Vitamina D – cat, de ce si de unde

8 februarie 2017 | Oana Cucu | Niciun comentariu

Vitamina D, numita si vitamina soarelui, este sintetizata de organism la nivelul pielii in urma radiatiilor UV-B (dupa expunerea la soare), poate proveni dintr-o alimentatie corespunzatoare sau din suplimente alimentare.
Cele mai importante forme ale acesteia sunt Vitamina D2 (ergocalciferol) si Vitamina D3 (colecarciferol). Aceasta din urma este cea mai importanta forma din punct de vedere metabolic - este prelucrata mai usor de organism si are mai multe beneficii pentru sanatate.
vitamina D

Vitamina D - importanta, surse si asimilare in organism

Vitamina D este esentiala pentru absorbtia in organism a calciului si a fosforului, mineralele cu cea mai mare raspandire in organism. Calciul si fosforul sunt principalii factori in dezvoltarea si mentinerea unui sistem osos puternic si sanatos. Mai mult, vitamina D3 este implicata in prevenirea rahitismului, a osteoporozei, racelilor sau astmului si poate imbunatati activitatea inimii la bolnavii cu insuficienta cardiaca cronica.
In cazul copiilor, in special a bebelusilor, vitamina D3 are un rol important in dezvoltarea sanatoasa a oaselor, a dintilor si ajuta la absorbtia calciului in organism. Cand copiii nu sunt expusi in mod direct la soare este recomandat aportul vitaminei D3 sub forma de picaturi. Asta se intampla fie in sezonul rece, fie in timpul verii atunci cand cei mici stau la umbra (dermatologii recomanda ca bebelusii sub 6 luni sa nu fie expusi direct soarelui).
In aceleasi conditii - de lipsa a expunerii directe la soare sau a unei alimentatii necorespunzatoare - si adultii pot completa aportul necesar de vitamina D prin suplimente naturale. Concentratia suplimentelor cu vitamina D variaza intre 500UI (in cazul copiilor) si 5.000UI (UI = unitati internationale).
O alta sursa a vitaminei D sunt alimentele precum pestele gras (macrou, somon, sardine si ton), uleiul de peste, ouale, laptele, cerealele integrale, ciupercile si sucul de portocale.

Carenta vitaminei D pe termen lung

Lipsa de vitamina D poate fi asimptomatica o lunga perioada de timp. Cele mai frecvente simptome sunt: oboseala cronica, dureri si crampe musculare, dureri ale articulatiilor, variatii de greutate, cresterea tensiunii arteriale.
Carenta vitaminei D poate avea implicatii serioase asupra organismului atat la adulti cat si la copii. La cei mici un deficit de vitamina D poate duce la aparitia deformarilor osoase, modificari specifice rahitismului. La adulti, acelasi deficit are repercusiuni asupra osului, tot cu deformarea acestuia si aparitia durerilor. Deficitul apare cel mai frecvent la varstnici si mai ales la femeile in varsta. Capacitatea organismului de a sintetiza aceasta vitamina este mult mai redusa la varstnici decat la tineri. Acest lucru se traduce prin demineralizarea osoasa si aparitia osteoporozei.
Studiile recente arata o legatura intre sindromul metabolic si carenta vitaminei D3. Sindromul metabolic este asociat cu cresterea riscului de diabet, boli arteriale, ficat gras si steatoza hepatica, sindromul ovarului polichistic. Cauza principala a sindromului metabolic este o dieta bogata in lipide si carbohidrati. Asocierea acesteia cu lipsa vitaminei D3 din organism afecteaza peste 30% din populatia globului.
Stiai ca… pentru sintetizarea vitaminei D3 prin expunerea la soare este necesar ca indicele UV sa fie mai mare de 3? Aceasta valoare este inregistrata in special primavara si vara. Este posibil ca in sezonul rece cantitatea asimilata sa fie insuficienta. De asemenea, persoanele cu tenul in nuante mai inchise sintetizeaza mai greu vitamina D3.
Te invitam pe PutereaPlantelor.ro unde poti alege dintr-o gama variata de vitamina D si D3 sub forma de capsule, picaturi, tablete si comprimate masticabile.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram