Insomnia, definita de catre experti ca fiind “imposibilitatea de a dormi si de a mentine starea de somn chiar si in conditii inconjuratoare prielnice" afecteaza la nivel mondial peste 30% din populatia adulta. Nu este de mirare ca in aceste vremuri agitate, adultii se confrunta cu astfel de probleme. Atat factorii declansatori cat si tratamentele naturiste pentru insomnii sunt cat se poate de diverse.
Insomnia poate fi caracterizata in functie de durata - insomnia acuta este de scurta durata si este cauzata deseori de situatii stresante din viata de zi cu zi; insomnia cronica se caracterizeaza printr-o durata de mai bine de 3 luni iar cauzele sunt diverse: de la probleme si tratamente medicale pana la un stil de viata nesanatos si obiceiuri prielnice instalarii acestei afectiuni.
Tratamente naturiste pentru insomnii
Sunt deja dovedite legaturile intre insomnii si anxietate sau depresie insa lipsa somnului poate fi, pe termen lung, un factor declansator ale multor probleme de sanatate si comportamentale. Asadar, daca experimentam nopti albe sa luam din timp masuri naturale!
Sleep Optimizer – formula naturala completa ce reduce tulburarile de somn, induce o stare de relaxare si regleaza ritmul circadian in cazul tulburarilor de somn cronice. De asemenea, reduce considerabil oboseala fizica si imbunatateste memoria indeosebi de lunga durata. Recomandat si in cazul schimbarilor de mediu ori de fus orar sau a modificarilor hormonale. Produsul contine acid gama-aminobutiric, valeriana, roinita si altele si se adminstreaza cu 20-30 de minute inainte de culcare.
BienDormir Forte - produs cu ingrediente active 100% naturale, concentrat, care vine in ajutorul persoanelor care lucreaza pe timp de noapte sau in conditii de iluminare artificiala, care schimba fusul orar, persoanelor suprasolicitate, in urma unui efort fizic sau intelectual intens, cu oboseala cronica, datorata privarii repetate de somn.
Produse naturiste pe baza de Melatonina
Melatonina este hormonul care joaca un rol crucial in starea de sanatate a organismului. In cadrul unui ritm circadian normal, melatonina este secretata de glanda pineala de la nivelul creierului, odata cu lasarea intunericului. In acest fel, hormonul pregateste corpul pentru somn, indeplinind totodata o serie de functii care influenteaza starea de bine si longevitatea.
Melatonina mai este considerata si colectoarea reziduurilor in organism, deoarece patrunde in fiecare celula a corpului si curata radicalii liberi si celelalte toxine daunatoare. Din acest motiv, hormonul este si un puternic antioxidant natural. De asemenea, este un excelent somnifer natural recunoscut de organismul nostru iar suplimentele naturiste cu melatonina au efecte dovedite de relaxare si combatere a insomniilor.
Melatonina preluata din surse naturale (ulei de masline, vin, rosii, coaja strugurilor, cirese, nuci, carne slaba, cereale integrale, lactate) este folosita, in general, pentru efectele sale antioxidante si mai putin pentru tratarea tulburarilor de somn (intrucat aportul substantei din alimente este foarte mic). Trebuie sa tineti cont de faptul ca gatirea lor la temperaturi inalte sau prin fermentatie afecteaza cantitatea disponibila a substantei. In mod ideal, incercati sa consumati hrana cu continut de melatonina in stare proaspata, neprocesata. Pentru insomnii si reglarea tulburarilor de somn, se recomanda suplimente alimenatre cu melatonina.
Ceaiuri recomandate pentru insomnii
Ceaiul de valeriana constituie un remediu excelent in cazul starilor de nervozitate, de neliniste sau insomnii. Valeriana este o planta medicinala care se bucura de o mare apreciere in medicina naturista datorita nenumeroaselor sale beneficii: trateaza insomnia si nu induce stari de somnolenta in timpul zilei ci ajuta la relaxare, actioneaza ca un sedativ natural, reducand anxietatea si stresul de zi cu zi, ajuta la reducerea migrenelor si chiar este recomandata in cazul celor care doresc sa renunte la fumat.
Ceaiul de musetel este un remediu natural dovedit pentru insomnii dar si in cazul afectiunilor pielii. Florile de musetel sunt bogate in minerale (calciu, fosfor, zinc, siliciu, fier, mangan, cupru), vitamine esentiale (B1 si C), glucide, acizi organici si ulei eteric – compus chimic deosebit de eficient in problemele pielii. Astfel, ceaiul de musetel poate prezenta proprietati antispasmolitice, antiinflamatoare, anxiolitice, analgezice, antialergice, antiseptice, emoliente si cicatrizante.
Ceaiul de roinita se dovedeste a fi un remediu natural minunat pentru persoanele afectate de stres continuu, tensiune, atacuri de panica nejustificate, oboseala cronica si insomnii. Administrat seara, ceaiul de roinita induce un somn linistit si reduce agitatia. In plus, este recomandat persoanelor depresive sau care sufera de tulburari hormonale (menopauza, hipertiroidie), este un bun stimulent al memoriei si un revitalizant exceptional.
Aparte de suplimentele naturiste recomandate, foarte importante sunt obiceiurile de zi cu zi care ne ajuta sa avem un somn de calitate sau dimpotriva, dezvolta insomnia.
Iata cateva sfaturi utile:
- evitati cafeaua cu 6 ore inainte de culcare si efortul intens cu 2 ore inainte de culcare
- mancati sanatos, regulat si includeti cat mai multe produse de sezon in dieta, indeosebi in stare cruda
- un efect excitant asupra sistemului nervos o au si condimentele si produsele rafinate din zahar care produc insomnii prin cresterea secundara a concentratiei zaharului din sange
- supraalimentatia, mai ales seara, obiceiul de a manca repede, precum si mancarurile grase, faina alba, excesul de sare si conservantii chimici pot afecta un somn odihnitor
- nu lasati sa treaca nicio zi fara miscare fizica.
Speram ca aceste sfaturi si recomandari de tratamente naturiste pentru insomnii sa va ajute sa aveti un somn linistit!
Comentarii recente