine grasimi nesanatoase si mult zahar, care poate dauna sistemului imunitar. Grasimile saturate sunt, in egala masura, contraindicate. Ele se gasesc de obicei in mancarea de tip fast-food, in snack-uri si pot cauza dereglari ale celulelor sistemului imunitar.

Excesul de alcool poate avea si el un rol in slabirea imunitatii, fiind asociat cu frecventa crescuta a infectiilor respiratorii si ale bolilor de ficat.

In plus, atunci cand nu ne simtim bine si vrem sa fim mai grijulii cu sanatatea noastra si incercam sa descoperim cum ne crestem imunitatea, ei bine, e bine de stiut faptul ca lipsa fructelor si a legumelor poate fi si ea o cauza a faptului ca ne imbolnavim des.

Cum crestem imunitatea – remedii pentru cresterea imunitatii

Daca te simti deja stresat din cauza faptului ca racesti des si nu mai stii ce sa faci, este cazul sa iti pui intrebarea „cum cresc imunitatea?”, pentru a-ti intari organismul. Un prim pas este sa descoperi care sunt alimentele care cresc/intaresc imunitatea, pentru ca totul vine din interior si din modul in care ne hranim corpul. Incearca sa ai o dieta echilibrata si sa mananci, asa cum am mentionat mai sus, fructe, legume, cereale integrale,proteine si grasimi sanatoase. Acestea au un rol important in imunitatea organismului, fiindca asigura necesarul de vitamine, minerale si antioxidanti, care iti intaresc corpul si starea generala de bine.

Daca deja ai o alimentatie sanatoasa, dar te intrebi cum poti sa cresti imunitatea, pentru ca nu te simti in largul tau, poti apela cu incredere la suplimente pentru imunitate, precum vitamina C, ulei de catina, zinc, probiotice sau alte produse care sunt minunate pentru imunitatea dobandita natural. De multe ori, alimentatia corecta nu este de ajuns, pentru ca din diverse motive corpul nostru are nevoie de mai mult ajutor, asa ca este bine sa iei si acest aspect in considerare.

Imunitatea organismului – simptome care indica o imunitate scazuta

Somnul este si el un factor important. De aceea, evita sa iti neglijezi orele de odihna daca simti ca imunitatea ta este scazuta.

De asemenea, trebuie sa stii faptul ca stresul este un factor care slabeste imunitatea. De multe ori, ne stresam fara sa fim constienti de acest lucru, iar stresul acumulat poate conduce la slabirea organismului si la probleme de sanatate. Acesta este ca un dusman aflat in umbra, asa ca e bine sa nu uiti niciodata acest aspect despre imunitatea sistemului uman.

In egala masura, limiteaza consumul de alcool daca traversezi o perioada in care ai nevoie de un boost pentru sistemul imunitar si evita, in egala masura, si fumatul. In schimb, hidrateaza-te corespunzator, pentru a-i asigura corpului tau resursele necesare.

Pe langa aceste sfaturi, poti apela si la remedii pentru cresterea imunitatii. Iata cateva exemple:

  • tinctura de propolis;
  • miere cu usturoi;
  • ceai de ghimbir.

Cu siguranta ai auzit de aceste remedii populare care pot da roadele dorite.

Asadar, iata cum intaresti imunitatea, prin cateva remedii, alimente si lucruri pe care sa le ai in vedere.

Sportul si imunitatea – importanta unui stil de viata sanatos

Sportul si imunitatea – importanta unui stil de viata sanatos

Asa cum alimentatia joaca un rol important in ceea ce priveste imunitatea, si sportul este unul dintre elementele care ne vin in ajutor cand suntem nesiguri cum ne intarim imunitatea. Daca te implici in tot felul de activitati fizice zilnic, sistemul tau imunitar va fi mai puternic si se reduce riscul bolilor cronice.

Sportul imbunatateste circulatia, ceea ce intareste celulele sistemului imunitar, facand posibila detectarea mai rapidca a agentilor patogeni. Prin miscare regulata, corpul tau reuseste sa asigure o mai buna protectie de anticorpi, care sunt esentiali in lupta cu virusii.

Un avantaj de neegalat al sportului este faptul ca acesta reduce stresul. Facand miscare, corpul tau elimina tot stresul acumulat si poti observa cum mintea iti devine si ea mai limpede, iar tu te simti mai linistit. Eliminarea acestui stres prin sport este extrem de benefica pentru sistemul tau imunitar si pentru starea ta de bine generala.

De asemenea, sportul imbunatateste calitatea somnului, iar un organism odihnit este mai putin predispus la infectii. Daca practici sport in mod regulat, vei observa in timp ca vei avea mai avea un somn mai odihnitor.

Nu in ultimul rand, sportul contribuie la mentinerea starii de sanatate generale, fiindca ajuta la mentinerea unei greutati corporale sanatoase, reducand riscul bolilor cronice, care pot afecta sistemul imunitar. Cu alte cuvinte, sportul si imunitatea sunt strans legate.

In concluzie, in acest articol am explorat ce inseamna imunitatea corpului si cat de importanta este aceasta. Un sistem imunitar sanatos joaca un rol important in mentinerea starii noastre de sanatate, fiindca este un mecanism complex de aparare impotriva agentilor patogeni si impotriva bolilor. Desi unii oameni au o imunitate buna, exista multi factori care pot conduce la slabirea acesteia. Este esential sa avem tot ce ne este necesar pentru a-l sustine. Totusi, este mereu indicat sa consulti un medic atunci cand te imbolnavesti des sau ai o boala cronica, pentru a primi un tratament adecvat. Daca ai imunitatea scazuta, aceasta va sti ce suplimente si alimente sa iti recomande.

Sursa foto: pexels.com

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram