Dulciuri permise in diabet - ce este recomandat si ce nu in dieta persoanelor cu diabet?

22 septembrie 2023 | Oana Cucu | Niciun comentariu

Dulciuri permise in diabet

Persoanele cu diabet trebuie sa controleze cu atentie consumul de zahar si carbohidrati, astfel incat sa poata mentine nivelul glucozei din sange in limite normale. Pe langa tratamentul medicamentos prescris de medic, aceasta boala poate fi tinuta sub control si printr-un regim alimentar sanatos, putina miscare si o hidratare corespunzatoare. Indiferent de tipul de diabet, restrictiile in ceea ce priveste zaharul sunt aproximativ aceleasi si, de regula, diabeticii au voie dulciuri doar daca se pastreaza un nivel constant al glicemiei.

In acest articol vei descoperi cateva optiuni de dulciuri permise in diabet, dar care trebuie sa fie consumate cu moderatie si sub supravegherea unui medic sau a unui specialist in nutritie.

Ce dulciuri pot manca diabeticii?

Dulciuri permise in diabet

Satisfacerea poftei de dulce a persoanelor cu diabet poate fi o adevarata provocare, insa exista cateva optiuni nutritive foarte bune, unele pe care le poti prepara chiar singur acasa. Iata care sunt acestea:

Fructe proaspete - sunt printre cele mai bune deserturi pentru diabetici. Nu numai ca au vitamine si minerale bune pentru organism, dar contin si fibre, care ajuta la stabilizarea zaharului din sange si contribuie la reducerea colesterolului. Asadar, fructele sunt permise in cantitati moderate deoarece si ele contin zaharuri naturale. De asemenea, sunt recomandate mai mult fructele cu un indice glicemic scazut, cum ar fi zmeura, capsunile sau afinele, si un consum moderat de banane si struguri, ce au indice glicemic mare.

Ciocolata neagra - studiile arata ca consumul de ciocolata neagra poate fi benefic in cazul persoanelor cu diabet. Antioxidantii din acest desert pot ajuta organismul sa foloseasca insulina mai eficient astfel incat sa contribuie la un control mai bun al glicemiei. Prin urmare, ciocolata neagra face parte din dulciurile permise in diabet, ajutand la scaderea nivelului de zahar din sange in mod natural si permitand organismului sa foloseasca mai multa insulina.

Dulciuri fara zahar - le poti prepara singur acasa sau le poti achizitiona din supermarketuri, in functie de preferinte. Pentru pregatirea acestora, in loc de zahar, se folosesc alternative fara calorii, cum ar fi stevia, xilitolul sau aspartamul. Este important, totusi, sa fie consumate si acestea cu moderatie.

Deserturi cu continut scazut de carbohidrati - exista o multime de dulciuri pentru diabet, cum ar fi prajiturile, biscuitii si alte deserturi pregatite din faina de cocos sau de migdale si indulcite cu miere sau sirop de artar.

Iaurturi sau smoothie-uri cu fructe proaspete - din lista de dulciuri pe care diabeticii au voie sa le consume fac parte si iaurturile cu fructe proaspete sau smoothie-urile realizate din diferite combinatii pline de nutrienti. Spre exemplu, pentru a-ti satisface pofta de dulce, poti consuma iaurt grecesc cu fructe de padure si cateva nuci deasupra. De asemenea, poti stratifica iaurtul grecesc, granola si fructe de padure pentru a face un parfait de iaurt.

Dulciuri pentru diabet - sfaturi si alimente de evitat

Diabetul poate fi tinut sub control cu ajutorul unui stil de viata sanatos si a unei diete alimentare potrivite. De asemenea, de ajutor pot fi si produsele naturiste pentru diabet care s-au dovedit eficiente in reducerea nivelului de glucoza din sange. Exista insa  si cateva alimente si ingrediente pe care diabeticii trebuie sa le evite cat se poate de mult. Printre acestea se numara:

  • Dulciurile din comert bogate in zahar si grasimi, precum bomboanele, chips-urile, napolitanele, jeleuri etc.
  • Grasimile trans artificiale, create prin hidrogenarea acizilor grasi nesaturati, sunt nesanatoase. Acestea se afla in majoritatea produselor de patiserie din comert, cum ar fi prajiturile si fursecurile, popcornul pentru microunde sau alte alimente dulci prajite.
  • Cerealele rafinate - Painea alba din faina rafinata si orezul sunt alimente procesate bogate in carbohidrati si zahar. De asemenea, acestea au un continut scazut de fibre. Utilizarea lor in deserturi creste semnificativ nivelul de zahar din sange la persoanele cu diabet de tip 1 si 2.

Este important ca persoanele cu diabet sa verifice intotdeauna valoarea nutritiva a oricarui aliment pe care il consuma. Preparatele care contin cantitati mari de zahar sau carbohidrati ar trebui sa fie un refuz total. De asemenea, se recomanda servirea unor portii mici de desert, astfel incat aportul de carbohidrati sa ramana scazut si sa nu afecteze nivelul de zahar din sange.

Asadar, exista si dulciuri permise in diabet, insa, inainte de a le introduce sau de a face schimbari in dieta, este recomandat sa discuti cu un medic, deoarece fiecare persoana are nevoi nutritionale diferite.

Sursa foto: pexels.com

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram