Astenia de primavara se manifesta printr-o stare de slabiciune generala a organismului, prin oboseala atat fizica, cat si psihica. Chiar daca primavara natura se trezeste la viata si ne bucuram de ea, aceasta perioada a anului poate veni si cu simptome mai putin placute.
Primavara, cand exista fluctuatii mari de temperatura si zilele devin mai lungi, organismul se adapteaza unui nou ciclu. Aceasta adaptare, specifica fiecaruia dintre noi, se manifesta prin astenie.

Ce este astenia de primavara?
Astenia de primavara este o afectiune caracterizata printr-o stare de oboseala constanta care poate duce la momente de epuizare. Corpul omenesc este echipat in mod natural cu metode de adaptare la situatiile noi, insa, in functie de mai multi factori, durata de adaptare variaza. Acesti factori pot fi echilibrul psiho-emotional, cresterea cantitatii de melatonina & reducerea cantitatii de serotonina din timpul ierneii, mediul si stilul de viata in general.
Cele mai frecvente simptome ale asteniei de primavara sunt:
- Oboseala musculara asociata cu dureri la nivel muscular si de modificari ale ritmului cardiac;
- Oboseala intelectuala ce vine cu dificultati de concentrare, ameteala;
- Lipsa poftei de mancare si tulburari digestive, cele din urma fiind influentate cu preponderenta de echilibrul psiho-emotional;
- Tulburari de somn cauzate in special de melatonina; acest hormon este responsabil de initierea si mentinerea somnului si este produs in conditii de intuneric;
- Lipsa vitalitatii provocata de productia deficitara de serotonina si nivelul scazut de vitamina D3 datorita expunerii reduse la soare din timpul iernii.
Remedii pentru astenia de primavara
Pentru a combate astenia de primavara este important sa ne adaptam schimbarii din natura cu o serie de schimbari asupra stilului nostru de viata. Se recomanda mai multa miscare, o alimentatie bogata in vitamine si minerale, consumarea mai multor lichide si odihna suficienta.
Somn si odihna
Este extrem de importanta respectarea unui program de somn. In acelasi timp, durata somnului nu ar trebui sa fie mai scurta de 7 ore. Un somn odihnitor iti va ajuta organismul sa faca fata mai bine schimbarilor de temperatura si lumina din noul sezon. Daca ai tulburari de somn, incearca niste capsule care iti vor ameliora si imbunatati calitatea somnului ( gasesti mai multe informaii aici ). O alta solutie o reprezinta produsele cu magneziu pentru ca relaxeaza musculatura si reduc stresul. Magneziul este un sedativ natural care asigura o stare de somn adanc si reface rezervele de energie ale organismului.
Alimentatie
Detoxifierea este o practica tot mai populara in ultima vreme ( gasesti aici mai multe informatii ). Mai intai, afla ca detoxifierea reprezinta procesul natural de eliminare si neutralizare a toxinelor din organism. Primul pas spre detoxifierea organismului este reducerea incarcaturii toxice. Cele mai bune alimente detoxifiante sunt:
- fructele: citrice, kiwi, papaya, piersici, mango, pepene verde si galben, struguri negri, fructe de padure;
- legumele: anghinare, ardei gras, sfecla, broccoli, varza rosie, morcovi, conopida, castraveti, dovleac, spanac, rosii;
- semintele si germenii de fasole: seminte incoltite de floarea-soarelui, lucerna, naut.
Vitamine
Lipsa legumelor si fructelor din regimul tau alimentar de pe durata iernii se resimte si asupra organismului. Este esential sa-i furnizezi suficiente elemente nutritive prin consumul de legume si fructe proaspete, limitand consumul de alimente grase, prajite si dulci. Totodata, iti pot veni in ajutor si vitaminele si mineralele care sunt esentiale organismului uman:
Calciul reprezinta un mineral important pentru structura oaselor. Nu actioneaza de unul singur, ci are nevoie de sustinatori: vitamina D3, vitamina C, vitamina K, magneziu, zinc.
Complexele de multivitamine si minerale ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar, revigorand organismul.
Vitaminele din grupa B sunt foarte utile pentru functionarea bazala a organismului si, in special, a sistemului nervos. Totodata, stimuleaza pofta de mancare. Complexul de Vitamine B (B1, B2, B6 si B12) contribuie la metabolismul energetic normal.
De asemenea, poti opta pentru magneziu si fier pentru combaterea oboselii si reducerea proceselor de imbatranire.
Astenie sau enemie?
Carentele nutritionale din timpul iernii pot veni la pachet cu anemia provocata de deficitul de fier. Anemia si astenia au simptome comune precum oboseala, durerile de cap, somnolenta / somn neodihnitor, apetit scazut, dispozitie trista, apatie.
Atunci cand aceste simptome se instaleaza progresiv si se agraveaza, este foarte probabil sa fie vorba de anemie. Analizele de sange vor inlatura orice fel de suspiciune a anemiei, daca este cazul.
Daca aceste simptome nu persista o perioada lunga de timp si nu se agraveaza, cel mai probabil este vorba despre astenie, care apare in contextul schimbarilor de temperatura, chiar daca nu sunt atat de mari.
Comentarii recente