Imunitatea copiilor cu cele mai eficiente remedii

22 octombrie 2019 | Oana Cucu | Niciun comentariu

Imunitatea copiilor este esentiala pentru o stare de sanatate constanta si optima. Sistemul lor imunitar se dezvolta pana in jurul varstei de 12 ani, timp in care copiii intra in contact cu diversi agenti patogeni - virusuri, bacterii, paraziti si toxine. Sistemul imunitar este alcatuit din celule si molecule (anticorpi), cu rolul de protectie impotriva elementelor străine. Astfel, sistemul detecteaza agentii patogeni, ii distruge si apoi ii memoreaza pentru a putea combate pe viitor cand ii va reintalni. Pe langa un stil de viata sanatos, pe care il vom descrie mai jos, putem lua in calcul si produse pentru imunitatea copiilor.

imunitatea copiilor

Tipuri de imunitate

  1. Imunitate celulara - este realizata de timus, un organ limfatic special, ce se atrofiaza in adolescenta. Timusul este un organ situat in cavitatea toracica si are functia primordiala de a proteja organismul de agentii externi nocivi, care pot patrunde in organism. Limfocitele dependente de timus au ca misiune distrugerea agentilor straini din organism.
  2. Imunitate umorala - actioneaza prin producerea anticorpilor.

In copilarie, sistemul imunitar este in formare, invata sa reactioneze in fata diferitilor stimuli din mediul inconjurator. Pentru o functionare corecta, imunitatea copiilor trebuie sa dezvolte 2 functii simultan:

  • Sa exercite un control strict pentru a impiedica intrarea agentilor straini in organism;
  • Sa invete ce este si ce nu este strain si sa inmagazineze aceasta informatie pentru mai tarziu.

Daca se administreaza un antibiotic la orice infectie banala, imunitatea copiilor va fi indusa in eroare si nu va sti cum sa reactioneze corect in viitor. Astfel se creeaza acel cerc vicios, in care copiii fac mereu infectii, suprimate unu dupa alta, pana se dezvolta o afectiune cronica. Un copil raceste in medie de 8-10 ori pe an, insa parintii nu ar trebui sa se ingrijoreze deoarece aceste raceli ajuta la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic.

(informatii preluate din cartea 'Manual de medicina naturista', dr.J.L. Berdonces).

Imunitatea copiilor incepe cu preventia

Imunitatea trebuie dezvoltata preventiv la copii, inainte de intrarea acestora in colectivitate sau dupa inceperea sezonului racelilor. Sa previi este mai simplu decat sa vindeci! Imunitatea copiilor este influentata de mai multi factori si trebuie tinut cont de toti:

  • o alimentatie de calitate, diversificata: bogata in fructe si legume crude, produse apicole, sucuri de fructe;
  • odihna: se recomanda minim 8 ore de somn pe noapte;
  • respectarea regulilor de igiena: spalatul mainilor, folosirea corecta a batistei, comportamentul la tuse sau stranut si schimbarea periodica a periutei de dinti.
  • miscare in aer liber: copiii trebuie sa petreaca zilnic timp in aer liber, sa mearga pe jos la scoala, sa se plimbe sau sa se joace afara.

Pentru a evita contaminarea celor din jur, este important ca cel mic sa nu intre in colectivitate in perioadele de boala.


Imunitatea copiilor cu tratamente naturiste

Natura stie intotdeauna mai bine! De aceea, ne ofera nenumarate alimente si produse pentru imunitatea copiilor. Cura de imunitate pe face o perioada de 2 luni (toamna si primavara). In functie de varsta copilului, se alege forma cea mai potrivita de suplimente pentru imunitate: sirop, extract, ceai, capsule sau tinctura:

  • Plantele medicinale: cea mai cunoscuta fiind echinaceea, care actioneaza ca stimulent imunitar nespecific. Se consuma sub forma de ceai, tinctura sau sirop cu echinacea presat la rece . Planta indiana Ashwagandha inclusa in sirop pentru imunitate reprezinta o alta varianta pentru stimularea imunitatii la copii;
  • Fructele si legumele bogate in vitamina C, precum macese, catina cu miere de albine, sucul de rodie sau broccoli, rosii;
  • Alimentele cu proprietati antiseptice, precum usturoiul ce stimuleaza imunitatea prin cresterea activitatii limfocitelor, ceapa, miere de manuka, ghimbir; tinctura de propolis ce stimuleaza formarea de anticorpi, laptisor de matca crud ce contine gama globulina si acid 10-HDA;
  • Probioticele ajuta la stimularea sintezei imunoglobulinelor de tip A. (combinatia de probiotice cu prebiotice este cea castigatoare);
  • Argintul coloidal datorita proprietatilor imunomodulatoare, antivirale, antibacteriene, antifungice, antiinflamatoare;
  • Suplimentele alimentare precum vitamina C si vitamina D;
  • Consumul de acizi grasi esentiali precum acidul linoleic (omega 6) si acidul alfa-linoleic (omega 3). Este important de stiut ca acesti acizi nu pot fi sintetizati de organismul uman, ca urmare trebuie luati din suplimente alimentare sau alimente precum porumb, floarea soarelui, ficat, paine integrala, legume, peste, ulei de in.

Remedii altenative pentru imunitatea copiilor

Hidroterapia ajuta la stimularea capilarelor din piele, ceea ce creste imunitatea. Hidroterapia inseamna ca dusul se poate incheia cu apa rece sau se fac frectii cu un burete ud si mai aspru, dimineata.
Acestea trebuie efectuate cu regularitate, incepand de la sfarsitul verii, pe o perioada de 2-3 luni.


Sistemul imunitar este un mecanism complex, de a carui functionare optima sunt responsabile o multitudine de substante, organe si functii ale organismului. Ii poti oferi un start bun in viata copilului tau alaptandu-l exclusiv pana la varsta de 6 luni, apoi prin asigurarea unei diete echilibrate, bogata in vitamine, minerale si fibre. Incurajarea unui stil de viata cat mai activ, dar si un mediu familial placut sunt si ele la fel de importante.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram