Caderea parului - cauze si remedii

29 octombrie 2020 | Dorin_Ionus | Niciun comentariu

Ce este caderea parului?

Caderea parului este o un proces fiziologic, dar acesta poate reprezenta si un semn de deficienta metabolica. O persoana are in medie aproximativ 100.000 de fire de par pe cap. In cazul caderii patologice a parului, parul cazut nu se regenereaza.

caderea parului

De obicei, o persoana pierde in mod fiziologic 80-100 fire de par pe zi. Daca aceasta limita este depasita in mod semnificativ, trebuie consultat un medic pentru a analiza motivul caderii parului. Cresterea sanatoasa a parului e influentata de fluctuatiile minore ale metabolismului si dependenta de un echilibru mineralo-hormonal foarte sensibil. In general, insa, trebuie sa stiti ca cresterea parului scade odata cu vârsta.

In cazul caderilor de par, trebuie sa se diferentieze intre trei tipuri de cadere a parului:

1. Caderea parului ereditara

Aceasta se manifesta, in general, prin caderea parului pe tâmple sau pe partea din spate a capului. Motivul pentru aceasta este reactia excesive a parului la substanta mesagera a dihidrotestosteronului.

2. Alopecia areata

Alopecia areata este caderea parului intr-o zona bine definita si este declansata de o boala autoimuna. Barbatii sunt adesea afectati de acest tip. Este cea mai frecventa boala de cadere a parului si poate aparea la orice vârsta.

3. Caderea difuza a parului

Când tot parul cade de pe cap, se numeste caderea difuza a parului. Aceasta este mai frecventa la femei. Cauzele pot fi de ex. boala tiroidiana, dezechilibre hormonale, infectii sau o dieta dezechilibrata. Anumite medicamente (cum ar fi medicamentele anti-coagulante) pot, de asemenea, sa declanseze acest lucru.

Simptome si cauze pentru caderea parului

  • Anemie
  • Lipsa de vitamine si minerale
  • Boli grave ale scalpului
  • Tulburari hormonale precum diabetul
  • Radiatie in timpul tratamentului cancerului (chimioterapie)
  • Modificari hormonale la femei (menopauza)
  • Factori precum oprirea pastilei anticonceptionale
  • Caderea parului ereditara

Biotina pentru par frumos

In corpul nostru, biotina joaca un rol foarte important in multe procese metabolice si este esentiala pentru aspectul frumos al parului, unghiilor si pielii. Corpul nostru are nevoie de aceasta vitamina pentru a activa anumite enzime si pentru a proteja sistemul cardiovascular. Biotina asigura radacini puternice de par si crestere sanatoasa a parului. Un dezechilibru poate duce la pierderea parului, la par sensibil sau fragil, la decolorarea parului si la pierderea genelor si sprâncenelor.

Vitamina B12 pentru cresterea sanatoasa a parului

Vitamina B12 sprijina organismul uman in transformarea alimentelor noastre in energie. Are un efect pozitiv asupra cresterii parului. Vitamina B12 stimuleaza diviziunea celulara a foliculilor de par. Persoanele care au un continut scazut de vitamina B12 din alimente, cum ar fi veganii sau vegetarienii trebuie sa ia vitamina sub forma de suplimente alimentare.

Fier pentru a opri caderea parului

O cauza comuna a caderii parului este lipsa fierului. Acest lucru este comun la nivel mondial, in special in rândul femeilor. O deficienta severa de fier poate afecta chiar si radacinile parului. Astfel, parul devine fragil, dar este deteriorat si la radacina. O sursa buna de fier asigura o structura stabila a parului si un par puternic. Alimente care sunt surse bune de fier sunt leguminoasele sau ficatul.

Zincul pentru formarea cheratinei

Acest oligoelement vital participa la formarea cheratinei si, prin urmare, este esential pentru producerea parului. Parul uscat si fragil poate indica o deficienta de zinc. Deficienta de zinc poate duce rapid si la pierderea parului. Pentru ca parul sa creasca suficient, organismul uman are nevoie de colagen. Formarea colagenului (keratina) este posibila numai daca corpul este furnizat corespunzator cu zinc. O cantitate mare de vitamina se gaseste in brânza, carne, oua si lapte. Prin urmare, vegetarienii sau veganii sufera adesea de o deficienta de zinc.

Nutritie corecta impiedica caderea parului

Caderea parului este adesea rezultatul unei diete incorecte sau dezechilibrate. In mod normal, ar trebui sa aveti o dieta echilibrata. Vitamine, nutrienti, oligoelemente, minerale si multe fructe si legume sunt suficiente. Acestea sunt esentiale pentru cresterea sanatoasa a parului. O deficienta poate duce la intreruperea ciclului parului si poate duce la pierderea parului. Pentru a evita acest lucru, trebuie sa aveti grija de mai multe lucruri. De exemplu, recomand mai multe cereale integrale in loc de produse cu multa faina de grâu. De asemenea, trebuie sa evitati cât mai mult zahar industrial si, in schimb, sa mâncati mai multe fructe si legume. In general, ar trebui sa beti cel putin doi litri de apa pe zi.

Descopera aici informatii aditionale legate de mentinerea frumusetii parului.

Concluzie

caderea parului

Este normal ca o persoana sa piarda zilnic fire de par. Cu toate acestea, daca caderea parului este permanenta, aceasta necesita atentie deosebita. Altfel parul cazut nu va fi inlocuit.

Cu toate acestea, exista trei tipuri de cadere a parului. Caderea parului ereditar, alopecia areata si caderea difuza a parului. Simptomele caderii parului sunt adesea boli severe ale scalpului, anemie sau tulburari hormonale precum diabetul. Lipsa de vitamine si minerale este adesea motivul pentru care oamenii sufera de caderea parului. Daca organismul uman nu este hranit in mod adecvat, parul nu poate creste suficient si are loc caderea parului. Biotina, vitamina B12, zincul si fierul sunt deosebit de importante pentru o crestere sanatoasa a parului. Nu numai ca aceste vitamine sunt esentiale pentru cresterea parului, dar mentin parul sanatos si puternic.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram