
Matcha este un produs traditional, utilizat in majoritatea ceremoniilor de ceai din Japonia. Dincolo de traditie, matcha are multe beneficii pentru sanatate – este bogata in antioxidanti, are un efect energizant, sustine functiile creierului, dar si imunitatea. Multe persoane au inceput sa introduca matcha sub forma de ceai in rutina zilnica, tocmai pentru a-si imbunatati starea de bine. Daca si tu iei in considerare un astfel de obicei, ai ajuns unde trebuie pentru ca vom vorbi in continuare despre matcha – ce este ceaiul matcha, ce proprietati are si in ce moduri poti consuma pulberea de matcha.
Ce este matcha si cum se obtine?
Daca te-ai intrebat vreodata ce inseamna matcha sau ce e matcha, cu siguranta raspunsul te va surprinde pentru ca denumirea face referire la modul de preparare al pudrei. Mai exact, numele provine din limba japoneza si este compus din doua caractere – ”ma” care se traduce prin ”pudra” si ”cha” care inseamna ”ceai”. Prin urmare, ”matcha” este un ”ceai sub forma de pudra”, un element important in cultura japoneza si in ceremonia traditionala a ceaiului.

Matcha este o pudra fina concentrata, obtinuta din frunze de ceai verde, printr-un proces extrem de migalos. Inainte de recoltare, planta este umbrita pentru cresterea continutului de clorofila, dar si a altor substante care au beneficii asupra sanatatii. Umbrirea plantelor de ceai este esentiala pentru obtinerea unei produs de calitate inalta, dar si a unei arome mult mai intense. Frunzele sunt recoltate manual, toamna sau primavara, fiind alese cele mai tinere si mai moi. Dupa ce sunt culese, frunzele de matcha sunt expuse unor vapori de apa care actioneaza asupra procesului de oxidare. Aceasta etapa este importanta in mentinerea prospetimii, dar si a calitatii pudrei de matcha. Urmeaza uscarea frunzelor si macinarea lor pana la obtinerea unei texturi fine. In mod traditional, pudra de matcha se obtine cu ajutorul morilor de piatra, insa exista si echipamente care transforma acest proces intr-unul mult mai rapid si eficient.
Pudra de matcha s-a raspandit extrem de mult in ultimii ani, dar aceasta expansiune a adus cu sine si un rabat de la calitate. Exista in continuare matcha de inalta calitate, produsa din frunze tinere, umbrite corespunzator inainte de recoltare, insa si produse mai ieftine si de o calitate indoielnica. Bineinteles, cu cat pudra de matcha este de o calitate mai inalta, cu atat beneficiile asupra sanatatii vor fi mai mari. Si gustul difera in functie de calitatea produsului – multe persoane asociaza gustul pudrei cu cel al ierbii proaspat taiate, altele au simtit o aroma dulce-amaruie. Daca intrebi doua persoane diferite ce gust are matcha, probabil vei obtine doua raspunsuri diferite. Un singur lucru iti putem spune cu siguranta – te vei bucura de gustul de matcha, mai ales daca alegi unul de calitate.
Ceai de matcha – beneficii pentru organism.

Unul dintre cele mai frecvente moduri in care se consuma pudra de matcha este sub forma de ceai bio. Iata cum poti prepara un ceai delicios de matcha:
- Trece pudra de matcha printr-o sita pentru a scapa de cocoloase sau impuritati,
- Incalzeste apa (se recomanda folosirea apei la o temperatura de 70-80 grade Celsius),
- Pune intr-o cana 1-2 lingurite de matcha si adauga apa – este important sa nu se foloseasca apa fierbinte pentru ca aceasta poate afecta gustul final al ceaiului,
- Se amesteca cu o lingurita sau cu un instrument speciale pentru matcha pana obtii o pasta omogena, fara cocoloase,
- Optional, se pot adauga indulcitori.
Exista multe beneficii pe care ceaiul matcha le are asupra organismului nostru, motiv pentru care a inceput sa se regaseasca din ce in ce mai des in rutina zilnica a oamenilor. Unul dintre cele mai mari beneficii ale matcha este continutul mare de antioxidanti care ajuta la reducerea stresului oxidativ din organism si la prevenirea bolilor cronice. Matcha green tea are beneficii importante si pentru sistemul nervos – aminoacizii din compozitia acestei pudre contribuie la imbunatatirea concentrarii si a capacitatii de relaxare, avand un efect calmant asupra sistemului nervos. Daca te confrunti cu probleme cu inima, poti profita de ceaiul verde matcha si beneficiile sale. Consumandu-l regulat, scade nivelul colesterolului de tip LDL (cunoscut si sub numele de ”colesterol rau”) si ajuta la normalizarea si mentinerea tensiunii arteriale. Ceaiul matcha are beneficii si pentru persoanele care se lupta cu kilogramele in plus, ajutand la accelerarea metabolismului si la arderea grasimilor.
Matcha latte – beneficii pentru sanatate.

Daca vrei sa incerci si altceva in afara de ceaiul de matcha, poti inlocui apa cu lapte pentru a obtine un matcha latte la fel de gustos si plin de beneficii pentru organism. Procesul de preparare este identic, doar ca in loc de apa vei adauga lapte cald (nu fierbinte pentru a nu schimba total gustul). In zilele toride de vara poti adauga si cateva cubulete de gheata in pahar, dupa ce amestecul s-a racit. Iti garantam ca va deveni una dintre bauturile tale preferate.
Iata ce beneficii are matcha latte asupra sanatatii tale:
- Creste nivelul de energie – matcha latte are un continut mare de cofeina, iar acest lucru contribuie la cresterea nivelului de energie pe o durata mai lunga de timp, fara sa produca agitatie sau insomnii (aceasta este si diferenta principala dintre matcha si cafea),
- Imbunatatirea nivelului de concentrare si a relaxarii – persoanele care sufera de anxietate vor resimti o imbunatatire a simptomelor,
- Imbunatatirea functiei cognitive – matcha latte ajuta si la mentinerea sanatatii creierului, fiind benefic in special pentru persoanele in varsta,
- Combaterea radicalilor liberi si imbunatatirea starii de sanatate (stiai ca radicalii liberi sunt principalii vinovati pentru aparitia bolilor cronice si a reactiilor inflamatorii din organism?).
Dupa cum poti observa, atat matcha latte, cat si matcha ceai au beneficii importante pentru mentinerea sanatatii si prevenirea anumitor afectiuni. Este suficient sa gusti o singura data o cana de ceai sau de latte cu pudra de matcha pentru a lua in considerare inlocuirea cafelei sau a altor bauturi cu matcha.
Pudra de matcha – beneficii si cum o mai poti utiliza.

Am stabilit deja ca pudra de matcha este benefica pentru sanatatea noastra, iar faptul ca poate fi consumata sub diverse forme este un mare avantaj. Persoanele care nu consuma ceai sau latte in mod normal, probabil nu vor introduce pudra de matcha regulat in dieta lor, insa o pot adauga in smoothie-uri sau deserturi. Asa ca, daca vrei sa te bucuri de matcha pudra si beneficiile sale, iata cateva sugestii de consum:
- Deserturi – pulberile organice de matcha pot fi adaugate in aluatul de prajituri, biscuiti sau chiar si in inghetate in doza dorita (daca vrei ca gustul sa fie mai pregnant, poti adauga mai mult matcha, iar daca doresti doar o aroma subtila, adauga doar cateva lingurite),
- Sosuri – te-ai gandit vreodata sa adaugi pudra de matcha intr-un sos pentru salata sau pentru carne? Vei obtine nu doar un gust unic, ci si o culoare deosebita,
- Bauturi reci – poti adauga matcha in limonada sau alte bauturi racoritoare pentru un plus de prospetime,
- Cereale – daca obisnuiesti sa consumi des lapte cu cereale, iti recomandam sa adaugi cateva lingurite de matcha in bol pentru un mic dejun delicios si sanatos,
- Cocktail-uri – daca iti place sa testezi tot felul de cocktail-uri, poti incerca si unul cu matcha,
- Masti faciale – o intrebuintare mai putin obisnuita a pudrei de matcha este in mastile faciale (continutul mare de antioxidanti ajuta la prevenirea imbatranirii pielii).
Indiferent de modul in care consumi pudra de matcha, efectele acesteia asupra sanatatii tale nu vor intarzia sa apara, beneficiile sale asupra organismului nostru fiind demonstrate de-a lungul timpului de multe studii. Asa ca, daca inca mai ai dubii despre ce este matcha pudra si cum actioneaza ea, poti studia indeaproape cercetarile realizate si concluziile complexe.
Matcha – proprietati si informatii nutritionale.
