Solutii pentru calmarea intepaturilor de insecte

9 octombrie 2020 | Dorin_Ionus | Niciun comentariu

Oricat am incerca sa ne ferim de insecte, nu reusim intotdeauna sa scapam de intepaturile acestora. De aceea, am formulat cateva sfaturi pentru calmarea intepaturilor de insecte.

Este posibil sa nu observati cand va inteapa un tantar, dar umflatura  pe care o lasa in urma, vine cu o mancarime persistenta, care poate dura cateva zile. Cremele si unguentele va pot ajuta, dar exista si remedii pentru calmarea pielii pe care le aveti in casa.

solutii-naturale-pentru-calmarea-pielii

1. Ovaz pentru calmarea intepaturilor de insecte

Unul dintre remediile pentru calmarea intepaturilor de insecte poate fi chiar micul dejun preferat. Faina de ovaz poate ameliora mancarimea si umflarea, deoarece contine compusi speciali (vitamina E, acid ferulic si avenantramide)

Faceti o pasta de ovaz amestecand cantitati egale de fulgi de ovaz si apa intr-un bol pana cand veti avea o masa vascoasa, similara cu o pasta. Puneti niste pasta pe un tifon si tineti-o lipita pe pielea iritata timp de aproximativ 10 minute. Apoi clatiti zona cu apa.

Daca aveti multe muscaturi, incercati in schimb o baie cu ovaz. Presarati 1 cana de ovaz sau ovaz macinat intr-o cada plina cu apa calda. Stati in baia de ovaz timp de 20 de minute, frecand ocazional o parte din faina de ovaz pe zonele iritate ale pielii tale.

2. Gheata zdrobita

Temperaturile reci si gheata pot reduce inflamatia. Frigul amorteste pielea, ceea ce va poate oferi o usurare imediata, pe termen scurt. Clinica Mayo recomanda utilizarea unui pachet rece sau a unui sac plin cu gheata zdrobita pentru a calma mancarimea cauzata de o muscatura de tantar.

Nu lasati gheata direct pe zona afectata mai mult de cinci minute, deoarece poate deteriora pielea. De asemenea, puteti pune o panza intre piele si gheata, astfel incat sa puteti lasa gheata pe muscatura mai mult timp.

3. Miere

Aceasta substanta dulce zaharoasa este o alegere obisnuita in randul pasionatilor de remedii la domiciliu, deoarece are multe proprietati antibacteriene si antiinflamatorii. Acesta a fost folosit de sute de ani ca tratament pentru afectiuni, de la dureri in gat la lovituri si vanatai.

O picatura mica pe o mancarime poate reduce inflamatia. Ar trebui sa va reduca tentatia de mancarime, deoarece pielea acoperita cu miere creeaza o zona lipicioasa.

4. Aloe vera pentru calmarea intepaturilor de insecte

O planta casnica comuna, aloe vera are multe utilizari dincolo de decorarea raftului. S-a dovedit ca gelul are proprietati antiinflamatorii si poate ajuta la vindecarea ranilor minore sau a calmarii infectiilor. Acesta este motivul pentru care poate fi un remediu bun pentru clamarea intepaturilor de insecte.

Pentru a incerca acest lucru, decupati o mica sectiune a plantei. Aplicati gelul plantei pe zona iritata. Lasati-l sa se usuce si aplicati din nou, daca e necesar.

5. Praf de copt

Intalnit in fiecare bucatarie, praful de copt are o multitudine de utilizari - de la coacerea prajiturilor pana la desfundarea gurilor de scurgere. Cunoscut si sub numele de bicarbonat de sodiu, acesta poate oferi o calmare a pielii.

Faceti o pasta din praful de copt si utilizati-o similar cu pasta de ovaz. Se amesteca 1 lingura de bicarbonat de sodiu cu suficienta apa pentru a crea o pasta. Aplicati-l pe muscatura de tantar si lasati-o sa actioneza 10 minute inainte sa o spalati.

Daca apare iritatia pielii, intrerupeti acest tratament.

6. Busuiocul

Planta aromata de busuioc este un ingredient cheie al multor retete preferate, dar are si proproprietati pentru calmarea intepaturilor de insecte. Conform unor studii, compusul chimic eugenol se gaseste in busuioc si acesta ar putea ameliora mancarimea pielii.

Pentru a face solutia de busuioc, fierbeti 2 cani de apa si adaugati o jumatate de uncie de frunze uscate de busuioc. Lasati amestecul sa stea pana se raceste. Apoi inmuiati o carpa in lichid si frecati-o usor pe muscaturile de tantar.

Alternativ, puteti toca foarte fin cateva frunze proaspete de busuioc si frecati-le pe piele.

7. Otet

Timp de secole, otetul de cidru de mere a fost folosit ca un remediu natural; sursa incredintata pentru a trata multe afectiuni medicale de la infectii la probleme de glicemie.

Daca aveti o muscatura de tantar, picurati o picatura de otet pe ea. Otetul poate ajuta la reducerea senzatiilor de usturime si arsura. De asemenea, poate actiona ca un dezinfectant natural, daca v-ati zgariat prea mult.

