Uleiurile esentiale te duc cu gandul la aromaterapie? Foarte corect insa trebuie sa stii ca utilizarea si beneficiile acestora sunt nenumarate. Iti schimba starea de spirit atunci cand esti suparat ori obosit, te ajuta la digestie sau actioneaza precum un veritabil antiviral, iti tonifica tenul sau combat celulita. Iata de ce sa folosim uleiuri esentiale si ce trateaza acestea, atunci cand sunt folosite cu intelepciune.
Ce sunt uleiurile esentiale
”Uleiurile esentiale nu sunt de fapt uleiuri deoarece nu contin substante grase. Sunt obtinute din esenta bogata si ingredientele active pe care le secreta celulele anumitor parti ale plantei. Pretioasele lichide se obtin prin distilarea sau presarea organelor secretoare. Spre exemplu, coaja citricelor este presata la rece, iar celelalte parti ale plantei (tulpina, frunzele, florile, radacina, lemnul) sunt distilate. Rezultatul? Un concentrat aromatic si un veritabil rezervor de substante active.” - citat din lucrarea "50 de uleiuri esentiale irezistibile", de Marie-Noelle Pichard.
Cum folosim uleiurile esentiale
In functie de planta din care se extrag uleiurile esentiale, difera si efectele benefice ori actiunile acestora. De oricare tip ar fi, uleiurile esentiale nu se folosesc la intamplare ci trebuie diluate si dozate corespunzator indicatiilor de pe eticheta.
Uleiurile esentiale se pot folosi atat intern cat si extern - pentru aromaterapie sau in scop cosmetic. In general, in cazul afectiunilor cutanate, dureri, raceala, stres sau probleme digestive, uleiurile esentiale se folosesc in bai, masaje, comprese sau aromaterapie. In caz de spasme digestive, infectii urinare sau micoze, uleiurile esentiale se ingera. Pentru durerile de dinti sau probleme cu respiratia urat mirositoare, acestea sunt folosite la clatirea cavitatii bucale.
Actiunile benefice ale uleiurilor esentiale
Stiai ca exista 188 de referiri la aceste pretioase uleiuri in Biblie? Acestea au fost din timpuri stravechi de mare valoare pentru doctori si vindecatorii acelor timpuri. Cercetarile din zilele noastre dezvaluie acum cu certitudine remarcabilele proprietati vindecatoare continute de acestea.
Pentru relaxare se foloseste uleiul de levantica, musetel sau salvie. Cel de scortisoara ajuta la o mai buna concentrare iar aromele citrice energizeaza. Uleiul de menta aplicat pe tample amelioreaza durerile de cap.
Uleiul esential de cuisoare si cel de scortisoara au cea mai mare densitate de antioxidanti. Doua picaturi de ulei esential de cuisoare si patru picaturi de ulei de scortisoara au capacitatea antioxidanta a 2 kg de morcovi, 10 portocale sau 2 cani jumatate de afine.
Uleiul esential de cuisoare este si un veritabil antibacterian cu spectru larg, antiviral, antifungic, antiinflamator si anestezic local. Este recomandat in cazul afectiunilor aparatului respirator si ORL si se utilizeaza in caz de raceala, gripa, amigdalite sau bronisite, dureri de dinti, otita sau sinuzita. Este, de asemenea, un leac veritabil pentru afectiunile aparatului uro-genital si se foloseste pentru tratarea cistitelor acute si cronice sau a herpesului genital. Alte intrebuintari ale uleiului de cuisoare il recomanda in cazul afectiunilor aparatului digestiv, ale sistemului osteoarticular sau a celui nervos.
Uleiul esential de pin este extrem de util in cazul starilor de oboseala sau slabiciune. Datorita efectului sau antiseptic, usureaza respiratia si elimina disconfortul de la nivelul cailor respiratorii. Uleiul de pin este recunoscut si ca un tonic si dinamizant, atat pentru corp cat si pentru spirit. Folosit in aromaterapie, acesta este util persoanelor epuizate fizic si mental. In aplicatiile cutanate, uleiul esential de pin are efect antihistaminic, incalzitor si decongestionant.
Uleiul esential de piper negru stimuleaza circulatia periferica datorita actiunii sale accentuate de incalzire a zonelor afectate. Este un bun remediu in cazul durerilor musculare sau reumatismale, pentru membre reci. Uleiul de piper negru este un veritabil tonifiant si drenant. Din acest motiv, este folosit cu succes in remodelarea corporala si combaterea celulitei. Acest ulei esential este o esenta apreciata si in parfumuri datorita efectului sau antalgic si afrodisiac.
Indiferent de scopul utilizarii uleiurilor esentiale, este recomandata dozarea corecta si diluarea acestora precum indicatiilor de pe produs. Recomandam alegerea uleiurilor esentiale potrivite tipului de problema ce necesita tratare ori preventie si te invitam sa decoperi o gama larga de uleiuri esentiale pentru uz intern pe PutereaPlantelor.ro.
Comentarii recente