Vitamina B12 este cel mai puternic factor antianemic cunoscut de pana acum. Un adult ar trebui sa primeasca zilnic 2,4 micrograme pe zi insa, la fel ca multe alte vitamine, vitamina B12 nu poate fi produsa de organism.
Vitamina B12 si rolul sau in organism
Hrana sanatoasa ne da putere zi de zi. De aici si expresia 'Mananca sa ai energie!'. Aici intervine rolul vitaminei B12. Continutul sau de cobalamina transforma alimentele consumate in energie si contribuie la buna functionare a organismului.
Asadar, principalul rol al vitaminei B12 este furnizarea energiei. Aceasta ajuta la oxigenarea sangelui, hraneste celulele si transforma carbohidratii consumati in glucoza folosita de corp pentru producerea energiei necesare.
Un alt rol deosebit de important il are in preventia anemiei deoarece contribuie la formarea globulelor rosii in sange. Tocmai lipsa acestora conduce la aparitia starilor de anemie.
Vitamina B12 este si un adevarat protector al inimii deoarece menitine scazut nivelul homocisteinei - proteina ce afecteaza arterele.
Aparte de aceste functii vitale, vitamina B12 contribuie si la incetinirea procesului de imbatranire. Aceasta reinnoieste celulele si le pastreaza tinere. In plus, mentine sanatatea creierului prin protejarea celulelor nervoase si a invelisului neuronilor.
Surse de vit. B12
Vitamina B12 se gaseste cu precadere in produsele de origine animala. De aceea, deficitul apare adeseori la persoanele vegetariene sau vegane. Alimentele bogate in vit. B12 sunt carnea de pui, porc, miel sau vita (mai ales ficatul), produsele lactate, ouale, fructele de mare, somonul si tonul.
In cazul unei alimentatii dezechilibrate sau a deficitului acesteia, se pot administra suplimente naturiste adecvate nevoilor organismului. Astfel, se mentine nivelul optim de vitamine si minerale in corp.
Vitamina B12 se poate administra cu usurinta atat sub forma de capsule, tablete cat si in stare lichida.
Vitamina B12 de la Solgar, sub forma de tablete, este singura vitamina ce contine cobalt, un oligoelement cu rol in functionarea tractului digestiv si a sistemului nervos. Administrarea sa sub forma lichida este recomandata persoanelor care se confrunta cu probleme la ingerarea tabletelor si capsulelor.
Se poate administra si methylcobalamina, o forma metabolic activa a vitaminei B12. Aceasta este un real suport pentru sistemul nervos si cel vascular.
Simptomele deficientei de vit. B12
Simptomele comune asociate cu deficienta vitaminei B12 pot include constipatie, pierderi de memorie, dificultati in mersul pe jos sau cand faci miscare, anemie, tulburari ale starii de spirit, amorteala, inflamarea limbii ori dezorientare. La aparita acestor simtpome este recomandata o analiza de sange pentru a determina un posibil deficit de vitamina B12.
Oboseala accentuata este primul semn al deficientei acestei vitamine. Organismul se bazeaza pe vitamina B12 pentru a produce eritrocite (globule rosii), care transporta oxigen catre toate organele. Si fara suficient oxigen in celule, te simti obosit indiferent cate ore reusesti sa dormi.
Asadar, deficitul de vitamina B12 poate fi usor depistat si corectat cu o alimentatie portivita dar si prin administrarea suplimentelor corecte, cu diferite concentratii, in functie de necesitati. Te invitam sa vizitezi site-ul nostru pentru a vedea intreaga oferta de vitamina B12.
Comentarii recente