Motivatia de a incepe o cura de slabire poate varia in functie de fiecare dintre noi. Unii au o problema estetica. Altii doresc sa fie intr-o forma fizica excelenta. Sau mai sunt persoane constiente ca pot preveni ori trata o boala prin pierderea kilogramelor in plus.
Iti prezentam principii si sfaturi sanatoase utile oricarei persoane ce incepe o cura de slabire sau are nevoie de suport sa o continue cu succes. Schimbarea stilului de viata (alimentatie, miscare, somn, etc) reprezinta garantia unei cure de slabire cu efect pe termen lung.

Cauzele ingrasarii
Ce este de facut mai intai? Gasirea cauzei acumularii kilogramelor. Majoritatea factorilor sunt externi deoarece alimentatia haotica si bazata pe fast food este prima pe lista. Lacomia este o 'situatie' ce poate fi controlata la fel ca si sedentarismul, prezent in vietile multora. In orice caz, se poate. Se poate organiza un program de masa, se poate 'da' masina pe o plimbare pe jos ori cu bicicleta. Efortul nu trebuie sa fie solicitant in schimb trebuie sa fie regulat.
Kilogramele in plus pot fi cauzate si de factori interni precum predispozitia genetica sau dereglarile glandulare. Si aici se gasesc solutii odata cu vizita la un medic specialist.
Modalitatile prin care se poate slabi sunt diverse, mai mult sau mai putin sanatoase… Nu putem oferi o cura de slabire personalizata, dar speram ca aceste sfaturi sa iti fie de folos.
Sfaturi alimentare pentru o slabire corecta
Trebuie sa stii de la inceput ca este recomandata o pierdere in greutate in mod echilibrat, prin dieta si sport (chiar si mersul pe jos!). O slabire corecta inseamna 1kg/saptamana sau 10-15% din greutatea totala, in decurs de 1 luna. Intr-o cura de slabire o alimentatie echilibrata din punct de vedere nutritiv inseamna o combinatie zilnica de proteine, glucide (zaharuri) si lipide (grasimi).
- proteine atat din alimente animale, cat si vegetale >> carne, peste, oua, leguminoase, quinoa, nuci, migdale crude, orez brun, soia.
- glucide din alimente care se aborb lent >> fructe, legume, orez brun, fasole boabe, linte, naut, mazare, paste integrale, cereale, paine integrala.
- lipide “bune” din peste, ulei de masline, seminte, nuci, migdale crude, avocado, carne alba, oua si lactate proaspete.
Alte alimente recomandate in cura de slabire
- fibrele >> actioneaza ca un burete (absorb apa), ajuta la instalarea mai rapida a senzatiei de satietate fara vreun aport de calorii; scad apetitul, incetinesc absorbtia glucidelor si a grasimilor.
- fibrele vegetale de grau, semintele de psyllium si senna, semintele de in, fulgii de ovaz >> inhiba reabsorbtia apei la nivelul intestinului gros, cresc volumul si presiunea asupra peretilor intestinali, facandu-te sa uiti de foame.
- ceaiurile >> reprezinta un lichid atat de pretios organismului in orice conditii insa un ceai de slabit stimuleaza arderea grasimilor si atenueaza pofta de mancare.
- supele, ciorbele de legume, cu sau fara carne >> contin fibre si apa, iti umplu stomacul si calmeaza foamea.
- salata mare cu frunze verzi, castraveti, morcovi, ridichi >> rontaind 15 minute la ea, ai senzatia ca masa dureaza mult. Exact atat cat ii ia creierului pentru a constientiza senzatia de satietate!
- fructele contin fibre si te satura >> pepenele rosu este cel mai indicat intr-o cura de slabire. Are doar 30 de calorii la 100 g, iar dupa o felie consistenta ti s-a umplut stomacul. Ananasul ajuta la topirea grasimii, accelerand metabolismul, iar capsunele sunt fructe dietetice, ce ajuta la eliminarea excesului de apa si la detoxifierea organismului.
- scortisoara >> reduce pofta de mancare.
Iata o reteta de suc natural recomandat pentru slabire, preluata din cartea lui Valeriu Popa "Arta vindecarii invatata de la Valeriu Popa" >> morcov 200ml + castravete 150 ml + spanac 150 ml, se consuma dimineata, pe stomacul gol.
Este clar ca cel mai bun si dintai 'medicament' de slabit este alegerea rationala a alimentelor. Insa efecte mai rapide si mai vizibile se obtin cand dieta alimentara este completata cu suplimente pentru slabit (a se evita remediile 'miraculoase'). Plantele medicinale adjuvante in cura de slabire, incluse in suplimente sau ceaiuri, actioneaza in 4 directii:
- plante care stimuleaza metabolismul grasimilor >> fucusul, curcuma (sofranul de India), seminte de anason, radacina de lemn dulce.
- plante care stimuleaza sistemul nervos >> nuca de Kola, bogata in teobromina si cofeina si ceai verde >> bogat in metilxantine, care reduc apetitul.
- plante cu efect de satietate >> glucomanano, guma guar.
- plante care reduc apetitul >> cicoare, garcinia, gymnema.
In functie de ceea ce doresti sa obtii, reducerea apetitului sau stimularea metabolismului, vei stii ce suplimente pentru slabit sa alegi.
"Peste 20 de ani vei fi dezamagit din cauza lucrurilor pe care nu le-ai facut, nu din cauza celor pe care le-ai facut" >> Mark Twain
Comentarii recente