
Ce reprezinta diabetul. Ce este diabetul la copii.
Diabetul reprezinta o afectiune autoimuna, caracterizata nivelul ridicat al glucozei din sange - hiperglicemia. Aceasta apare fie atunci cand pancreasul produce o cantitate insuficienta de insulina sau atunci cand insulina nu este utilizata eficient in organism.
Corpul oricarei persoane, fie copil, fie adult, are nevoie de insulina pentru a transforma glucidele (zaharurile obtinute din hrana) in energie. In lipsa insulinei, zaharurile raman in sange, cauzand simptome ce pot fi fatale in scurt timp daca nu sunt tratate.
Cu toate ca un copil diagnosticat cu diabet suna inspaimantator, copilul tau poate trai o viata lunga si sanatoasa daca invata sa gestioneze (alaturi de parinte sau ingrijitor) diabetul zaharat de tip 1.
Cauzele si simptomele diabetului la copii.
Diabetul la copii apare din cauza ca anticorpii din organism ataca pancreasul. Acesta este distrus si nu mai poate produce insulina, esentiala pentru a putea transforma glucoza in energie.
Unele dintre cele mai frecvente simptome al diabetului la copii includ:
- urinare frecventa;
- senzatie de sete permanenta;
- senzatie de uscaciune a gurii;
- pierderee in greutate;
- pofta de mancare ridicata;
- stare de oboseala si slabiciune;
- la copiii mici sau sugari apar eruptii cutanate, care nu se vindeca din cauza scutecelor;
- in cazul fetelor poate aparea candidoza.
Cum se manifesta diabetul la copii. Semne de diabet la copii.
The British Diabetic Association recomanda parintilor sa fie atenti la urmatoarele semne:
- copilul urineaza mai des;
- copilul bea mai multa apa;
- copilul este mai obosit decat de obicei;
- copilul pierde in greutate.

Tipuri de diabet.
Exista doua tipuri de diabet:
- diabetul de tip 1;
- diabetul de tip 2.
Diabetul de tip 2 este specific adultilor, in timp ce, in cazul copiilor, 98% dintre cazurile de diabet sunt de tip 1. Incidenta cea mai mare a diabetului de tip 1 este intre 4-6 ani si intre 10-14 ani. Primele semne si simptome apar brusc, la scurt timp dupa declansarea bolii.
Din totalul cazurilor de diabet de tip 1 la copii, 20% sunt depistate pana la varsta de 4 ani. Diabetul de tip 1 este numit si diabet juvenil, din cauza faptului ca este mai des intalnit in cazul copiilor si adolescentilor.
Complicatiile diabetului la copii.
Atunci cand nivelul insulinei este foarte scazut, organismul nu poate utiliza glucoza pentru energie. In schimb, incepe sa distruga depozitele de grasime pentru energie, care favorizeaza producerea de substante chimice numite cetone. O acumulare a acestor substante chimice provoaca CAD (cetoacidoza diabetica). Pentru a preveni aparitia acestei complicatii sunt necesare diagnosticarea precoce si gestionarea eficienta a diabetului.
La copiii cu diabet, nivelurile foarte ridicate sau scazute de glicemie vin si cu anumite riscuri influentate de:
- varsta - copiii foarte mici care nu pot comunica simptomele risca sa dezvolte hipoglicemie;
- o glicemie ridicata in mod constant - copiii care au un nivel de glicemie ridicat adesea au un risc mai mare sa faca cetoacidoza diabetica comparativ cu copiii cu o glicemie mica. Spre exemplu, pentru copiii cu diabet care au intre 6 si 12 ani, nivelul glicemiei trebuie sa fie intre 80 si 180 pe stomacul gol, iar la culcare intre 100 si 180.
- schimbarile hormonale din perioada pubertatii ingreuneaza mentinerea nivelului glicemiei.

Sfaturi utile.
Ca parinte sau ingrijitor, vei juca un rol important in a-ti ajuta copilul sa se ocupe de ingrijirea proprie. Copilul are nevoie de sprijinul tau neconditionat, de indrumarea ta si de o supraveghere (de principiu) permanenta. Totodata, este indicat sa il lasi si pe el sa se descurce cu mare parte din sarcinile zilnice impuse de diabet.
Este important de retinut ca un copil nu stie sa exprime foarte bine ce simte si ca perecepe diferit de un adult simptomele. Invata-ti copilul sa descopere singur care sunt semnele unui nivel prea crescut sau prea scazut de zahar in sange si cum sa reactioneze in fiecare situatie.
Pentru a mentine nivelul zaharului din sange intre parametri optimi, copilul trebuie sa stie cum sa isi obtina insulina, sa manance aproximativ aceeasi cantitate de carbohidrati la fiecare masa si sa faca exercitii fizice. O parte din rutina de zi cu zi a copilului va include, de asemenea, verificarea nivelurilor glicemiei in anumite momente, conform recomandarii medicului.
In vreme ce adultii cu diabet au un risc crescut de a dezvolta probleme cu ochii, inima, vasele de sange, sistemul nervos, rinichii, din anumite motive copiii par protejati de aceste probleme. Iar daca cel mic invata devreme cum sa tina sub control nivelul de zahar in sange, poate sa previna problemele de mai tarziu.
Comentarii recente