Incontinenta urinara este un simptom si nu o boala in sine. Aceasta se poate manifesta atat la femei, cat si la barbati si se prezinta prin pierderi de urina, combinate adeseori cu o serie de alte senzatii neplacute. Desi incontinenta urinara este frecventa la batranete, poate totusi aparea oricand, la orice varsta, din diverse cauze.
Acest simptom este o adevarata stare de disconfort, ce scade calitatea vietii de zi cu zi.
Cauzele incontinentei urinare pot fi tranzitorii insa, altele persistente se pot croniciza si agrava. Datorita anatomiei, femeile pot fi mai predispuse decat barbatii dar incidenta este aproximativ egala in ambele cazuri. La femei, sarcina, nasterea (inclusiv prin cezariana) si fibroamele uterine mari cresc riscul de incontinenta urinara.
Exista si o serie de cauze comune, care pot favoriza aparitia incontinentei urinare. Anumite afectiuni psihologice (frica, emotiile foarte puternice), dar si stresul emotional pot provoca aceasta afectiune. De asemenea, unele medicamente pot agrava sau favoriza aceasta problema, precum cele care trateaza boli cardiace si tensiunea arteriala, sedativele si relaxantele musculare. S-a constatat si ca persoanele supraponderale au un risc crescut de a suferi de incontinenta urinara.
Slabirea musculaturii si a tesutului conjunctiv pelvin este unul dintre principalii factori care duc la incontinenta urinara, pentru ca vezica nu mai este bine sustinuta, se deformeaza sau este presata.
Exista si incontinenta urinara temporara, provocata de anumite bauturi, alimente si medicamente, ce actioneaza ca diuretice, stimuland vezica urinara si cresterea volumului de urina. Acestea sunt: alcoolul, cofeina, bauturile carbogazoase, indulcitorii artificiali, ciocolata, mancarea picanta, alimentele bogate in condimente si citricele.

Tipuri de incontinenta urinara
Tipurile de incontinenta urinara se diferentiaza prin cauzele care o produc, la care se pot adauga si factorii de risc specifici, precum si simptomele asociate.
Inafara de urinare involuntara, anumite persoane pot experimenta mai multe simptome precum urinarile frecvente, atat ziua cat si noaptea. De asemenea, printre aceste simptome se regaseste presiunea sau spasmele in zona pelvina odata cu nevoia puternica de a urina rapid.
Incontinenta urinara imperioasa
Nevoia imediata de a merge la toaleta determina si urinarea necontrolata - incontinenta urinara de acest tip mai poarta numele de „vezica hiperactiva”. Persoanele care au de-a face cu astfel de simptome au episoade de mictiune chiar si de opt sau noua ori pe zi. Cantitatea eliminata este una foarte mica, in contrast cu nevoia stringenta de a urina.
Incontinenta urinara de stres
Acest tip de incontinenta urinara la efort este cea mai intalnita manifestare a acestui simptom. Se manifesta in special la femeile tinere, fiind provocata atunci cand muschii, dar si nervii de la nivelul uretrei, precum si a vezicii urinare sunt tensionati si presati.
Principalele momente cand se manifesta incontinenta urinara de stres sunt: tusea, rasul copios, stranutul, dar si miscarile bruste, precum si activitatile fizice.
Incontinenta urinara de preaplin
Aceasta forma de incontinenta urinara se manifesta in momentul in care vezica nu se goleste complet. Este opusul „vezicii hiperactive” si apare atunci cand vezica este subactiva. Acest simptom mai poate fi declansat atunci cand o afectiune blocheaza scurgerea urinei in mod normal. Incontinenta urinara preaplin apare in momentul cand organismul produce mai multa urina decat poate sustine vezica. Aceasta se manifesta prin scurgeri, dar si prin picurari constante.
Femeile sunt mai putin afectate de incontinenta urinara de preaplin. Aceasta se manifesta mai des la barbati si anume la cei care sufera de prostata marita sau la barbatii care au suferit in trecut unele interventii chirurgicale.
Incontinenta urinara mixta
Este posibil ca anumite persoane sa se confrunte cu doua tipuri de incontinenta urinara in acelasi timp. Ele au de-a face asadar cu cea imperioasa si cea cauzata de efortul fizic sau de stres. Incontinenta urinara in acest caz se numeste mixta, aceasta afectand de cele mai multe ori viata sociala, dar si activitatile cotidiene pe care persoanele le intreprind.
Tratament incontinenta urinara
In functie de cauze si factori de risc sau de tipologia incontinentei urinare, exista solutii medicamentoase ori interventii chirurgicale dar si metode mai blande – tratamente naturiste pentru incontinenta urinara. Si ne vom opri la acestea din urma. Iata doar cateva dintre ele.
Coada-calului
Cu toata abundenta de antioxidanti si minerale (in special potasiu si siliciu), coada calului ajuta la protejarea tesuturilor de stresul cauzat de imbatranirea fiziologica.
Ceaiul de coada calului are actiune diuretica, hipoacidifianta, remineralizanta, hemostatica, expectoranta, antiinflamatoare, este un real dezinfectant urinar si mareste rezistenta tesutului conjunctiv.
Matase de porumb
Matasea de porumb reprezinta ciucurii matasosi care se intind pe lungimea stiuletelui de porumb. Nu este considerata un aliment, dar contine compusi valorosi si este foarte apreciata in medicina naturista. Matasea de porumb are o istorie veche, fiind folosita ca tratament in afectiunile urinare. Compusii regasiti in matasea de porumb includ vitamina C, betacaroten, niacina, riboflavina, seleniu, timol, limonen si mentol.
Printre beneficiile sale amintim:
- are proprietati diuretice, anti-inflamatorii si calmante;
- poate ajuta la tratarea unui numar destul de mare de probleme urinare;
- este folositoare in mod special in afectiunile care implica inflamarea cauzata de infectii bacteriene;
- captuseste peretii tractului urinar si distruge microorganismele prin activarea celulelor albe din sange.
Magneziu
Magneziul este un element esential in functionarea corecta a musculaturii si sistemului nervos, putand chiar sa previna sau sa atenueze problemele de controlare a mictiunii.
Asupra musculaturii vezicii urinare, magneziul desfasoara o actiune spasmolitica si relaxanta, reducand spasmele musculare si permitand golirea completa a vezicii.
Vitamina D
Un nivel scazut de vitamina D, in special la femeile in etate, este asociat adesea cu slabirea planseului pelvin si cu vezica hiperactiva.
Pentru a compensa carentele si a combate incontinenta urinara, ajutorul poate veni din partea soarelui (expunerea favorizeaza sinteza de vitamina D), dar si a surselor alimentare de vitamina D ori a suplimentelor naturiste.
Exercitii Kegel
Acest tip de gimnastica are rolul sa intareasca si sa tonifieze musculatura planseului pelvian.
Se efectueaza din pozitie culcat. Ridicand bazinul, se contracta musculatura din zona genitala, cum s-ar simula retinerea fluxului urinar pentru 3 secunde. Se efectueaza mai multe repetari si mai multe seturi, cu pauze intre ele.
Exercitiile sunt foarte simple si eficiente, reusind practic sa antreneze muschii si ligamentele care sustin organele localizate in abdomenul inferior.
Persoanele cu incontinenta urinara au nevoie sa-si cultive increderea in sine si sa nu se simta jenate sau stigmatizate de aceasta problema. Ea este una comuna si nu defineste o persoana. Este important ca atentia sa fie directionata catre metodele avute la dispozitie pentru imbunatatirea starii de sanatate, dar si calitatea vietii.
Comentarii recente