Vitamina E - acest antioxidant puternic ce lupta cu imbatranirea pielii - este o vitamina liposolubila pe care organismul o depoziteaza doar pentru o perioada scurta de timp. Din acest motiv este recomandat un aport regulat de vitamina E. Aceasta se poate asimila printr-o dieta corespunzatoare dar si cu ajutorul suplimentelor alimentare. In functie de nevoi, vitamina E se administreaza atat extern cat si intern.
Forme de Vitamina E
A fost descoperita in anul 1922, de catre anatomistii Herbert McLean Evans si Katherine Scott Bishop. Insa abia in 1938 chimistul german Erhard Fernholz i-a elucidat structura chimica, pentru ca, la cateva luni dupa, chimistul elvetian Paul Karrer sa o sintetizeze pentru prima data. Vitamina E reprezinta o familie de opt componente antioxidante: patru tocoferoli (alfa, beta, gamma si delta) si patru tocotrienoli (tot de la alfa la delta). Dintre acestea forma alfa-tocoferol se gaseste in cantitati mari in sangele uman si in tesuturi. Alfa-tocoferolul actioneaza ca antioxidant in organism.
Actiunile vitaminei E in oraganism
Ca antioxidant, vitamina E previne deteriorarea celulelor prin inhibarea oxidarii lipidelor (grasimii) si formarea radicalilor liberi. Protejeaza vitaminele solubile din grasimi de distrugerea prin oxidare si ajuta la folosirea vitaminei A. De asemenea, apara lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL) de oxidare - LDL oxidate sunt implicate in dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Este cunoscuta si ca inhibitor al formarii cheagurilor de sange (coagulare) si are nenumarate functii legate de activitatea sistemului imunitar.
Reduce considerabil riscul aparitiei cataractei, a unor forme de cancer (gastrointestinal, pulmonar), asigura protectia organismului impotriva dioxidului de azot (smogul), a radiatiilor, chimioterapicelor si a fumului de tigara.
Mai este numita si vitamina fertilitatii deoarece mareste fecunditatea. Intervine in procesul fertilitatii, stimuland la barbati formarea spermatozoizilor si asigurand o buna desfasurare a sarcinii la femei.
Doze recomandate de vitamina E uz intern
Majoritatea oamenilor isi iau doza recomandata direct din alimentatie. Totusi, persoanele care consuma putine grasimi sanatoase sau cei care sufera de tulburari intestinale pot avea nevoie de vitamina E sub forma de capsule.
Deoarece o supradoza de vitamina E poate avea efecte secundare, doza zilnica recomandata este de 15mg pentru persoanele adulte (peste 14 ani) si in cazul femeilor insarcinate si 19mg pentru femeile care alapteaza. Studiile indica un consum zilnic maxim de vitamina E 1000UI.
Aceasta vitamina joaca un rol important si in dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor. Le ajuta organismul sa lupte impotriva germenilor si are grija de circulatie. Contribuie la corecta functionare a multor procese ale organismului, ajutand celulele sa comunice intre ele. Dozele zilnice recomandate copiilor sunt: 4 mg pentru copii intre 0 si 6 luni, 5 mg pentru copii intre 7 si 12 luni, 6 mg pentru copii intre 1 si 3 ani, 7 mg pentru copii intre 4 si 8 ani, 11 mg pentru copii intre 9 si 13 ani.
Vitamina E pentru uz extern
Vitamina E uz cosmetic este esentiala pentru sanatatea pielii. Ca aplicatie externa se foloseste pentru ingrijirea pielii uscate sau mature si pentru regenerare dupa expunerea la soare. Poate fi inclusa in orice preparat cosmetic ce contine si uleiuri - masti pentru ten (sau par), creme, lotiuni, serumuri, unguente. Rolul vitaminei E este in principal de antioxidant.
Principalele proprietati ale vitaminei E sunt antirid si anti-aging, cu capacitatea intarzierii procesului de oxidare. Sporeste elasticitatea pielii, are efecte anti-inflamatoare si actioneaza precum un calmant. In plus, contribuie la mentinerea stratului hidro-lipidic al pielii si o protejeaza de daunele generate de factorii de mediu, contribuind la regenerarea cutanata.
Alimente bogate in vitamina E
Cea mai bogata sursa de vitamina E sunt germenii de grau insa exista o intreaga gama de alimente bogate in aceasta vitamine - ficat, oua, migdale, alune, nuci, seminte de floarea soarelui sau pin, masline verzi sau uleiuri vegetale presate la rece, avocado.
Si modul de preparare a alimentelor conteaza atunci cand doresti o dieta bogata in vitamina E. Fierberea alimentelor este recomandata in detrimentul prajelilor.
Te invitam sa descoperi pe site-ul PutereaPlantelor.ro toate suplimentele cu vitamina E.
Comentarii recente