Hrisca - de ce si cum sa o consumam

13 iunie 2017 | Oana Cucu | Niciun comentariu

Hrisca este unul dintre acele alimente super sanatoase pe care (probabil) nu le mananci suficient de des. Pe langa faptul ca are nenumarate beneficii pentru sanatate, este si gustoasa, usor de pregatit si accesibila ca pret. Iata de ce si cum sa introducem hrisca cat mai des in alimentatia intregii familii.
hrisca

Hrisca nu este o cereala si nu contine gluten

Multe persoane care evita graul se gasesc in situatia in care sunt limitati sa consume doar fructe si cartofi ca si surse mai consistente de carbohidrati. Desi hrisca este adesea inclusa in categoria cerealelor, aceasta este de fapt o samanta a unei plante inrudite cu pirul, macrisul sau rubarba si nu cu graul sau orezul. Planta creste inalta, de aproape jumatate de metru, are boabele mici, invelite de o coaja bruna, aducand cumva aminte de semintele de grau, de unde si confuzia ca ar fi o cereala.
Datorita acestui fapt, hrisca nu contine gluten si poate fi consumata in conditii de siguranta de catre persoanele cu boala celiaca sau intoleranta la gluten.

Bogata in nutrienti esentiali

Acest aliment este bogat in minerale precum mangan, magneziu si cupru. Este, de asemenea, o sursa excelenta de vitamine B, calciu, fosfor si iod.
Fibrele pe care le contine sunt responsabile de reglarea tensiunii arteriale, scaderea in greutate si diminuarea poftelor alimentare. Datorita continutului de fier, este indicata persoanelor anemice, cu boli de ficat sau ateroscleroza.
Semintele de hrisca ar trebui sa fie consumate cat mai des deoarece protejeaza sistemul cardiovascular, apara organismul de infectii, reduc riscul de diabet si previn aparitia pietrelor la rinichi.
Hrisca este un excelent inlocuitor al carnii. Proteinele pe care le contine se asimileaza extrem de usor de catre organism, devenind astfel extrem de hranitoare. Din punct de vedere caloric este la egalitate cu orezul, deosebirea constand in faptul ca nu contine amidon.
Se poate consuma gatita (fiarta sau coapta) sau sub forma de faina de hrisca in diverse aluaturi, dar si in varianta raw, doar inmuiata in apa pentru cateva ore. Mancarurile obtinute din hrisca sunt sanatoase si satioase.

Retete cu hrisca

Hrisca este un aliment traditional in Rusia, Ucraina, Polonia si in Franta, dar si in zona nordica a Romaniei. In Bucovina, este unul din ingredientele principale pentru sarmale si alte specialitati locale. Odata inmuiate, semintele vor aminti de gustul placut al graului si de cel dulceag al alunelor. Hrisca poate fi introdusa cu succes atat in preparatele sarate cat si cele dulci-amarui sau acrisoare.

Cum se fierbe

Hrisca se spala in 2-3 ape, se indeparteaza impuritatile ce se ridica la suprafata apei si sa lasa la scurs. Raportul de hrisca/apa va fi intotdeauna de 1 la 2. Semintele se adauga cand apa cu sare clocoteste, se amesteca si se asteapta pana ce incepe sa fiarba din nou. Din acest moment, focul se reduce la minim, vasul se acopera si sa lasa la fiert timp de 15-20 de minute fara a se amesteca. In acest timp, hrisca a absorbit deja toata apa si este un semn ca este facuta. Vasul se ia de pe foc si sa lasa acoperit 10 minute pentru ca semintele sa infloreasca si sa se patrunda bine. Se foloseste precum cere reteta.

Alte modalitati de preparare si consum

Ca si fel principal, semintele de hrisca se pot prepara precum pilaful de orez cu legume sau carne. De asemenea, semintele se pot adauga in supe si ciorbe inca de la inceput, odata cu morcovii si ceapa.
Faina de hrisca se poate adauga in aluatul pentru pizza sau prajituri de casa.
Cel mai simplu mod de a consuma hrisca ca si desert este fiarta si amestecata cu lapte si o lingura de miere de albine sau dulceata, ca in cazul orezului cu lapte.
Impartaseste-ne retetele tale favorite cu acest super aliment printr-un comentariu la acest articol. Sau intra pe site-ul nostru si descopera toate produsele naturiste cu hrisca.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram