Intoleranta la gluten – cum o recunosti si ce ar trebui sa schimbi in alimentatie

28 decembrie 2023 | Oana Cucu | Niciun comentariu

intoleranta la gluten

Ti se intampla de multe ori dupa ce consumi paine, covrigi sau alte produse de patiserie sa suferi de dureri abdominale si balonare? Daca da, exista sanse mari sa faci parte din categoria persoanelor cu intoleranta la gluten. Aceasta intoleranta poate afecta destul de mult calitatea vietii, dar si activitatile de zi cu zi, motiv pentru care trebuie sa identifici cat mai repede cauzele pentru care ai ajuns in aceasta situatie si sa iei masuri pentru a ameliora disconfortul. In continuare vom vorbi despre simptomele intolerantei la gluten, cauze, tratament si alimentatie.

Intoleranta la gluten – ce este aceasta afectiune?

Intoleranta la gluten apare in momentul in care organismul nu poate digera corect glutenul, cea mai importanta proteina din grau, orez si secara. Desi este o afectiune ce a fost descrisa in documentele medicale inca din antichitate, s-a vorbit despre intoleranta la gluten sau boala celiaca cu adevarat abia dupa anul 1880, atunci cand medicul britanic Samuel Gee a observat pentru prima data simptomele. Din acel moment, intoleranta la gluten a fost subiect de studiu si cercetare, iar in ultimii ani a crescut rata de diagnosticare a persoanelor care sufera de boala celiaca, dar si numarul de produse fara gluten care pot fi savurate de acestea.

Este important sa mentionam ca aceasta relatie intre gluten si intoleranta apare doar in momentul consumului unor produse ce contin aceasta proteina din cereale. Multe persoane cred ca sensibilitatea la gluten apare in cazul tuturor produselor din cereale, insa exista si alimente ”gluten free” care pot fi mancate fara probleme de catre problemele diagnosticate cu boala celiaca.

Intoleranta la gluten – simptome pe care le experimentezi.

simptome intoleranta la gluten

Exista anumite simptome ale intolerantei la gluten pe care le poti recunoaste usor si rapid. Corpul tau nu poate digera glutenul si iti spune acest lucru intr-un mod foarte direct prin balonare si durere de burta. In unele cazuri, pot sa apara si simptome non-digestive, cum ar fi dureri de cap sau oboseala, mai dificil de asociat cu glutenul din produsele consumate. Aceasta intoleranta sau sensibilitate la gluten se reduce prin eliminarea din dieta a alimentelor care contin gluten.

Exista, insa, si persoane care se pot confrunta cu boala celiaca sau cu alergia la gluten cu manifestari destul de severe. Spre exemplu, in cazul bolii celiace vorbim de fapt de o afectiune autoimuna, in care consumul de gluten declanseaza o reactie in intestinul subtire care duce ulterior la probleme digestive. Boala celiaca este vazuta de catre specialisti ca o intoleranta severa a glutenului si implica o monitorizare foarte atenta a evolutiei sale.

Alte persoane sufera de alergie la gluten, simptomele in acest caz fiind exact ca in cazul unei reactii alergice – urticarie si dificultati respiratorii. Este important sa cunosti diferentele atunci cand vine vorba de simptomele unei alergii la gluten sau a unei intolerante la gluten. In acest fel vei sti cum sa intervii pentru a diminua disconfortul.

Asadar, daca vorbim de o intoleranta la gluten comuna, poti experimenta atat simptome digestive, cat si non-digestive:

  • Simptome digestive: crampe abdominale, balonare, diaree, constipatie,
  • Simptome non-digestive: dureri de cap, oboseala, stari de iritabilitate, probleme de piele, dureri articulare (in cazuri rare).

Intoleranta si alergia la gluten  – ce le cauzeaza?

Intoleranta la gluten este o afectiune inca studiata intens, o cauza exacta nefiind identificata inca. Exista totusi cativa factori care pot creste riscul de aparitie al acestei sensibilitati la gluten. Unul dintre cei mai frecventi factori de risc este cel genetic – persoanele care au in familie rude cu boala celiaca sau cu o sensibilitate la gluten, cel mai probabil vor mosteni genele care provoaca aceasta intoleranta a organismului si o reactie imuna anormala. Putem vorbi si de o intoleranta la gluten si cauze ce tin de mediu. Spre exemplu, o infectie bacteriana sau virala pot determina un raspuns sever al organismului la contactul cu glutenul. Modificarile in flora intestinala pot afecta digestia si pot determina aparitia unei sensibilitati la alimente care contin gluten. Nu in ultimul rand, studiile au demonstrat faptul ca factorii hormonali pot juca un rol important in aceasta intoleranta la gluten. Mai exact, se pare simptomele sensibilitatii se pot intensifica in perioada de menstruatie la femei.

In ceea ce priveste alergia la gluten, aceasta este declansata strict de proteinele din grau, nu si de alti factori. Persoanele care au alergii si la alte alimente, au un risc crescut de a dezvolta si o astfel de sensibilitate la gluten.

Indiferent de situatia in care te afli, este recomandat sa mergi la medic daca observi anumite simptome ale intolerantei la gluten pentru a identifica posibilele cauze si a vedea ce solutii exista la problema ta. Diagnosticarea unei astfel de sensibilitati la gluten se face dupa mai multe analize si teste medicale. 

Intoleranta la gluten – alimente interzise.

alimente interzise la intoleranta la gluten

Persoanele care sufera de intoleranta la gluten cu declansare la consumul de produse care contin aceasta proteina din cereale, primesc de cele mai multe ori de la medic o lista cu alimente interzise. Aceasta lista include orice produs care contine grau, secara, orz si orice alt produs derivat din aceste cereale. Ai crede ca lista se rezuma doar la paine, covrigi sau pizza, dar vei vedea ca e mult mai complexa de atat. Iata ce alimente ”gluten free” poate manca o persoana care sufera de intoleranta sau sensibilitate la gluten:

  • Produsele din grau: paine, biscuiti, paste, prajituri, produse de panificatie (strudele, merdenele, etc.), covrigei, pizza, amestec de cereale pentru mic dejun etc.,
  • Produsele ce contin orz: berea (opteaza mai bine pentru vin sau bauturi distilate), anumite tipuri de supa,
  • Produsele din secara: paine de secara, produse de panificatie,
  • Produse alimentare procesate: citeste foarte bine eticheta si elimina produsele care contin faina, amidon din grau sau orz, malt, sirop din glucoza de grau etc.,
  • Produsele de la fast-food: majoritatea produselor de la fast food au gluten sau pot fi contaminate cu gluten prin simpla alaturare a unui aliment fara gluten cu a unuia cu gluten,
  • Produse de patiserie si deserturi: torturile, prajiturile si alte deserturi contin gluten (din fericire, exista si dulciuri fara gluten, trebuie doar sa le cauti).

Viata unei persoane cu intoleranta la gluten poate fi destul de complicata. De fiecare data cand mergi la cumparaturi trebuie sa cauti produsele fara gluten si sa citesti cu atentie eticheta fiecarui produs, de fiecare data cand iesi la restaurant, trebuie sa cauti unul care ofera si preparate fara gluten. Acest lucru se aplica mai ales persoanelor care sufera de o intoleranta mai severa, care creeaza un disconfort major.

Intoleranta la gluten se vindeca?

vindecare intoleranta la gluten

Din pacate, intoleranta la gluten nu se vindeca, dar poate fi foarte bine gestionata printr-o serie de masuri eficiente. Prima dintre ele este chiar dieta fara gluten, care de altfel reprezinta si tratamentul principal pentru intoleranta la gluten. Daca vei merge la medic pentru a primi un diagnostic clar cu privire la sensibilitatea la gluten, ar trebui sa te astepti si la sfaturi si recomandari cu privire la dieta ta. Exact ca la o alergie comuna, primul pas pe care trebuie sa il faci pentru a elimina simptomele este sa elimini si factorul care produce alergia. Asa ca, daca glutenul iti face rau, va trebui sa il scoti din viata si alimentatia ta.

Al doilea pas major pe care va trebui sa il faci este sa te educi. Cu cat cunosti mai multe despre gluten si intoleranta la gluten, cu atat vei reusi sa iti cresti calitatea vietii. Persoanele care sufera de aceasta afectiune trebuie sa invete sa recunoasca alimentele care contin gluten si sa stie cum sa evite contaminarea cruciata. Iata cateva exemple de moduri in care poate avea loc aceasta contaminare cruciata:

  • Utilizarea acelorasi ustensile si suprafete in procesul de gatire sau de service: folosirea aceluiasi cutit pentru a taia o paine cu gluten si apoi una fara gluten poate provoca o contaminare cruciata,
  • Prepararea mancarii in aceeasi bucatarie: daca folosesti aceeasi suprafata pentru a gati atat alimente fara gluten, cat si alimente cu gluten, s-ar putea sa ajungi in acest punct al contaminarii.

Adevarul este ca se intampla destul de rar acasa sa contaminezi alimentele intre ele. Astfel de situatii sunt mult mai frecvente in restaurante si fast-food-uri. Tocmai din acest motiv se recomanda sa iti alegi cu atentie localurile in care vei servi masa. Poate ai cerut un preparat ”gluten free”, dar el a fost pregatit alaturi de alte alimente cu gluten si a fost contaminat. Aceste masuri pot sa para extreme, insa persoanele cu intoleranta la gluten urmeaza regulile cu strictete, tocmai pentru a evita orice urma de gluten si disconfort. Monitorizarea simptomelor, a dietei si consultul medical regulat face parte din programul eficient de gestionare a intolerantei la gluten. In urma acestei monitorizari se pot face ajustari in dieta sau teste suplimentare. Medicul iti poate prescrie si suplimente alimentare daca observa o deficienta de nutrienti datorata deteriorarii intestinului subtire (situatie intalnita mult mai des la persoanele cu boala celiaca).

Boala celiaca sau intoleranta la gluten – sfaturi pentru cresterea calitatii vietii.

Daca ai fost diagnosticat recent cu boala celiaca sau intoleranta la gluten, probabil ti se pare destul de greu sa te adaptezi la noua viata si la alimentatia fara gluten. E nevoie de multa vointa, perseverenta si de multa informare pentru a-ti forma o rutina, pentru a ajunge in punctul in care citesti mult mai repede etichetele produselor si stii exact ce sa pui in cos. Momentul in care vei gasi raftul cu produse ”gluten free” sau restaurantul care are preparate fara gluten in meniu se va simti ca o dulce victorie. Vei mai avea parte si de esecuri pe acest drum, de reactii severe ale organismului tau la contactul cu glutenul, de multe analize medicale si controale pentru monitorizarea acestei afectiuni, dar in cele din urma, vei invata cum sa traiesti cu ea. Vei invata cum sa iti asculti mai bine organismul si sa ii oferi nutrientii necesari. Ca sa te ajutam sa ajungi in acest punct al acceptarii si al confortului, am pregatit pentru tine cateva sfaturi utile:

  • Inlocuieste fibrele din cereale cu fibre delicioase, care nu iti provoaca niciun disconfort, cum ar fi legume, fructe, seminte si nuci,
  • Cauta retete de dulciuri fara gluten si rasfata-te cu ele (faina de cocos, faina de migdale pot fi la fel de bune ca faina din grau),
  • Pregateste-ti meniul saptamanal – in acest fel nu vei sta flamand, gandindu-te ce ai putea manca,
  • Gaseste cat mai multe surse de produse fara gluten,
  • Gaseste persoane care sufera de boala celiaca sau intoleranta la gluten si impartaseste cu ea toate gandurile si temerile tale (poate fi chiar din familia ta – nu uita ca aceasta afectiune poate avea la baza si factori genetici).

Din pacate, exista inca persoane care nu considera ca boala celiaca este o afectiune serioasa, ci mai degraba un moft. Chiar daca, poate, ai astfel de persoane in jurul tau, ar fi bine sa te concentrezi pe dieta ta si pe recomandarile medicului. Daca urmezi sfaturile de mai sus, vei putea duce o viata normala, fara disconfort abdominal sau alte simptome suparatoare.

In concluzie, boala celiaca sau intoleranta la gluten poate afecta serios calitatea vietii, insa exista tot felul de optiuni fara gluten care te vor face sa nu simti chiar atat de tare aceasta schimbare in dieta si rutina. Poate iti va fi pofta de anumite alimente, dar la fel de repede te vei obisnui cu gustul produselor fara gluten, care poate fi la fel de delicios. Informeaza-te corect asupra acestei afectiuni, tine legatura cu medicul, analizeaza-ti bine dieta, etichetele produselor si fa schimbarile necesare in alimentatia ta!

Surse foto: freepik.com, pexels.com

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram