
Diabetul este o afectiune care influenteaza modul in care corpul tau regleaza nivelul de glucoza (zahar) din sange. Glucoza este sursa principala de energie pentru celulele corpului si este transportata din sange in celule cu ajutorul insulinei, un hormon produs de pancreas.
Daca esti o persoana care are aceasta afectiune sau cunosti pe cineva cu diabet, cu siguranta te-ai intrebat care este mancarea potrivita, cea interzisa si ce alimentatie pentru diabet trebuie folosita in regimul zilnic.
Lista de alimente pentru diabet - alimente permise si interzise
Este foarte important sa ai un regim de diabet atunci cand ai aceasta afectiune, deoarece controlul atent al dietei poate influenta in mod semnificativ nivelul glicemiei si poate contribui la mentinerea unei stari de sanatate mai bune. Consumul de alimente cu un continut ridicat de carbohidrati, in special carbohidrati rafinati si zaharuri, poate duce la cresteri bruste ale glicemiei. O alimentatie echilibrata si controlata te poate ajuta sa mentii glicemia in limite normale sau sa o reduci daca este cazul.
Alimente permise la diabet: In principiu, in dieta pentru diabet trebuie sa se regaseasca carbohidrati sanatosi, alimente bogate in fibre dietetice, peste bogat in Omega 3, alimente cu un nivel scazut de proteine:
- morcovi;
- spanac;
- sfecla;
- kale;
- rosii;
- conopida;
- ardei gras;
- telina;
- cartofi dulci copti;
- rucola;
- broccoli;
- varza;
- ceapa;
- fasole;
- avocado;
- orez brun;
- quinoa;
- sparanghel;
- nuci;
- carne slaba de pui;
- peste;
- tofu;
- fructe de mare;
- oua;
- lactate cu continut scazut de grasimi;
- bauturi neindulcite.
Fructe permise in diabet: In general, fructele au un nivel ridicat de zahar. Totusi, in diabet printre alimentele permise se numara:
- grepfrut;
- piersici;
- caise;
- pepene verde;
- clementine si portocale;
- prune.
Alimente interzise pentru diabetici: In diabet exista un regim care trebuie urmat in ceea ce priveste alimentele care trebuie evitate. In general, cele procesate, bogate in colesterol, cu multa sare si grasimi saturate trebuie evitate:
- faina alba si derivate din faina alba
- paste;
- orez alb;
- cereale dulci pentru micul dejun;
- muraturi, inclusiv varza murata;
- cartofi prajiti;
- jeleuri si dulceata;
- iaurturi cu fructe;
- bauturi carbogazoase cu aport mare de zahar;
- branzeturi;
- carne prajita, inclusiv peste sau tofu prajit;
- untura;
- lactate;
- bomboane;
- napolitane;
- biscuiti;
- chipsuri sau snacksuri;
- popcorn;
- energizante;
- cafele aromate sau cu zahar;
- bere sau cidru;
- ceaiuri indulcite;
- mancare semipreparata;
- struguri;
- banane coapte;
- stafide.
Dietele pot varia in functie de tipul de diabet pe care il ai (diabet de tip 1 sau de tip 2), de medicatia pe care o iei si de alte conditii medicale asociate. Este esential sa lucrezi alaturi de un specialist in nutritie pentru a dezvolta un plan personalizat de alimentatie, adaptat nevoilor tale individuale si sanatatii generale.
Mancare pentru diabetici - aspecte importante de luat in considerare

Printr-o dieta pentru diabetici adecvata, poti controla aportul caloric si poti mentine o greutate optima.
Exista doua tipuri principale de diabet:
- Diabetul de tip 1: Acest tip de diabet apare atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina sau chiar deloc. Cauza exacta a diabetului de tip 1 nu este cunoscuta, dar se crede ca sistemul imunitar ataca si distruge celulele din pancreas care produc insulina. Din acest motiv, persoanele cu diabet de tip 1 au nevoie de administrare zilnica de insulina pentru a-si mentine nivelurile de glucoza in limite normale.
- Diabetul de tip 2: Acest tip de diabet apare atunci cand organismul nu utilizeaza eficient insulina produsa de pancreas sau nu produce suficienta insulina pentru a mentine nivelurile de glucoza normale. Diabetul de tip 2 este mult mai frecvent decat diabetul de tip 1 si, in general, este asociat cu un stil de viata precum alimentatia nesanatoasa, sedentarismul si excesul de greutate.
Indiferent de tipul de diabet, nivelurile ridicate de glucoza din sange pot duce la complicatii grave pe termen lung, afectand inima, rinichii, nervii si ochii. De aceea, este necesar sa consumi mancare de diabet pentru a incetini dezvoltarea acestor complicatii. Este recomandat sa consumi produse naturiste pentru diabet, pentru a evita cat mai mult alimentele care iti fac rau. De asemenea, o alimentatie pentru diabetici poate fi eficienta si in prevenirea acestei boli, in special a celei de tip 2. Unele diete pentru diabet pot fi utile chiar si persoanelor care nu se confrunta cu aceasta boala.
Asadar, acum stii ce poate manca un diabetic si ce alimente de diabetici sa iei in considerare in viitoarele tale diete.
Sursa foto: Unsplash.com
Comentarii recente