Daca e mai grav, incercati sa inmuiati o carpa cu apa rece si otet, apoi aplicati-o pe muscatura. Daca aveti multe muscaturi, diluati 2 cani de otet intr-o baie calda si stati in cada timp de 20 de minute. Atentie, o baie fierbinte poate inrautati mancarimea.

Daca apare iritatia pielii, intrerupeti acest tratament.

8. Ceapa

Nu numai ca ceapa poate aduce lacrimi in ochi, ci pot ajuta la calmarea intepaturilor de insecte. Sucurile cepei, care se scurg din zona proaspat taiata, pot reduce mancarimea si iritatiile muscaturii. Ceapa are si o proprietate antifungica naturala care va poate reduce riscul de infectie.

Taiati o felie dintr-o ceapa - tipul nu conteaza - si aplicati-o direct pe muscatura timp de cateva minute. Clatiti bine zona dupa.

9. Cimbru

Frunzele mici ale plantei de cimbru sunt delicioase pe cartofi, peste si multe altele. De asemenea, pot ajuta la alinarea mancarimii unei muscaturi de tantar. Cimbrul are proprietati antibacteriene si antifungice, asa ca va poate ajuta sa reduceti riscul iritatiei si mancarimii pielii din jurul unei muscaturi de tantar.

Pentru a beneficia la maxim de proprietatile cimbrului, taiati fin frunzele. Puteti aplica frunzele direct pe muscatura si lasati-le sa stea timp de 10 minute.

Puteti face, de asemenea, un lichid concentrat aducand apa la fierbere si adaugand cateva crengute de cimbru. Lasati crengile in apa pana cand a ceasta se raceste. Apoi, scufundati o carpa in apa infuzata cu cimbru si aplicati-o pe muscaturi timp de cateva minute.

Pentru o calmare suplimentara, infasurati o carpa imbibata cu apa cu cimbru in jurul unui cub de gheata pentru un efect natural de racire.

10. Balsam de lamaie

Balsamul de lamaie este o planta cu frunze similare cu menta. Planta a fost folosita de secole ca tratament calmant natural pentru multe afectiuni, de la anxietate la stomac deranjat.

Pentru muscaturile de tantar, puteti aplica frunze tocate fin direct pe muscatura sau puteti cumpara un ulei esential de balsam de lamaie.

Balsamul de lamaie contine tanin, un astringent natural. In plus, contine polifenoli. Impreuna, acesti compusi naturali usureaza inflamatia, accelereaza vindecarea si reduc riscul unei infectii.

11. Hamamelis

Hamamelis are proprietati astringente si cunoscuta si sub denumirea nucul vrajitoarelor. Ca si balsamul de lamaie, planta de hamamelis contine taninuri, care actioneaza ca astringenti atunci cand se aplica pe piele.

Folosit ca atare, apa de hamamelis este benefica pentru orice iritatie ale pielii, de la taieturi si resturi minore pana la hemoroizi. Aplicarea nucului de vrajitoare pe piele reduce inflamatia, calmeaza arsura si iritarea pe care o provoaca muscatura si poate grabi vindecarea.

Aplicati o cantitate mica de nucul vrajitoarei pe o bila de bumbac. Aplicati gentil peste muscatura si lasati-l sa se usuce. Repetati acest lucru dupa cum este necesar.

12. Ceai de musetel

Musetelul, care este un membru al familiei de margarete, este un remediu natural obisnuit pentru multe boli. Atunci cand este aplicat pe piele, ceaiul poate reduce inflamatia. Sursa de incredere, usureaza iritarea pielii si grabeste vindecarea.

Fierbeti o punga de ceai umpluta cu flori uscate timp de 30 de minute. Apoi stoarceti orice exces de apa din punga de ceai si aplicati-o direct pe muscatura dvs. Lasa-l sa stea 10 minute. Stergeti zona curata cu o carpa umeda. Puteti raci punga de ceai in frigider pentru aplicatii suplimentare ulterioare.

13. Usturoiul

Usturoiul este un remediu natural binecunoscut pentru afectiuni: de la boli de inima pana la hipertensiune arteriala. Un pic de usturoi aplicat pe o muscatura de insecte iritanta este un remediu usor de facut acasa.

Dar inainte de a taia usturoiul si de a-l aplica pe muscatura, trebuie sa stiti ca aplicarea usturoiului direct pe o rana poate provoca arsuri si intepaturi.

In schimb, puteti toaca fin usturoiul proaspat si amesteca cu o lotiune nescentrata sau ulei de nuca de cocos la temperatura camerei. Aceste unguente si creme va vor ajuta sa reduceti puterea usturoiului, dar va vor permite totusi sa beneficiati de efectele anti-inflamatorii si antibacteriene naturale ale usturoiului.

Lasati amestecul sa stea 10 minute, apoi stergeti-l de pe piele. Stergeti zona in jos cu o laveta rece. Aplicati mai tarziu daca mancarimea persista.

Desigur, cel mai bun mod de a scapa de iritarea muscaturii de tantar este de a evita o muscatura cu totul. Retineti ca aceste insecte sunt mai active seara si noaptea. Daca doriti sa va bucurati de o seara de vara in aer liber, dar va temeti de insectele mici care sug sangele, acoperiti-va pielea si stati departe de apa statatoare pentru a va reduce expunerea. 

Alte sfaturi pentru evitarea intepaturilor de insecte gasiti aici.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram