Fierul in organism

4 martie 2021 | Dorin_Ionus | Niciun comentariu

Aveti ameteli si dureri de cap? Recunoasteti corect deficienta de fier!

Fierul este esential pentru multe procese din organism si sprijina sistemul imunitar. Pentru ca aceste procese sa functioneze zilnic, trebuie sa existe intotdeauna suficient fier in organism. Prin urmare, este foarte important sa avem o dieta echilibrata, astfel incat valoarea fierului sa ramana intotdeauna in limite optime.

Va simtiti ametit sau aveti dureri de cap deseori? O deficienta de fier poate cauza acest lucru. Fierul este oligoelementul care apare cel mai frecvent in organismul uman. 71 la suta din acesta se afla in pigmentul rosu al sangelui (hemoglobina).

fierul in organism

De ce este atat de important fierul pentru corpul uman?

Fierul este un oligoelement esential si este implicat in multe procese metabolice esentiale din corpul uman. Acesta contribuie la formarea globulelor rosii si a hemoglobinei. Mentine corpul uman eficient, consolideaza apararea organismului uman si mentine pielea, parul si unghiile sanatoase.

Fierul asigura transportul eficient de oxigen

Cantitatea potrivita de fier este esentiala pentru transportul oxigenului in organism. Acest lucru inseamna ca oxigenul pe care il preluam prin plamani este legat de hemoglobina pigmentului din sange cu ajutorul fierului. De asemenea, este distribuit in organism prin sange, astfel incat celulele pot genera energie.

Cum recunosc o deficienta de fier?

Daca fierul este sub limita in organism pe termen lung sau metabolizarea fierului este perturbata in anumite circumstante, poate aparea o deficienta de fier. Daca exista prea putin fier, organismul nu se poate aproviziona cu suficient oxigen si metabolismul energetic functioneaza numai intr-o masura limitata. Simptomele tipice ale deficientei de fier sunt unghiile si parul fragil, ametelile si durerile de cap. De asemenea, cei implicati trebuie sa se lupte cu oboseala si cu dificultati de concentrare. Aceste persoane nu reusesc sa ramana atente si aceasta carenta le poate afecta memoria.

O deficienta de fier poate fi observata prin paloarea fetei si poate cauza stari depresive. Deoarece organismul uman nu mai este alimentat cu suficient oxigen atunci cand exista o deficienta de fier, apare respiratia scurta. In cazul deficientei de fier, cei afectati adesea raporteaza o susceptibilitate crescuta la infectie, ceea ce se datoreaza faptului ca sistemul imunitar nu mai poate functiona optim.

Cum pot obtine cantitatea optima de fier in organism?

Fierul este pastrat in corp o perioada lunga de timp, astfel incat o deficienta de fier poate fi compensata pe termen scurt. Necesarul zilnic de fier poate fi acoperit atat de alimente de origine animala, cat si de o dieta pe baza de plante combinata cu vitamina C. Daca doriti sa accesati o sursa de fier de inalta calitate, puteti utiliza capsule de fier vegetal ca supliment alimentar.

Care alimente sunt bogate in fier?

Organismul uman nu poate produce fier, de aceea trebuie asigurata o alimentare adecvata de fier prin dieta. O cantitate mare de fier se gaseste in principal in alimentele animale, cum ar fi carnea, mezelurile si pestele. Fierul din produsele animale este de aproximativ trei ori mai bine utilizat in organism decat fierul din alimentele vegetale. Acestea contin si hemoglobina pigmentului din sange.

Respecta-ti nevoile de fier cu capsule de fier

Nivelul de fier poate fi acoperit si pe termen lung, luand capsule de fier. Exista mai multe puncte de luat in considerare. Pe de o parte, capsulele de fier trebuie sa nu contina aditivi, sa fie fabricate conform standardelor EU si sa contina o cantitate mare de fier. Pe de alta parte, trebuie acordata atentie formei in care este disponibil fierul. Recomandam bisglicinatul de fier, deoarece este foarte bine tolerat si poate fi utilizat eficient de catre organism.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram