Magneziul - mineral esential organismului - activeaza peste 350 de procese biochimice in corpul uman, asigurand functionarea in conditii optime a acestuia. Organismul adult contine, in medie, 20-30 de grame de magneziu, peste 50% din acesta fiind in oase (sub forma de fosfat de magneziu si carbonat de magneziu).
Carentele nutritionale de magneziu datorate stresului si alimentatiei dezechilibrate stau la baza multor boli ale secolului in care traim. Insa, stiai ca un simplu supliment alimentar iti poate schimba viata? Magneziul iti poate asigura necesarul de energie, mentine sanatatea si functionalitatea muschilor, nervilor si oaselor.
Rolul magneziului in organism
Nu doar calciul, dar si magneziul participa la buna functionare a sistemului osos. Mai mult decat atat, magneziul este chiar mai important decat calciul pentru oase, in conditiile in care jumatate din intreaga cantitate de magneziu din organism este stocata chiar in oase. Impreuna cu calciul, zincul si cu vitamina D, magneziul fortifica sistemul osos. Asadar, complexele naturiste de Calciu, Magneziu si Zinc completeaza cu succes aportul zilnic.
Magneziul asigura sanatatea inimii, intrucat participa la distribuirea eficienta a potasiului, calciului si a altor nutrienti la nivel celular. Important in cazul diabeticilor sau a persoanelor care sufera de hipertensiune, magneziul ajuta la normalizarea glicemiei si a tensiunii arteriale, scade nivelul de colesterol si regleaza ritmul cardiac.
Magneziul participa la procesul de digestie. Aportul sau optim ajuta organismul sa digere in mod eficient alimentele. Magneziul are rol de coenzima de-a lungul tractului digestiv. Pe langa digestie ajuta si la absorbirea nutrientilor in organism. De asemenea, stimuleaza productia de acid hidrocloric in stomac si a bilei la nivelul ficatului.
Magneziul este necesar pentru muschi si deosebit de important pentru sportivi. Acestia adopta o dieta bogata in proteine, carbohidrati si grasimi, insa fara a neglija necesarul de vitamine si saruri minerale. Astfel, magneziul este considerat mineralul cu rol important in activitatea sportiva, imbunatatirea performantelor sportive si in perioada antrenamentelor.
In conditiile in care o patrime din cantitatea totala de magneziu din corp se regaseste stocata in muschi, un aport adecvat regleaza activitatea neuromusculara si contractia musculara. De asemenea, sustine tonusul muscular si activitatea enzimelor care participa la sinteza proteinelor in muschi.
Magneziul reduce oboseala si stresul si contribuie la accelerarea recuperarii si relaxarii musculare. In cazul durerilor musculare poate fi folosit si uleiul cu magneziu. Aplicat direct pe zonele problematice, uleiul cu magneziu este usor asimilat prin piele, actionand local.
Magneziul - surse naturale din alimente & suplimente
Magneziul nu este nici sintetizat si nici transformat de catre organizmul uman. Aportul zilnic poate proveni dintr-o alimentatie corecta si completata cu suplimente naturiste precum magneziu organic sau magneziu coloidal.
O alta forma de asimilare a magneziului este sarea amara (sulfatul de magneziu). Se ia din cand in cand o lingura dupa fiecare masa, dizolvata intr-un pahar cu apa. Un astfel de obicei detoxifiaza ficatul, amelioreaza durerile musculare si este ideal in curele de slabire. In plus, sarea amara poate fi utilizata si in cosmetica. Baile, mastile de ten sau scrub-urile de corp in care se adauga sare amara catifeleaza pielea.
In alimentatie, cea mai buna sursa de magneziu o reprezinta cerealele integrale - musli, fulgi de ovaz, germeni de grau, orez brun si porumb. Importante sunt si legumele uscate precum lintea, fasolea, mazarea, soia, usturoiul. Se recomanda si consumul legumelor verzi (ceapa verde, salata verde, urzici, spanac, broccoli), datorita continutului de clorofila. De asemenea, fructele uscate, semintele de dovleac, floarea soarelui, susan sau ciocolata si cacaoa pudra vor contribui cu succes la o dieta bogata in magneziu.
Stiai ca…painea integrala este o sursa mai buna de magneziu decat painea alba din faina rafinata?
Simptomele lipsei magneziului din organism
Primele simptome ale lipsei magneziului sunt durerile de cap, de stomac, insomnia, crampele musculare, rigiditatea in zona gatului. Atunci cand exista un teren deja sensibil, lipsa magneziului se manifesta si prin anxietate, atacuri de panica, nervozitate sau un comportament agitat.
Lipsa magneziului din organism afecteaza si sistemul nervos periferic prin amortirea mainilor si picioarelor. Cel mai periculos este deficitul acestui mineral pentru bolnavii cardiaci la care bataile inimii devin neregulate, capacitatea de efort scade, tensiunea arteriala devine oscilanta, crescand riscul de infarct miocardic.
Stiai ca…de multe ori, persoanele cu un nivel scazut de magneziu in corp au o pofta foarte mare de ciocolata, iar femeile pot experimenta dereglari ale ciclului menstrual?
Iti dorim multa sanatate si te invitam pe PutereaPlantelor.ro sa descoperi intreaga gama de produse naturiste pe baza de magneziu.
Comentarii recente