Ce legatura exista intre imunitate si alimentatie ? Legatura este data de faptul ca anumite alimente inadecvate scad capacitatea organismului de aparare. Dintre alimentele suspecte de scaderea imunitatii mentionam :
Grasimile de calitate biologica inferioara – asa numitele “grasimi hidrogenate” prezente in margarina, patiseria industriala si multe alte produse care contin grasimi in compozitia lor. Alternativa este consumarea de grasimi de inalta calitate biologica, cum sunt cele din uleiurile presate la rece ( ulei de susan, ulei din samburi de struguri, ulei de in, ulei de dovleac, ulei de migdale) sau din fructe uscate sau seminte.
Reziduurile din pesticide – se pot gasi in fructe si legume dar si in carnea animalelor care consuma plante tratate cu acestea. Acest risc se poate reduce prin consumul alimentelor bio sau organice, prin eliminarea pielitei si a cojii fructelor/legumelor, prin spalarea foarte bine a fructelor si legumelor.
Reguli de alimentatie ce pot mari imunitatea
Consumul de alimente vegetale colorate – actiunea protectoare a pigmentilor din alimentele vegetale se poate transmite, in parte, omului prin consumul lor. Aceste substante sunt: flavonoizi, betacaroten, quercitina, antocianidin si ajuta la intarirea imunitatii.
Consumul de alimente proaspete – trebuie sa aiba intaietate inainte de consumul de alimente congelate, conservate sau din zone indepartate.
Consumul de alimente crude – este recomandat sa consumam “un aliment crud la fiecare masa”. Alimentele nepreparate termic au mai multe vitamine si minerale. Orice deficit de vitamine scade capacitatea de aparare a organismului.
Plante medicinale recunoscute pentru stimularea imunitatii
- Usturoiul – este atat aliment cat si planta medicinala. Prin concentratia sa mare de antibiotice naturale contribuie la intarirea sistemului imunitar. Cel mai mare efect il are usturoiul crud.
- Echinaceea – se poate consuma sub forma de ceai, tinctura sau capsule.
- Macesul – datorita continutului mare in vitamina C, intareste imunitatea si este un tonic excelent. Se utilizeaza sub forma de infuzie (ceai).
- Catina alba – foarte bogata in vitamina C, se poate consuma sub forma de infuzie (ceai), suc de catina si tablete cu ulei de catina.
De asemenea, optimismul, buna dispozitie si dorinta de a se vindeca sunt importante pentru mentinerea imunitatii intr-o stare perfecta.
Comentarii recente