Stiai ca paduchii la copii sau pediculoza exista inca din antichitate? Mai mult, s-a estimat intr-o serie de studii recente ca s-au cheltuit anual in lume peste 1 miliard de dolari pentru managementul acestei patologii la copii, incluzand costurile pentru tratamente, pierderile scolii si ale parintilor, prin lipsa acestora de la serviciu…
Ce sunt paduchii
Paduchii adulti sunt mari cat o seminta de susan, adica au o lungime de 2 pana la 3 mm. Au 6 picioare si sunt de obicei de culoare cafenie pana la alb-cenusie. Femela traieste pana la 3-4 saptamani si, odata ajunsa la maturitate, poate depune pana la 10 oua minuscule pe zi. Acestea sunt fixate ferm la baza firului de par, cu o substanta lipicioasa produsa de paduche. De aceea sunt si greu de desprins.
Paduchele se hraneste prin injectarea unor cantitati mici de saliva in pielea capului. Saliva are proprietati vasodilatatoare si anticoagulare, fapt care ii permite paduchelui sa aspire cantitati mici de sange la fiecare cateva ore. Pruritul sau mancarimea resmitita de catre cei cu paduchi, este cauzata de sensibilizarea scalpului la componentele salivei. Adesea, pot fi vizibile si excoriatii pe scalp, gat si pe pielea din spatele urechilor.
Cum se raspandesc paduchii
In ciuda diverselor opinii, paduchii nu sar, nu zboara si nu se transmit prin intermediul animalelor de companie. Paduchii se misca doar prin tarare. De cele mai multe ori, transmiterea paduchilor se produce prin contact direct, adica apropierea capetelor. Raspandirea indirecta este mult mai putin probabil sa apara si se intampla prin contactul cu bunurile personale ale unui individ infestat (piepteni, perii, palarii). Sunt studii care arata ca paduchii vii au fost gasiti doar pe aproximativ 4% din fetele de perna folosite de voluntarii infestati.
Pediculoza trebuie suspectata la pacientii cu prurit al scalpului, in special la copii. De asemenea, eruptiile cutanate, dermatita persistenta in jurul gatului sau urechilor ar trebui sa sugereze o evaluare a pediculozei.
Diagnosticul este confirmat de vizualizarea paduchilor vii. Pieptanarea sistematica a parului umed sau uscat cu un pieptene cu dintii fini (dintii de pieptene distanti la 0,2 mm) detecteaza mai bine infestarea activa a paduchilor decat inspectia vizuala a parului si a scalpului.
Cum se trateaza
Pentru tratarea paduchilor se recomanda sampoane, balsamuri, spray-uri si diverse solutii speciale pentru deparazitare. Un alt remediu folosit cu succes in tratarea paduchilor sunt uleiurile esentiale de arbore de ceai, anason sau ylang-ylang.
Samponul tratament cu lavanda organica impotriva paduchilor de la Neobulle se poate folosi zilnic pentru a evita mancarimile. Acest produs este imbunatatit cu ulei de lavanda organica si contine ingrediente 99% naturale, atent selectionate pentru calmarea si curatarea scalpului.
Samponul impotriva paduchilor Blue Magic este, de asemenea, un tratament eficace care elimina paduchii de cap si ouale acestora. Samponul vine insotit de un pieptene cadou, special creat pentru indepartarea paduchilor de pe firul de par.
Paranix este un alt sampon tratament impotriva paduchilor care asigura eliminarea acestora in 100% din cazuri in numai 10 minute de la aplicare. Formula sa cu dubla actiune, nu numai ca sufoca, dar si deshidrateaza paduchii de cap si ouale acestora, astfel incat acestia sa nu mai reapara. In plus, utilizarea acestui sampon este mult mai convenabila, avand in vedere ca spala, in acelasi timp, si parul. Datorita faptului ca samponul Paranix nu contine insecticide, paduchii de cap nu pot dezvolta rezistenta la ingredientele sale.
Petroleum (gaz lampant) este cel mai bun ingredient in prevenirea caderii parului dar si unul dintre cele mai eficiente remedii pentru pediculoza.
Mituri demontate despre paduchi
- paduchii apar doar daca nu te speli regulat pe par
- paduchii apar cu precadere la persoanele cu parul lung
- paduchii apar doar la cei care provin din categorii sociale defavorizate
- paduchii reprezinta un pericol pentru sanatate - raspandesc boli
- paduchii sar, zboara si se transmit prin intermediul animalelor de companie
Masuri de preventie
Paduchii nu sunt semnul unei proaste igiene personale. Este important ca cei mici sa fie invatati sa evite contactul cu capul si parul altor copii. Sa stie ca nu este indicat sa imprumute perii de par, piepteni, caciuli, prosoape si alte obiecte de la ceilalti copii. Se poate evita contactul si cu paturi, perne sau diferite asternuturi, folosite de curand de alte persoane.
Cateva minute pe saptamana rezervate verificarii parului copiilor poate ajuta la descoperirea din timp a paduchilor. Astfel, se poate actiona inainte ca acestia sa se inmulteasca.
Mai mult, este important ca cei mici sa inteleaga ca nu e vina lor ca au paduchi, oricat de stanjenitor si de neplacut ar fi acest lucru. Paduchii nu trebuie sa ii faca sa se simta murdari, deoarece i se poate intampla oricui, oricand.
Comentarii recente