Podbalul - proprietati, beneficii si informatii nutritioniste

19 octombrie 2023 | Oana Cucu | Niciun comentariu

Bogat in mucilagiu, tanin, ulei volatil si inulina, podbalul este o planta utilizata de multa vreme sub forma de ceai sau lotiuni. Principala sa folosire ajuta la tratarea si ameliorarea simptomelor precum tusea, probleme pulmonare sau la ingrijirea infectiilor ori eruptiilor cutanate.

Denumirea stiintifica a podbalului este Tussilago farfara. Tussilago provine din cuvantul latin pentru tuse, farfara inseamna in sensul figurat „pulbere de faina”, care descrie suprafata alba a frunzelor podbalului. Din podbal in scopuri medicinale se culeg flori si frunze.

floare de podbal

Ce este podbalul?

Podbalul (Tussilago Farfara) este o planta erbacee, perena, cu flori galbene, ce apartine familiei Asteraceae. Aceasta planta raspandeste un puternic miros de miere, are tulpini paroase, frunze de marimea unei palme sub forma de inima si flori galbene. Podbalul se gaseste in zonele cu clima temperata si creste in sol umed, lutos, calcaros.
Podbalul este utilizat in medicina holistica datorita beneficilor sale mai ales impotriva tusei, raguselii si in caz de probleme pulmonare si bronsice, dar si in tratarea afectiunilor inflamatorii articulare. Se folosesc cel mai adesea frunzele dar si florile, frunzele continand o cantitate mai mare de substante active benefice sanatatii.

Ce substante active contine podbalul?

Podbalul contine mucilagiu, tanin, ulei volatil, inulina, dextrina, saruri de acid nitric si substante amare. Mucilagiul regasit in podbal este substanta care acopera gatul si calmeaza cu eficienta tractul respirator. Datorita acestor substante active, se considera ca podbalul are un efect excelent impotriva astmului bronsic, a durerii in gat, a respiratiei suieratoare, a bronsitei si a laringitei.

frunze de podbal

Podbal - beneficii si proprietati.

Podbalul are proprietati emoliente, antitusive, antispastice, expectorante, secretolitice, antiinflamatoare si antiasmatice.

  • Polizaharidele au actiune antiinflamatoare si imunostimulatoare care ajuta la calmarea iritatiei din tesutul pulmonar. De asemenea efectul expectorant actioneaza pentru excesul de flegma si mucus;
  • Flavonoidele au actiune antispastica si antiinflamatoare, actiune care calmeaza spasmul plamanului in timpul crizelor astmatice si bronsice si usurareza respiratia;
  • Prin actiunea acestor constituienti, podbalul imbunatateste functia sistemului imunitar si la mentinerea sanatatii sistemului respirator;
  • Mucilagiile au actiune emolienta asupra mucoaselor bucale si ale tractului respirator superior, acestea depunandu-se sub forma unei pelicule pe mucoase, calmand astfel iritatia;
  • Podbalul are o actiune antibacteriana impotriva bacteriilor Gram-negative (Staphylococcus aureus, Proteus hauseri, Proteus vulgaris si Pseudomonas aeruginosa);
  • Prin continutul apreciabil de zinc, podbalul manifesta si o actiune antiinflamatoare.

Beneficiile acestei plante sunt cunoscute pentru efectele sale impotriva:

  • tusei;
  • raguselii;
  • in caz de probleme pulmonare şi bronsice;
  • iritatii ale mucoasei bucale, faringiene, gastrice si intestinale;
  • la tratarea plagilor, infectiilor;
  • la tratarea eruptiilor cutanate;
  • in cazul dermatozelor ale pielii capului.
ceai podbal

Cum se utilizeaza podbalul?

Podbalul poate fi folosit sub forma de ceai bio, infuzie, decoct sau comprese, atat intern cat si extern.

  • Podbalul - uz intern.

Atat frunzele cat si florile podbalului sunt folosite sub forma de infuzie sau decoct in caz de tuse, traheite, bronsite, laringite, convalescenta, astm bronsic, emfizem pulmonar, afectiuni hepatobiliare, scorbut.
Frunzele podbalului sunt utilizate in caz de tabagism.

Tinctura de podbal este utilizata pentru calmarea iritatiilor si inflamatiilor mucoasei bucofaringiene, in laringite, dar si pentru calmarea tusei si a simptomelor din astmul bronsic.

  • Podbalul - uz extern.

Frunza de podbal se foloseste sub forma de decoct, comprese pentru a trata dermatoze ale pielii capului, hiperhidroza plantara, arsuri, edeme, rani, entorse, ulceratii cutanate, plagi sau boli reumatismale.
Florile sale se pot pregati ca infuzie, decoct ori comprese in caz de seboree.

podbal beneficii

Sfaturi si recomandari privind consumul de podbal.

Consumul de podbal poate fi recomandat in diverse situatii si pentru diferite afectiuni, insa este importanta consultarea cu un specialist in plante medicinale sau un medic inainte de a-l folosi. Cateva cazuri in care consumul de podbal poate fi indicat sunt urmatoarele:

  • Tuse si afectiuni respiratorii

In cazul unei tuse productive, in care exista o cantitate remarcanta de mucus si se doreste stimularea expectoratiei, ar putea fi recomandat consumul de podbal. In aceeasi masura, acesta poate fi folosit in cazuri de bronsita, astm si alte afectiuni respiratorii, toate acestea depinzand de recomandarea specialistului.

  • Iritatii si inflamatii ale cailor respiratorii

Multumita proprietatilor sale antiinflamatoare si emoliente, planta poate fi consumata cu scopul de a calma iritatiile si inflamatiile din caile respiratorii, de exemplu in cazuri de laringita sau faringita.

  • Probleme digestive minore

Un alt caz in care podbalul poate fi recomandat este pentru a ameliora problemele digestive minore, cum ar fi disconfortul abdominal sau indigestia. Cu toate acestea, este necesar ca acesta sa fie administrat cu precautie si sub supravegherea unui specialist, deoarece poate cauza efecte secundare digestive in anumite situatii.

Asadar, podbalul se dovedeste a fi un dar al naturii cu beneficii pentru sanatatea tractului respirator. Datorita proprietatilor sale emoliente, antiinflamatoare si imunostimulatoare, podbalul a afost folosit de-a lungul timpului in fitoterapie si este inca apreciat in zilele noastre pentru efectele sale benefice in multiple afectiuni.

Totodata, este important de mentionat faptul ca fiecare caz este unic si ca dozele si modul de administrare pot fi diferite in functie de afectiunea tratata si de particularitatile individuale ale fiecarei persoane.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram