O imunitate puternica - Sfaturile medicului

27 mai 2020 | Dorin_Ionus | Niciun comentariu

O imunitate buna ne ajuta in aceasta perioada. Dupa o perioada de carantina nationala si internationala, incet se relaxeaza masurile de izolare sociala. Desigur un motiv de bucurie pentru multi dintre noi, dar si unul de ingrijorare, deoarece inca nu exista o solutie reala la infectia cu coronavirus. Am castigat putin timp in evolutia acestei pandemii si am reusit sa nu suprasolicitam sistemul sanitar, dar riscurile au ramas aceleasi.

Cu toate astea, nu trebuie sa disperam. Exista permanent nenumarate microorganisme dauaătoare in jurul nostru, unele dintre ele fiind deosebit de periculoase pentru persoanele in varsta si imunocompromise, dar imunitatea noastra reuseste sa ne protejeze negresit. Doar in situatii extreme, acesta este suprasolicitat si da gres. Din acest motiv, in aceasta perioada persoanele cu factori de risc trebuie sa fie mai precaute decat populatia generala.

Imunitate cu produse naturiste

Rinitele sau infectiile cailor respiratorii superioare si alte tipuri de infectii virale sunt mai dificile pentru unii, dar neglijabile pentru altii. Aceasta se datoreaza mai multor factori, cum ar fi fumatul, bolile cronice ca diabetul, astmul, bronsita, diferite tipuri de cancer, dar si terapiile medicamentoase. Insa cauza este adesea un sistem imunitar slabit si suprasolicitat. In situatia actuala, sistemul imunitar al tuturor persoanelor poate fi considerat suprasolicitat. Iata cateva sfaturi pentru intarirea imunitatii, cu masuri simple, dar eficiente si foarte importante pentru functionarea fiziologica a acestuia.

Nutritie adecvata pentru o imunitate puternica

Organismul are nevoie de numeroase vitamine si diferiti nutrienti pentru un sistem imunitar care functioneaza bine. Acestea includ, in special:

  • Vitamina A
  • Vitamina B6, Vitamina B12
  • Vitamina C
  • Vitamina D
  • Vitamina E
  • Zinc, Seleniu, Fier, Cupru

Exista o legatura directa intre sanatatea intestinala si intregul sistem imunitar, 80% din celulele imunitare se afla la nivelul intestinului. Prin urmare, alimentele bogate in fibre, probiotice sunt elementare pentru sustinerea un sistem imunitar slab.

Majoritatea vitaminelor si nutrientilor enumerati mai sus sunt asimilate in mod adecvat printr-o dieta echilibrata. Iata cateva alimente recomandate pentru o imunitate puternica:

  • Fulgi de ovaz
  • Broccoli, varza rosie, morcovi, rosii
  • Usturoi, ceapa, spanac
  • Fructe citrice, Fructe de padure (de culoare închisa) si struguri negrii
  • Nuci
  • Ciuperci

Recomand o alimentatie cat mai variata si corespunzatoare sezonului, bogata in legume si fructe, care sa ofere necesarul de vitamine si nutrienti. Alimentatia trebuie completata cu suplimente de vitamine doar daca nu consumati minim 3 portii de fructe pe zi. Ideal este sa incercati sa va acoperiti nevoile nutritionale prin alimente neprocesate. Important: veganii care se hranesc fara alimente de origine animala trebuie sa suplimenteze vitamina B12. Pentru orice intrebare legata de alimentatie, se recomanda o discutie cu medicul de familie sau cu un nutritionist. Cei care nu consuma 3 portii de fructe sau legume pe zi, pot considera suplimentarea dietei cu complexe de vitamine.

Va recomand sa consumati: ceai verde (epigallocatechin gallate EGCG), rhodiola (radacina de trandafir), aloe vera, ardei iute, hrean, artemisinina (obtinuta din pelinul dulce), trandafir roșu, tinctura de propolis, extract de soc, caltunas, coacaze negre. Iata cateva condimente pe care le consum zilnic: ghimbir, turmeric, scorțișoara și otet de cidru de mere.

Trebuie acordata atentie sporita dietelor restrictive (keto, low carb, no carb, low fat, no fat, Atkins, Ornisch). O atitudine neglijenta fata de o dieta mixta poate duce la deficite nutritionale, deoarece nici o dieta restrictiva nu poate acoperi complet necesitatile corpului si poate periclita functionalitatea sistemului imunitar.

Poftiți la soare - chiar daca e racoare

Vitamina D este esentiala pentru un sistem imunitar sanatos. Acoperim o parte din nevoile noastre prin alimente, de exemplu din pestele gras, avocado, alge, ciuperci. Insa si organismul nostru aduce o contributie importanta: daca razele soarelui intra in contact cu pielea, organismul produce independent vitamina D.

Mai ales in lunile de toamna si de iarna, cand radiatiile UV sunt mai scazute datorita innorarii, ar trebui sa petrecem cat mai mult timp in aer liber pentru a obtine doza sanatoasa de raze UV.

