Pintenii calcaneeni sau monturile pot fi unele dintre afectiunile resimtite in zona picioarelor la multe persoane. Incaltamintea nepotrivita, supraponderabilitatea, statul prea mult in picioare si lipsa exercitiilor fizice adecvate ne pot afecta in timp sanatatea picioarelor.
Poate ca abia atunci ne dam seama cat de importante ne sunt aceste membre si cate fac pentru noi. Ne poarta acolo unde vrem sa ajungem. Ne permit contactul cu pamantul. Ne ridica la inaltime.
Leonardo Da Vinci spunea ca "Picioarele sunt o capodopera a ingineriei si o opera de arta". Sa le pretuim si sa le ingrijim asa cum merita!
Stiai ca…? Fiecare picior contine 26 de oase, 33 de articulatii si mai mult de 100 de muschi, tendoane si ligamente. Piciorul este una dintre cele mai suprasolicitate si subapreciate parti ale corpului. Intr-o singura zi, o persoana face intre 8000 si 10.000 de pasi. Asta inseama patru calatorii in jurul lumii de-a lungul vietii.

Pintenii calcaneeni
Pintenii calcaneeni (ciocuri in calcaie) sunt depuneri osoase care se formeaza la nivelul calcaneului, in zona calcaiului. Aceste "depozite de calciu" produc o deformare la suprafata osului sanatos si se considera pinten calcaneean de la 2 mm in sus. Pintenii calcaneeni sunt foarte durerosi, durerea fiind in stransa relatie cu dimensiunea pintenului.
Pintenii calcaneeni pot aparea din mai multe motive precum depozitele de calciu, obezitatea, alergarea pe suprafete dure ori incaltamintea neadecvata (incaltaminte cu toc, calapod stramt).
Simptomele implica dureri in zona calcaiului asemanantoare cu intepatura unui cutit in calcai, in momentul ridicarii in picioare mai ales dimineata sau cand se reia activitatea dupa o perioada mai lunga de timp.
Tratamente naturiste
Printre taratmentele naturiste cu efecte benefice in cazul acestei afectiuni regasim doua produse care se folosesc concomitent.
Crema Contra Pintenilor Calcaneeni de la Favisan se aplica prin masarea zonei afectate seara, inainte de culcare. Picioarele se acopera apoi cu sosete groase, pentru o actiune eficienta pe timpul noptii. Nu se aplica pe rani deschise sau eczeme si se recomanda ca inainte de folosire sa se testeze sensibilitatea pe o portiune mica de piele (pliul cotului). Acest produs este util nu doar in cazul pintenilor calcaneeni, ci si pentru bataturi, monturi si alte excrescente cutanate.
Nutrisalv FVS1 capsule de la Favisan completeaza crema prin actiunea sa la nivel intern, prin alcalinizarea organismului si conducand in timp la eliminarea completa a pintenilor calcaneeni si a altor depozite de calciu din corp. Beneficiile acestui produs vizeaza si neutralizarea surplusului de acid din organism, reducerea procesului inflamator si la eliminarea toxinelor. O singura capsula de Nutrisalv contine 16g de propolis.
Un alt produs naturist cu un puternic rol antiinflamator este Crema Untul Pamantului si Spanz de la Natura Plant Poieni. Datorita compozitiei sale complexe acest produs naturist este indicat in cazul pintenilor calcaneeni, a ciocurilor dar si pentru spondiloza, osteoporoza sau guta reumatica.
Monturile de la picioare
Monturile reprezinta o diformitate a degetului mare al piciorului insa se pot forma si la degetele mici. Montul se formeaza atunci cand varful degetului mare impinge impotriva urmatorului deget de la picior, fortand articulatia degetului mare sa creasca si sa iasa in exterior. Pielea de deasupra montului poate fi rosie si inflamata, sensibila la atingere. Monturile pot fi dureroase spontan sau durerea poate aparea secundar presiunii crescute datorate purtarii unor pantofi incomozi, cu compartimentul anterior ingust (de exemplu pantofii cu toc). In cazuri extreme, degetul mare poate ajunge chiar sub degetul al doilea. Daca diformitatea e severa, mersul va deveni dificil, durerea va deveni permanenta si se poate dezvolta artroza.
De departe, cea mai frecventa cauza a monturilor o reprezinta purtarea indelungata a unei incaltaminte nepotrivite, de obicei pantofi ingusti in partea din fata, ce fac ca degetele sa fie stranse intr-o pozitie anormala. Monturile, pot fi de asemenea cauzate de poliartrita sau pot avea o componenta genetica din prisma formei piciorului.
Remedii naturiste
Exista mai multe optiuni de tratament. Multi medici naturopati recomanda interventia chirurgicala ca o ultima alternativa. Desi operatia poate corecta structura anatomica, nu rezolva adevarata cauza care a dus la formarea monturilor de la bun inceput. Astfel ca tratamentele adecvate pot reduce durerea si senzatia de disconfort si pot opri evolutia monturilor.
Cu ajutorul unor tratamente mai putin invazive, se pot reduce simptomele de durere si disconfort, se incetineste sau chiar se opreste dezvoltarea monturilor lor si se mareste flexibilitatea piciorului si a incheieturilor.
Produsele naturiste pe baza de untul pamantului si tataneasaca sunt recomandate in caz de monturi dar si de pinteni calcaneeni datorita efectelor benefice ale acestor ingrediente din natura. Untul pamantului are actiune antireumatica, stimuland circulatia sangvina. Mai important este ca atat untul pamantului cat si tataneasa au rol antiinflamator.
Lotiunea cu Untul Pamantului si Tataneasa de la Dorel Plant si Crema Unguent Reumaticus de la Faunus Plant sunt un real adjuvant in orice dureri reumatice si deformari osoase precum monturi sau ciocuri. De asemenea, se pot folosi cu succes in caz de lombosciatica, spondiloza cervicala, dureri de menisc, carcel, apa la genunchi, dureri musculare, degeraturi, umflaturi sau guta.
Bune practici pentru sanatatea picioarelor
- Flexeaza si misca picioarele in mod regulat pentru a ajuta la o buna circulatie a sangelui. Roteste incheieturile usor si misca degetele.
- Fa exercitii pentru picioare mai ales dupa o zi indelungata in care ai stat in picioare.
- Ridica picioarele deasupra nivelului inimii pentru a imbunatati circulatia.
- Poarta incaltaminte adecvata pentru activitatile desfasurate de-a lungul zilei.
- Acorda atentie durerilor persistente. Acestea sunt un semn al unor leziuni sau afectiuni.
Comentarii recente