Pudra de matcha este un supliment nutritiv benefic pentru toti cei care doresc sa isi imbunatateasca starea de sanatate. Nu contine carbohidrati si nici multe calorii sau grasimi, deci poate fi consumata fara restrictii chiar si de catre persoanele care urmeaza o dieta cu calorii putine. Iata ce contine o lingurita de matcha (aproximativ 2 grame de matcha):
- 3-4 calorii,
- 0.3 grame de proteine,
- 0.1 grame de grasimi,
- 0.6 grame de carbohidrati,
- 0.2 grame de fibre,
- 1 mg de vitamina C (aproximativ 1% din doza zilnica recomandata),
- 138 UI de vitamina A (aproximativ 3% din doza zilnica recomandata),
- 0.04 mg de fier (aproximativ 0.2% din doza zilnica recomandata).
Pudra de matcha este una dintre cele mai bogate surse naturale de antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi si protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. Aceasta planta are si un efect energizant, datorita continutului de cafeina, insa aceasta cafeina este insotita si de L-teanina, care duce la o eliberare mult mai lenta si mai indelungata a substantei in organism. Daca o cana de cafea poate provoca agitatie si insomnie, o cana de matcha tea are beneficii in eliminarea acestor stari de anxietate, contribuind si la reglarea si imbunatatirea calitatii somnului. L-teanina ajuta si imbunatatirea concentrarii si la relaxarea mintii, dar si la accelerarea metabolismului si la pierderea mai rapida la kilogramelor in plus.
Matcha – beneficii si contraindicatii cu privire la consum.
Desi pudra de matcha este considerata sigura pentru majoritatea persoanelor, exista si cateva contraindicatii cu privire la consum:
- Persoanele sensibile la cofeina – daca in ultimul timp ai observat o anumita sensibilitate la cofeina sau ai experimentat stari de nervozitate sau palpitatii, poate ar fi bine sa eviti consumul de matcha,
- Femeile insarcinate sau care alapteaza – pana in prezent, nu au fost realizate prea multe studii care sa ateste siguranta pudrei de matcha asupra gravidelor sau femeilor care alapteaza (daca te afli intr-o astfel de situatie, cel mai bine ar fi sa discuti cu medicul tau),
- Persoanele care urmeaza un tratament cu anticoagulante sau pentru tensiunea arteriala – este recomandat sa discuti cu medicul tau inainte de a consuma matcha pentru ca in unele situatii poate interactiona cu medicamentele din tratamentul prescris,
- Persoanele care se confrunta des cu afectiuni gastrointestinale – consumul excesiv de matcha poate provoca dureri de stomac, arsuri sau diaree,
- Persoanele care au anumite alergii – daca ai o sensibilitate la ceaiul verde, s-ar putea sa o resimti si in momentul in care consumi matcha,
- Persoanele care sufera de tulburari de somn grave – consumul de matcha nu este recomandat intr-o astfel de situatie pentru ca poate perturba si mai tare calitatea somnului (cel mai bine ar fi intai sa iti reglezi problemele de somn cu un tratament adecvat si abia apoi sa introduci matcha in dieta ta),
- Persoanele care sufera de vreo afectiune a ficatului – ceaiul verde poate afecta functia hepatica, deci ar fi bine sa discuti cu medicul tau despre posibilitatea de a consuma pudra de matcha.
Consumul moderat de matcha este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor, fapt sustinut si de studiile recente. Cu toate acestea, ar fi bine sa discuti inainte cu un nutritionist sau cu medicul care iti trateaza afectiunile cronice pentru a vedea cat de benefic este consumul de matcha pentru tine.
In concluzie, matcha este mai mult decat un ceai pe care il poti bea zilnic, este un supliment cu multe beneficii asupra organismului tau si a starii de bine. Istoria sa si rolul sau in ceremonia traditionala a ceaiului este fascinanta, iar daca te pasioneaza astfel de obiceiuri, il poti introduce si tu in rutina zilnica pentru a te bucura si mai mult de gustul delicios al pudrei de matcha. Matcha tea, matcha latte, smoothie-uri, cocktail-uri, sosuri sau masti faciale – indiferent de modul in care consumi aceasta pudra extrasa din frunzele de ceai, poti fi sigur ca va aduce schimbari in starea ta de sanatate. Atat timp cat nu te afli intr-o situatie in care este contraindicat, desigur.
Surse foto: freepik.com, unsplash.com
Comentarii recente