In cazul unei deficiente de vitamina D, poate fi recomandata administrarea suplimentelor de vitamina D. In plus, poate fi benefica o vizita la o sauna cu infrarosu. Atentie, Vitamina D este o vitamina liposolubila iar dozajul trebuie adaptat cerintelor.

Miscare, sport si miscare!

Alergare, inot, ciclism: sporturile de anduranta sunt unul dintre cele mai eficiente moduri de a creste si anduranta imunitara. Ele nu numai ca intaresc inima si vasele de sange, eleveaza starea spirituala si mentala, ci sporesc si activitatea sistemul nostru imunitar. O imunitate crescuta este obtinuta cu fiecare antrenament moderat. Ritmul si gradul de efort sunt decisive: cei care isi supraolicita corpul obtin de obicei efectul opus. Chiar si in conditiile de carantina puteti ramane in miscare, multi antrenori ofera cursuri prin mediul online.

Evitati efortul excesiv

Ati auzit vreodata despre fenomenul ferestrei deschise? In timpul efortului fizic excesiv - cum ar fi alergarea unui maraton - numarul de celule imune din sange creste brusc. Dupa efortul fizic, organismul se relaxeaza, iar numarul de celule imune scade sub valoarea initiala inainte de exercitiu. In acest moment, agentii patogeni pot fi combatuti intr-o masura mai mica, iar bolile infectioase apar mai frecvent. Deci, pentru a evita imbolnavirea, nu exagerati efortul in timpul sportului.

Evitati stresul, pentru o imunitate crescuta

Datorita cercetarilor intense, se stie acum ca stresul puternic slabeste sistemul imunitar si creste susceptibilitatea la infectii. Stresul cronic poate duce si la stari de epuizare, care - la fel ca suprasolicitarea fizica - ofera agentilor patogeni conditiile ideale pentru reproducere. Prin urmare, este important sa evitati cat mai mult posibil situatiile stresante si gasiti momente de relaxare in timpul zilei. Usor de zis in conditiile curente, dar in aceasta perioada de exceptie incercati sa gasti timp pentru meditatie, familie, intalniri virtuale si practici de relaxare precum Yoga sau Qi gong. Nu uitati, multe studii au dovedit ca o conversatie cu mama sau bunica pot reduce stresul cu pana la 70%.

Hidratati-va suficient

Ca urmare a unui consum insuficient de lichide, organismul nu este numai obosit si rapid epuizat, dar si mai susceptibili la infectii. Unul dintre motive este mucoasele uscate, ca urmare a deficitului de lichide. Din cauza lipsei de umiditate, virusurile atacante si bacteriile nu pot fi indepartate in mod adecvat, stagnand pentru o perioada indelungata si avand conditii favorabile de multiplicare.

Consumul de ceai are de asemenea efecte pozitive asupra sistemului imunitar. Ceaiul verde, de exemplu, contine o multime de antioxidanti care sustin sistemul imunitar. Mai multe legate de acest subiect in articolul viitor.

Acordați atenție somnului sănătos

Persoanele care se odihnesc bine, nu sunt doar mai productive, dar sunt si mai putin sensibili la raceli si alte infectii. Mai multe studii au aratat ca insomnia reduce drastic numarul de celule imune si are ca rezultat scaderea imunitatii. Oricine doarme sapte pana la opt ore pe zi ii ofera corpului suficient timp pentru a se recupera. Un ceai de levantica cu o ora inainte de somn sau chiar o infuzie cu levantica va ajuta sa aveti un somn linistit. Este dovedit ca valeriana ajuta la problemele de adormire si este adesea folosita cu succes in sectia de medicina naturista a Universitatii Charite Berlin.

Renuntati la fumat

Pe langa riscul ridicat de cancer, tigarile au si un impact negativ asupra sistemului imunitar.

Fumul de tutun usuca mucoasele, promoveaza procesele inflamatorii si afecteaza sistemul natural de curatare a cailor respiratorii, creand mediul perfect pentru multiplicarea virusilor.

Spalati-va mainile de mai multe ori pe zi

Desigur, spalarea temeinica a mainilor nu intareste in mod direct organismul, dar previne virusul sa intre in corpul nostru si sa se raspandeasca. Cei care doresc sa evite infectiile si care au deja o imunitate slabita sunt sfatuiti sa se spele pe maini de mai multe ori pe zi.

Atentie la recomandarile care circula pe internet

Daca aceste sfaturi va par banale, pot doar sa va rog sa fiti foarte vigilenti cu recomandarile care circula pe internet in momentul de fata.

Exista substante cercetate care pot fi benefice in lupta organismului impotriva diferitelor infectii virale, dar actual nu exista niciun studiu care sa poate arata o cauzalitate directa in tratamentul virusului corona.

In concluzie, pana se gaseste un tratament dovedit contra coronavirusului, ramane sa avem grija de noi pentru a avea o imunitate puternica, care sa ajute organismul sa lupte cu virusii si alte microorganisme din mediul inconjurator.

Informatii complete despre activitatea Dr. med. Dorin Ionus pot fi gasite aici.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram