Lavanda (levantica) sau acel medicament care miroase fantastic de frumos, este una dintre cele mai vechi plante medicinale. Se crede ca denumirea sa provine din latina - 'lavare' care inseamna 'a spala'. Romanii o foloseau adesea in apa de baie. Fenicienii si egiptenii au fost primii care au obtinut uleiul plantei pentru procesul de mumificare, iar arabii o foloseau pentru efectul ei expectorant si antiseptic. Cu o istorie de mii de ani, aceasta planta ne incanta si astazi simturile dar, mai ales, ne ajuta sa fim frumosi si sanatosi.
Datorita mirosului deosebit, levantica este folosita de mult timp la fabricarea parfumurilor, a sapunurilor si sampoanelor, este inclusa in sarea de baie si a uleiurilor de corp.
Extern, este un aliat in ingrijirea tenului sau a scalpului, poate fi folosita in aromaterapie iar intern, are proprietati ca sedativ si calmant.
1. Lavanda regenereaza pielea
Contine o serie de compusi care favorizeaza regenerarea si cicatrizarea pielii.
Apa de lavanda este obtinuta pe parcursul distilarii uleiului esential din florile de levantica si este folosita pentru diverse aplicatii cutanate. Are efect calmant, revigorant si cicatrizant, facilitand repararea pielii deteriorate si regenerarea cutanata. Apa de lavanda curata pielea, atenueaza roseata, arsurile solare si iritatiile. Mai mult, este potrivita si pentru ingrijirea pielii fragile a copiilor, pentru ameliorarea iritatiilor sau a ranilor superficiale.
2. Te scapa de matreata
Datorita efectului calmant si antiseptic, aplicata pe scalp diminueaza matreata si mentine sanatatea pielii capului. Apa de lavanda poate fi folosita ca atare pe scalp. Un alt remediu este amestecul de ulei de levantica cu ulei de masline. Acesta se incalzeste usor, se aplica pe scalp si se lasa sa actioneze cel putin o ora inainte de spalare. Tratamentul se face macar o data pe saptamana.
3. Lavanda alunga migrenele si durerile musculare
Uleiul esential de lavanda poate fi utilizat atat pentru uz intern si extern dar si in aromaterapie. Prin masarea usoara a tamplelor, uleiul atenueaza durerile de cap. Cateva picaturi puse in cada cu apa vor avea cu siguranta un efect relaxant si pot diminua cu succes durerile musculare.
4. Combate insomniile
Levantica are un efect rapid de relaxare a corpului si de alungare a stresului.
O cana cu ceai de lavanda consumata seara actioneaza ca un sedativ; la fel ca aromaterapia cu ulei de lavanda. Somnul nu va intarzia sa apara.
5. Lavanda calmeaza intepaturile si alunga insectele
O picatura de ulei de lavanda va calma locul unei intepaturi. Uleiul amelioreaza durerile, roseata, mancarimile si umflaturile provocate de intepaturile de insecte. Mai mult, levantica este una dintre cele mai cunoscute plante care alunga insectele. Aroma sa puternica tine la distanta nu numai moliile, ci si tantarii sau mustele. Ca o bariera in calea lor se pot pune pe balcon sau pe terasa mai multe ghivece cu levantica.
Asadar, aceasta planta are nenumarate beneficii asupra starii noastre de bine. De la parfumul deosebit si pana la actiunile sale antiseptice si calmante. Te invitam sa descoperi toate produsele de lavanda pe site-ul nostru PutereaPlantelor.ro sau sa ne impartasesti ce beneficii ti-a adus lavanda printr-un comentariu la acest articol.
Comentarii recente