Pentru a raspunde la intrebarea „Ce este astaxantina?” sa mergem chiar la inceputul lantului alimentar maritim. Unele microorganisme foarte specifice din acest mediu, algele. Cand acestea experimenteaza un mare stres, lipsa de alimentele sau expunerea la temperaturi extreme, incep sa produca astaxantina. Acesta se acumuleaza in aceste microorganisme, iar algele isi schimba culoarea de la verde la rosu.
Acest lucru ne aduce la o proprietate pe care acest carotenoid (mai exact: xantofila) o are in comun cu altele de acest gen. O ruda faimoasa a astaxantinei este Beta-carotenul, pe care probabil il cunoasteti deoarece da morcovilor culoarea lor portocalie. Astaxantina este deosebit de populara datorita proprietatilor sale de colorare. Doar cateva miligrame din aceasta substanta transforma un pahar de apa intr-un lichid de un rosu intens.
Dar inapoi la alge: datorita acestei substante, algele rosii, saturate cu astaxantina, pot face fata aproape oricarei situatii stresante si pot supravietui pana la 40 de ani fara substante nutritive, chiar fara apa, in conditii de frig, inghet sau caldura arzatoare. Astaxantina formeaza un scut protector de incredere care protejeaza algele de asa-numitul stres oxidativ. Tocmai aceasta proprietate este unul dintre motivele pentru care acest colorant este atat de interesant pentru oameni si animale.
De la alge la oameni
Pana acum am vorbit doar despre alge, dar de fapt astaxantina se gaseste in aproape fiecare fiinta vie. Chiar daca doar intr-o concentratie foarte scazuta in unele cazuri. Dar de ce?
Daca ne uitam la pradatorii naturali ai algelor, vom intalni crustacee sau pesti, care se remarca prin culoarea rosie. Nu este de mirare, deoarece in unele cazuri absorb cantitati considerabile de astaxantina atunci cand consuma aceste alge ravnite. La fel ca la alge si in aceste fiinte vii, colorantul rosu se acumuleaza in celulele corpului si le ofera pielea lor rosiatica. Un exemplu clasic este somonul.
Sa urcam in lantul trofic putin mai sus: consumatorii directi ai algelor au si inamici naturali, iar acestia sunt la randul lor mancati de alte animale. Undeva, mai mult sau mai putin sus - in functie de obiceiurile alimentare - si omul consuma acest antioxidant.
Cu toate acestea, cu cat mergem mai departe in lantul alimentar, cu atat este mai mica cantitatea de astaxantina care este „transferata” atunci cand o consumam. De aceea nu aveti pielea rosie si de aceea puteti beneficia mai mult de un supliment alimentar cu acest produs natural.
Rezistenta si longevitate
Cu toate acestea, astaxantina ingerata are mai multe efecte decat doar culoarea rosie pe care o putem observa in multe specii marine:
Somonul Sockeye este un exemplu pentru efectele uimitoare ale astaxantinei. Nici o creatura vie cunoscuta - in afara de alge in sine - nu are un continut atat de mare de astaxantina, cum este cazul acestui somon (in medie, aproximativ 40 mg / kg). Rezultatul: somonul rosu poate rezista fara probleme la conditii adverse precum apa extrem de rece si este capabil sa inoate in amonte impotriva curentului.
Un adevarat sportiv competitiv, care nu fara motiv poarta si numele Königslachs. Este interesant faptul ca astaxantina functioneaza sinergic cu cantitatea considerabila de acizi grasi omega-3 in carnea somonului. Un fapt care, potrivit unui studiu, poate fi transferat si oamenilor.
Pestii care ingereaza astaxantina naturala prin alimente traiesc mai mult, cresc mai repede, sunt mai bine echipati pentru a face fata stresului si bolilor, sunt mai fertili si, in cele din urma, arata in mod natural mai apetisant. Este inca un pas mare de aici pana la oameni, dar se poate spune ca aceleasi efecte pozitive se aplica in cele din urma si animalelor mai mari si chiar si voua si mie.
Astaxantina super carotenoidul
Carotenoizi precum beta-carotenul din morcovi sunt in primul rand antioxidanti, asa-numitii radicali. Alti reprezentanti ai acestor coloranti naturali sunt xantofilele luteina si zeaxantina. Ele ne protejeaza celulele de radicalii liberi, adica stresul, declansat printre altele prin lumina UV, deficiente nutritionale, stres fizic sau procesul de imbatranire. Radicalii liberi nu sunt nicidecum intotdeauna negativi, totusi, datorita alimentatiei nepotrivite, poluarei mediului si stresului psihologic zilnic, devin periculosi. Antioxidantii se gasesc in principal in fructe si legume, dar si in alimentele de origine animala. Deoarece organismul nu le poate produce de unul singur, acestea trebuie luate din hrana. In corpul nostru, aceste substante formeaza un fel de protectie impotriva aproape oricarui tip de stres. Regele tuturor antioxidantilor este astaxantina. Multi cunoasteti vitamina C ca antioxidant, dar astaxantina este de 9 ori mai potenta decat vitamina C.
Studiile arata ca nicio alta substanta nu ne poate proteja celulele de radicalii liberi la fel de eficient ca astaxantina naturala. In plus, astaxantina este singurul carotenoid care poate traversa bariera hematoencefalica. Este uimitor faptul ca acest antioxidant, spre deosebire de altii (beta-caroten, vitamina C, vitamina E) nu are efecte secundare. Chiar si in doze mari, niciunul dintre efectele nedorite altfel obisnuite, nu intra in vigoare.
Iar pe langa faptul ca este regele eliminatorilor de radicali, astaxantina naturala are si alte efecte pozitive asupra organismului nostru. De asemenea, are un efect antiinflamator si creste rezistenta si performanta sportivilor.
Este Astaxantina potrivita pentru mine?
In principiu, astaxantina este potrivita pentru absolut toata lumea - pentru barbati, pentru femei, pentru animale. Situatia actuala a studiilor confirma acest lucru, deoarece, in afara de numeroasele rezultate pozitive, nu s-au observat pana acum efecte secundare.
Spectrul larg de activitate ofera, aparent, ceva pentru fiecare dintre noi: femeile isi pastreaza pielea stransa, fara riduri, barbatii devin mai puternici (o calitate mai buna a spermei), iar bolnavii experimenteaza usurare sau vindecare. Atat persoanele sanatoase, cat si cele bolnave pot beneficia de astaxantina. Dar ce proces fiziologic explica aceast efect benefic ubicular?
Inflamatie cronica si stres oxidativ
Chiar daca acesti doi factori nu sunt intotdeauna cauza bolii, in orice caz pot ingreuna vindecarea sau chiar o pot preveni. In plus, severitatea simptomelor unor afectiuni precum reumatism, neurodermatita, probleme articulare sau artrita poate fi puternic influentata. In toate aceste cazuri, astaxantina este mai mult decat adecvata pentru promovarea alinarii sau chiar a vindecarii. Nu este neobisnuit ca medicamentele precum antiinflamatoarele (aspirina, ibuprofenul etc.) sau cortizonul sa fie reduse dupa o perioada scurta de timp.
Dar reducerea stresului excesiv si a inflamatiei cronice are si avantaje mari pentru persoanele perfect sanatoase:
- Inflamatia cronica poate avea consecinte masive pe termen lung (sindrom metabolic, crestere in greutate, boli de tot felul). Astaxantina poate reduce aceasta inflamatie si, astfel, o poate mentine sanatoasa pe termen lung.
- Concentratiile excesive de radicali liberi accelereaza imbatranirea: riduri, lipsa de aparenta, scaderea vederii etc. Astaxantina este o protectie eficienta impotriva acestui lucru.
- Lumina UV este stres oxidativ pentru piele. Prea multa provoaca arsuri solare - astaxantina va permite sa stati mai mult la soare.
- Viata moderna, caracterizata prin toxine de mediu, subnutritie, exces de zahar si grasimi si prea putina odihna, asigura ca inflamatia si stresul oxidativ castiga stapanirea. Astaxantina incepe exact acolo si poate creste atat sanatatea, cat si bunastarea.
- Nu in ultimul rand, sportivii beneficiaza si de astaxantina. In timpul exercitiului, nivelul de stres din corp creste masiv. Daca celulele dvs. sunt incarcate cu astaxantina, aceasta absoarbe o mare parte din stres. Corpul tau este capabil sa functioneze mai mult timp, ceea ce creste atat rezistenta, cat si rezistenta la forta. Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, astaxantina accelereaza regenerarea si reduce durerea musculara.
Ce face astaxantina pentru mine?
Deoarece radicalii liberi si inflamatia afecteaza pe toata lumea si sunt implicati in nenumarate functii ale corpului, pare adesea ca astaxantina este CURA pentru orice. Suna exagerat, dar exista aceasta afirmatie contine o mare scanteie de adevar. Desigur, la fel ca CBD, astaxantina nu este un miracol sau panaceu, ci „doar” un plus excelent pentru un stil de viata mai sanatos.
Urmatoarea lista prezinta cateva din ceea ce poate face astaxantina:
- Reducerea si prevenirea ridurilor
- Imbunatatirea tenului
- Crearea unui ton sanatos al pielii
- Consolidarea sistemului imunitar
- Protectia UV din interior
- Prevenirea cancerului
- Ameliorarea durerilor musculare si articulare
- Reducerea durerilor de spate
- Cresterea rezistentei
- Tratarea problemelor prostatei
- Contracararea imbatranirii premature
- Imbunatatirea fertilitatatii masculine
- Mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular
- Contracararea diabetului (imbunatateste rezistenta la insulina)
- Protectia impotriva bolilor oculare: degenerarea maculara, cataracta, stresul oxidativ din munca pe calculator, comutare mai rapida intre viziunea de aproape si cea de departe
- Scutirea de multe afectiuni cronice asociate cu inflamatia: reumatism, artrita
- Eczema
- Fibromialgia
- Gastrita
- Sindromul de tunel carpian
Mai multa calitate a vietii din toate punctele de vedere!
O lista impresionanta care ar putea fi continuata. Cum poate fi asta? De fapt, un numar incredibil de afectiuni moderne poate fi urmarit inapoi la prea mult stres. Stresul cronic, atat la nivel psihologic, cat si fizic, provoaca stres oxidativ si inflamatie in organism. Acest lucru duce la randul sau la boli de tot felul.
Astaxantina ajunge la radacina problemei, ajutand organismul sa se ajute singur. Este, de asemenea, o protectie incredibil de puternica impotriva tuturor acestor afectiuni de zi cu zi. Bunastarea crescuta se realizeaza rapid catre exterior - in opinia mea, merita sa consideram doar tenul mai sanatos. Astaxantina nu este singurul lucru care face animalele sa para mai „apetisante”.
In general, sunteti mai apt si mai productiv. Oricine ia astaxantina mult timp stie despre ce vorbesc. In departamentul nostru de studii veti gasi cel putin un studiu stiintific pentru fiecare dintre aceste puncte. Intr-un studiu asupra pacientilor cu artrita de exemplu, luarea astaxantinei a dus la o imbunatatire pentru 80% din subiectii testati. Merita, de asemenea, sa aruncam o privire asupra rapoartelor utilizatorilor, unde noi si altii raportam despre experientele Astaxanthin.
Cum ar trebui sa iau astaxantina?
Deoarece, din cate stim, este putin probabil sa se ia prea multa astaxantina, este important sa se determine doza care aduce un beneficiu maxim si care nu incarca inutil portofelul. Dozele sensibile sunt de obicei cuprinse intre 4 si 24 de miligrame pe zi. Este important sa se faca distinctia intre doua faze:
- Faza de incarcare: In aceasta faza, dozam astaxantina mai mare pentru a satura depozitele din corp si pentru a promova un debut mai rapid al actiunii. Dozele de 12 pana la 24 mg sunt norma aici.
- Faza de intretinere: Odata ce s-a acumulat suficienta astaxantina in organism, este important sa mentineti aceasta stare. In functie de stilul tau de viata, 4 pana la 12 mg sunt de obicei suficiente.
Indiferent de doza, se recomanda sa o luati cu o masa, in ciuda grasimilor deja continute in capsule.
Cum aleg doza potrivita?
Dupa cum s-a indicat deja, cantitatea dozei depinde de situatia dvs. particulara de viata: nivelul de activitate, bolile acute sau cronice, stresul psihologic, abuzul de substante - toate acestea joaca un rol.
De regula, retineti: 4 mg sunt suficiente pentru persoanele sanatoase „normale”. Daca sunteti fumator sau bolnav cronic, va recomandam 12 mg pentru a contracara stresul suplimentar si pentru a mentine satietatea in corp.
Asigurati-va ca consultati articolul nostru despre acest subiect pentru recomandari specifice.
Sfat: daca luati astaxantina in mod regulat, sunt studii care arata ca merita sa efectuati o „vindecare” cu o doza mai mare o data sau de doua ori pe an. Acest lucru va permite sa compensati perioadele deosebit de stresante, racelile sau alte stresuri si sa va mentineti celulele saturate cu astaxantina pe tot parcursul anului.
Surse
- Higuera-Ciapara I., Felix-Valenzuela L., Goycoolea F.M. Astaxanthin: A review of its chemistry and applications. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2006;46:185–196. doi: 10.1080/10408690590957188. - DOI - PubMed
- Pashkow F.J., Watumull D.G., Campbell C.L. Astaxanthin: A novel potential treatment for oxidative stress and inflammation in cardiovascular disease. Am. J. Cardiol. 2008;101:58D–68D. - PubMed
- Roche F. Astaxanthin As a Pigmenter in Salmon Feed, Color Additive Petition 7C02 1 1, United States Food and Drug Administration. Hoffman-La Roche Ltd.; Basel, Switzerland: 1987. Astaxanthin: Human food safety summary; p. 43.
- Sarada R., Tripathi U., Ravishankar G.A. Influence of stress on astaxanthin production in Haematococcus pluvialis grown under different culture conditions. Process Biochem. 2002;37:623–627. doi: 10.1016/S0032-9592(01)00246-1. - DOI
- Ranga Rao A. Ph.D. Thesis. University of Mysore; Mysore, India: May 15 , 2011. Production of astaxanthin from cultured green alga Haematococcus pluvialis and its biological activities.
- [1] Shimidzu, N., Goto, M., Miki, W. (1996). “Carotenoids as singlet oxygen quechers in marine organisms.” Fisheries Science. 62(1):134-137.
- [2] Bagchi, D. (2001). “Oxygen Free Radical Scavenging Abilities of Vitamins C, E, B-Carotene, Pycnogenol, Grape Seed Proanthocyanidin Extract, Astaxanthin and BioAstin in Vitro.” On file at Cyanotech Corporation.
- [3] Beutner, S., Bloedorn, B., Frixel, S., Blanco, I., Hoffmann, T., Martin, H., Mayer, B., Noack, P., Ruck, C., Schmidt, M., Schulke, I., Sell, S., Ernst, H., Haremza, S., Seybold, G., Sies, H., Stahl, W., Walsh, R. (2000). “Quantitative assessment of antioxidant properties of natural colorants and phytochemicals: carotenoids, flavonoids, phenols and indigoids. The role of B-carotene in antioxidant functions.” Journal of the Science of Food and Agriculture. 81:559-568.
- [4] Tso, M., Lam, T. (1996). “Method of Retarding and Ameliorating Central Nervous System and Eye Damage.” U.S. Patent #5527533.
- [5] Guerin, M., Huntley, M., Olaizola, M. (2002). “Haematococcus astaxanthin: applications for human health and nutrition.” Trends in Biotechnology, Volume 21, Issue 5, p210–216, May 2003.
- [6] Spiller, G., Dewell, A., Chaves, S., Rakidzich, Z. (2006a). “Effect of daily use of natural astaxanthin on C-reactive protein.” Cyanotech Corporation.
- [7] Anderson ML (2005). “A preliminary investigation of the enzymatic inhibition of 5alpha-reduction and growth of prostatic carcinoma cell line LNCap-FGC by natural astaxanthin and Saw Palmetto lipid extract in vitro.” PMID: 16093232.
- [8] Park JS, Mathison BD, Hayek MG, Zhang J, Reinhart GA, Chew BP (2013). “Astaxanthin modulates age-associated mitochondrial dysfunction in healthy dogs.” PMID: 23100599.
- [9] Saw CL, Yang AY, Guo Y, Kong AN (2013). “Astaxanthin and omega-3 fatty acids individually and in combination protect against oxidative stress via the Nrf2-ARE pathway.” PMID: 24157545.
- [10] O’Connor, I. and O’Brien, N. (1998). “Modulation of UVA light-induced oxidative stress by beta-carotene, lutein and astaxanthin in cultured fibroblasts.” J. Dermatol. Sci. 16, 226–230.
- [11] Bennedsen M, Wang X, Willén R, Wadström T, Andersen LP (1999). “Treatment of H. pylori infected mice with antioxidant astaxanthin reduces gastric inflammation, bacterial load and modulates cytokine release by splenocytes.” Immunol. Lett. 70, 185–189.
- [12] Miki WW, Hosoda K, Kondo K, Itakura H (1998). “Astaxanthin-Containing Drink.” Japanese Patent #10155459.
- [13] Kurashige M, Okimasu E, Inoue M, Utsumi K (1990). “Inhibition of oxidative injury of biologicalmembranes by astaxanthin.” Physiol. Chem. Phys. Med. NMR 22,27–38.
- [14] Tanaka T., T. Kawamori, M. Ohnishi, H. Makita, H. Mori, R. Satoh, and A. Hara (1995). “Suppression of azomethane-induced rat colon carcinogenesis by dietary administration of naturahy occurring xanthophylls astaxanthin and canthaxanthin during the postinitiation phase.” Carcinogenesis 16(12):2957-2963.
- [15] Jyonouchi H, Zhang L, Tomita Y (1993). “Studies of immunomodulating actions of carotenoids. II. Astaxanthin enhances in vitro antibody production to T-dependent antigens without facilitating polyclonal B-cell activation.” Nutr. Cancer 19, 269–280.
- [16] MB Research Laboratories in Mera Pharmaceuticals, Inc. (1999). “Haematococcus pluvialis and astaxanthin safety for human consumption”. Technical Report TR.3005.001.
Comentarii recente