Tipuri de constipatie si remedii din natura

13 mai 2019 | Oana Cucu | Niciun comentariu

Daca suferi de constipatie atunci trebuie sa afli mai multe despre aceasta afectiune. Pentru ca e mai simplu decat crezi sa o tratezi 🙂 Trebuie sa stii ca poti adopta o serie de obiceiuri sanatoase si ca ai intotdeauna la indemana ta remedii naturiste. In afara de sfaturi, vei descoperi si recomandari de suplimente si tratamente care ajuta la remedierea constipatiei.

constipatie

Pentru o mai buna intelegere a fenomenului constipatiei, trebuie inteles felul in care functioneaza sistemul digestiv si intestinul gros. In intestinul subtire, alimentele sunt in stare semilichida. Pe masura ce acestea trec prin colon, organismul absoarbe apa, pana la formarea scaunului. Simultan, colonul incepe sa se contracte si impinge deseurile spre rect, unde scaunul ajunge in faza solida.
Scaunul foarte tare si uscat, specific constipatiei, apare atunci cand colonul absoarbe prea multa apa sau atunci cand contractiile acestuia sunt prea lente, iar deseurile sunt impinse cu greutate in rect.

Simptomele constipatiei

In general, starea de disconfort este un bun indicator al acestei afectiuni. Insa, daca o iesire zilnic la toaleta s-a transformat in mai putin de trei pe saptamana, este un semn aproape sigur ca suferiti de constipatie. Aceasta problema afecteaza intre 40% si 60% dintre adultii in varsta, insa nici tinerii nu sunt ocoliti. Printre simptome se mai numara: scaune tari si reduse cantitativ, greturi, varsaturi, cefalee, ameteli, hemoroizi, astenie fizica si/sau psihica, insomnie.

Tratamente naturiste

Adeseori, doar consumul de ceai pentru constipatie rezolva problema, datorita efectului sau laxativ. Astfel de ceaiuri din plante pot elimina gazele intestinale, sunt antispastice intestinale si cresc peristaltismul intestinal. Amintim doar cateva dintre plantele recomandate in caz de constipatie:

  • frunzele de senna stimuleaza direct mucoasa intestinala, crescand motilitatea si inhiband absorbtia de apa si electroliti (reducand astfel consistenta scaunului).
  • lemnul dulce este laxativ si antispastic.
  • fructele de marar si anason au o puternica actiune anticolitica si carminativa, eliminand eventualele balonari sau dureri colicative asociate constipatiei.

Exista si remedii pentru constipatie care accelereaza tranzitul intestinal, mai ales in caz de constipatie la adulti. Acestea contin cel mai adesea plante precum:

  • cicoarea - stimuleaza secretia de sucuri gastrice, imbunatateste digestia si elimina balonarea.
  • papadia, una din cele mai importante plante medicinale din natura. In medicina traditionala romaneasca are multiple recomandari: tonic amar si general, diuretic depurativ, tonic pentru ficat si colecist, purificator al rinichilor si vezicii urinare.
  • scoarta de crusin - sustine motilitatea intestinala, contribuie la reducerea consistentei scaunelor şi la functionarea fluenta a intestinului.

Constipatie VS Obiceiuri Sanatoase

Constipatia cauzata de alimentatie este cea mai des intalnita deoarece si cele mai 'banale' obiceiuri alimentare nesanatoase pot ingreuna eliminarea scaunului. Amintim printre acestea consumul redus de fibre si lichide, excesul de carne, pizza, prajeli, cafea, condimente, orez, alcool, etc.

Si administrarea in exces a diureticelor sau a suplimentelor care intaresc materiile fecale (fier, calciu, aluminiu) este o cauza frecventa a constipatiei. Ce este de facut? Iata cateva recomandari!

Consuma alimente bogate in:

  • fibre solubile: fructe (prune, mere, portocale) si legume (morcovi);
  • fibre insolubile: cereale integrale (orz, secara, grau), fasole uscata, paste fainoase, seminte de in pisate si tarate de psyllium .

Fibrele vegetale absorb lichidele din tubul digestiv, se umfla si ajuta la mobilizarea continutului colonului prin stimularea peristaltismului. De aceea este necesar sa se consume minim 2 litri de lichide zilnic (toata ziua auziti asta la TV, nu-i asa?). De asemenea, uleiul de ricin, consumat intern, are efect laxativ.
Astfel de obiceiuri sunt necesare functionarii organismului in orice conditii. Daca deja suferiti de constipatie, beti dimineata 1-2 pahare de apa calda pe stomacul gol iar la pranz serviti o supa. Limitati consumul de lapte sau alte produse bogate in calciu, limitati aportul ridicat de fier si zaharurile rafinate.

Alte tipuri de constipatie

Constipatia atona este cauzata de incetinirea activitatii musculaturii intestinale si ingreunarea digestiei. Poate aparea din cauze multiple, de la boli neurologice, pana la scaderea nivelului de potasiu in organism, administrarea unor medicamente, intoxicatia cu plumb, sedentarismul, unele boli metabolice sau endocrine.

Constipatia psihosomatica apare pe fond nervos si poate fi functionala (cand incercam sa ne adaptam unui mediu nou, de exemplu) sau constipatie ca simptom al sindromului de colon iritabil (perturbarea functiei digestive pe o perioada de cel putin trei luni).

Constipatia severa, denumita si constipatie cronica, poate aparea in urma unor boli precum diabetul, hipotiroidismul, boala Parkinson, dementa, depresie sau in urma administrarii unor medicamente, precum narcotice, medicatie antihipertensiva sau antiparkinsoniana.


Asadar, dupa diagnosticarea tipului de constipatie se pot lua masurile necesare tratarii acesteia. Obiceiurile alimentare sanatoase si miscarea ar trebui sa fie fundamentale in viata fiecaruia dintre noi. De aici pornim dar stim ca exista si remedii in natura care ne sunt aliati de mii de ani.

Pe PutereaPlantelor.ro gasesti peste 300 de produse naturale contra constipatiei: ceaiuri, tincturi, siropuri, capsule, pulberi, produse apicole.

(sursa partiala secom.ro)

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram