Infertilitatea la femei este o afectiune comuna intalnita la aproximativ 10% dintre femei. Reprezinta incapacitatea de a ramane insarcinata si de a duce o sarcina cu succes. Aceasta afectiune este de obicei diagnosticata dupa ce o femeie a incercat sa ramana insarcinata (prin sex neprotejat) timp de 12 luni, fara a ramane insarcinata.
Cercetarile arata ca o treime din cazurile de infertilitate sunt cauzate de probleme feminine, o treime au ca si cauza probleme masculine si o treime sunt o combinate intre cele doua sau raman deocamdata necunoscute.
In majoritatea cazurilor, infertilitatea la femei poate fi depasita, tratamentul aplicat la timp putand creste sansele de concepere ale unei sarcini viabile.

Fertilitatea este conceptia unui copil atunci cand un ovul este fecundat de spermatozoizi, iar embrionul se fixeaza in uter. In timpul ovulatiei (cu 14 zile inainte de inceperea perioadei menstruale), un ovul este eliberat din ovare si ajunge in uter. In cazul in care pe drumul sau prin trompele uterine ovulul intalneste spermatozoizi si are loc fecundarea, incepe diviziunea celulara. Astfel, ovulul fecundat odata ajuns in mucoasa uterina se ingroapa in aceasta si sarcina devine posibila.
Sarcina nu este posibila in cazul in care apar anumite probleme structurale, genetice, morfologice si/sau ovulul nu intalneste spermatozoizii si nu este fecundat.
Afla mai multe despre cauze, simptome si optiune de tratament pentru a combate aceasta problema.
Cauze infertilitate femei
Cauzele infertilitatii la femei sunt influentate de mai multi factori. Acestia cuprind problemele aparatului reproducator feminin, trasaturile genetice dobandite, stilul de viata dus sau de varsta in momentul conceperii unei sarcini. Iata care sunt principalele cauze de infertilitate feminina:
- deficiente ale uterului - existenta polipilor uterini, a fibroamelor uterine sau a aderentelor la nivelul cavitatii uterine;
- probleme ale trompelor uterine - boala inflamatorie pelvina cauzata de chlamydia si gonoreea;
- calitatea ovulelor - numarul si calitatea lor poate sa scada progresiv, odata cu inaintarea in varsta; in alte cazuri ovulele nu sunt de calitate prin faptul ca au un numar incorect de cromozomi, ceea ce face imposibila fertilizarea si dezvoltarea unui embrion viabil;
- probleme de ovulatie precum sindromul ovarului polichistic, disfunctie hipotalamica, insuficienta ovariana primara,exces de prolactina;
- endometrioza - prezenta tesutului endometrial, care captuseste uterul pe interior si sangereaza la fiecare menstruatie, in afara cavitatii uterine;
- forma anormala a uterului ca malformatie congenitala;
- probleme cu producerea unui mucus de calitate la nivelul colului uterin care sa favorizeze calatoria spermatozoizilor prin colul uterin spre uter;
- interventii chirurgicale anterioare in zona abdominala si pelvina, inclusiv proceduri specifice pentru sarcina extrauterina sau ectopica.
Simptome infertilitate femei
Cel mai evident semn de infertilitate la femei este imposibilitatea de a ramane insarcinata. Insa sunt si situatii in care problemele de fertilitate pot fi sesizate in cazul in care:
- ciclu menstrual este prea lung - 35 de zile sau mai mult;
- ciclu menstrual este prea scurt - mai putin de 21 de zile;
- ciclu menstrual absent.
Toate acestea indica probleme de ovulatie sau lipsa acesteia si se manifesta cu preponderenta dupa varsta de 35 de ani a femeii.
Tratamente naturiste in caz de infertilitate feminina
Este indicat si necesar ca inainte oricarui tratament sa se consulte un medic specialist pentru a se afla cauzele acestei afectiuni, urmand ca tratarea sa fie facuta corespunzator. Exista o gama larga de produse naturiste pentru infertilitatea la femei. Iata cateva dintre ele:
Branca Ursului este unul dintre cele mai puternice revigorante, intineritoare si stimulente ale activitatii gonadelor cunoscute la ora actuala. Intre plantele romanesti, branca-ursului ocupa un rol deosebit, datorat in special efectelor sale vitalizante extrem de intense. Numele de "ginseng-romanesc" i se potriveste probabil mai bine decat oricarei alte plante din flora romaneasca. Radacina si semintele de branca-ursului revigoreaza si reintineresc rapid organismul, maresc capacitatea de efort si tonusul psihic, impotenta si frigiditatea, sustinand totodata fertilitatea.
Napraznic, o planta folosita in medicina populara romaneasca inca de pe vremea strabunilor. Germaniul, alaturi de fitohormonii din compozitia napraznicului joaca un rol important si in vindecarea afectiunilor care apar la nivelul aparatului reproducator, in special cel al femeilor. Fitohormonii sunt practic hormoni vegetali continuti de plante care seamana foarte mult cu hormonii feminini (estrogenul si progesteronul) din punct de vedere al compozitiei chimice.
In cazul femeilor, administrarea suplimentelor cu napraznic sau consumul plantei sub alta forma (precum ceai sau tinctura), duce la rezultate foarte bune in ceea ce priveste:
- combaterea chisturilor ovariene;
- tratarea fibromului uterin;
- reglarea tulburarilor menstruale (ciclu prelungit, sangerari excesive si nu numai).
De asemenea, prin capacitatea de stimulare a ovulatiei si oxigenare a tesuturilor organelor genitale, napraznicul isi dovedeste utilitatea inclusiv in tratarea infertilitatii la femei.
Folosirea mladitelor tinere de zmeur in tratamentele naturiste poarta denumirea de gemoterapie, o ramura a medicinei care se bazeaza pe virtutile terapeutice ale substantelor continute asupra sanatatii femeii.
Extractul de mladite de zmeur se adreseaza in special problemelor de sanatate din sfera genitala specifice femeilor, cum ar fi dereglarile hormonale, chisturile ovariene, durerile aparute la menstruatie, infectiile urinarea si infertilitatea.
Extractul din mladite de zmeur este obtinut prin prelucrarea mladitelor si a mugurilor de zmeur la doua-trei ore dupa recoltare, astfel putandu-se extrage toate substantele bioactive cu rol terapeutic, cum ar fi aminoacizii, proteinele, vitaminele, mineralele, enzimele, hormonii vegetali de crestere si nu numai.
Mladitele de zmeur sunt o sursa bogata de fitoestrogeni, substante care ajuta la reglarea nivelului progesteronului si la stimularea functiei ovariene, putand astel sa imbunatateasca fertilitatea.
Extractul de mladite de zmeur este eficient si in eliminarea chisturilor ovariene, care duc la aparitia menstrelor dureroase, prelungite si insotite de simptome neplacute. De regula, fitoteraputii recomanda asocierea extractului de mladite de zmeur cu cel de coacaz negru, pentru a obtine un efect rapid si sigur.
De asemenea, extractul de mladite de zmeur este indicat si in prevenirea fibroamelor uterine si a tulburarilor menstruale precum menoragia (sangerari abundente), metroragia (sangerari inte menstre), dismenoreea (dureri la menstruatie) sau amenoreea (intarzirea inexplicabila a menstruatiei).
Tinctura de Sculatoare este un macerat al plantei “Dactylorhiza Maculata” in alcool de min. 40°, cunoscut si sub denumirea populara “viagra romaneasca”. Planta intreaga si in special tuberculii, sub forma de diferite preparate (decoct, extract hidroalcoolic) stimuleaza ovulatia, combate sterilitatea, combate frigiditatea si este adevarat un stimulent estrogenic.
Comentarii recente