Amenoree - ce reprezinta, cauze si solutii naturiste pentru combaterea ei

28 iunie 2024 | Oana Cucu | Niciun comentariu

amenoree - ce este

Amenoreea reprezinta una dintre cele mai comune afectiuni ale organismului reproductiv feminin dupa intrarea la pubertate. Pe scurt, amenoreea inseamna absenta perioadelor menstruale si poate fi identificata atat la adolescente (de la varsta de 15 ani), cat si la femei mature. In cazul tinerelor, tipul de amenoree la care ne referim este cel de amenoree primara. Cu toate acestea, daca menstruatia nu apare dupa cateva luni, este vorba de amenoree secundara care, de cele mai multe ori, este cauzata de un dezechilibru hormonal, cum ar fi cel experimentat dupa nastere.

Pentru o sanatate reproductiva si generala optima, este important sa consulti un medic specialist in cazul in care te regasesti intr-una dintre aceste categorii. Numai un specialist avizat poate sa recomande un tratament medicamentos sau naturist adecvat tie si organismului tau. Asadar, recomandat este ca, dupa trei luni in care ai constatat lipsa ciclului menstrual, sa mergi la medic.

In componenta acestui articol vei descoperi ce este amenoreea, cate tipuri de amenoree exista, ce simptome sunt prezente in fiecare caz si cum poate fi tratata aceasta in functie de diagnosticul descoperit de medicul specialist.

Amenoree - principalele tipuri care conduc la incetarea menstruatiei

tipuri de amenoree

Conform unei statistici prezentate de Cleveland Clinic, circa 1 din 4 femei au experimentat amenoreea in timpul vietii, indiferent daca au intrat la varsta adolescentei, au fost sau nu gravide sau s-au confruntat cu simptomele menopauzei.

Asadar, putem defini si identifica urmatoarele tipuri de amenoree:

  • Amenoree primara

Amenoreea primara este constatata in randul fetelor de 15 ani care nu au intrat inca la menstruatie sau dupa cinci ani de la intrarea la pubertate. Principala cauza a amenoreei primare este genetica, aceasta fiind mostenita la nastere sau ca urmare a unor probleme medicale ulterioare. Fata de celelalte tipuri de amenoree, cea primara este mai putin frecventa, dar in cazul in care menstruatia nu apare dupa trei luni de la implinirea varstei de cinsprezece ani, este imperios necesara consultarea unui medic specialist.

  • Amenoree secundara

Este cel mai intalnit tip de amenoree in cazul femeilor cu varsta de peste 15 ani. Amenoreea secundara poate fi definita asemeni unei afectiuni medicale intampinate prin lipsa menstruatiei dupa trei sau sase luni. Mai precis, femeile aflate la menstruatie experimenteaza din varii motive un dezechilibru hormonal care conduce la aceasta afectiune. Este cel mai comun tip si se manifesta preponderent in randul femeilor insarcinate sau a celor care alapteaza sau care au experimentat cu diferite diete, fac sport excesiv etc. Asemeni celei primare, si amenoreea secundara apare la femeile cu o menstruatie normala care a disparut dupa trei luni sau in randul celor cu un ciclu menstrual neregulat care a incetat.

  • Amenoree hipotalamica

Amenoreea hipotalamica este cauzata de dereglarea axului hipotalamic-hipofizar-ovarian. Mai exact, stresul, alimentatia precara sau excesul de exercitii fizice conduc la aparitia acestei subclase de amenoree secundara. Cu toate acestea, nu doar factorii etiologici influnteaza aparitia acestei amenoreei ci si mostenirea genetica sau predispozitiile epigenetice. Disfunctionalitatea hormonilor secretori de gonadotropina sunt responsabili de stoparea activitatii ovariene, ceea ce conduce la amenoree, dar si la infertilitate, riscuri cardiovasculare, osteoporoza, probleme mentale etc.

  • Amenoree de lactatie

Cunoscuta in literatura de specialitate occidentala drept „L.A.M.” („lactation amenorrhea method”), amenoreea de lactatie este activata de corpul proaspetei mame pentru a-l ajuta sa previna o potentiala sarcina. In timpul perioadei postpartum, corpul feminin sufera un dezechilibru hormonal, iar lipsa menstruatiei in perioada de alaptare este ceva normal. De asemeni, metoda „L.A.M” poate fi utilizata cu succes si ca o metoda contraceptiva pentru femeile care isi alapteaza constant bebelusul de sub sase luni numai cu lapte matern (nu cu alte formule sau lichide) ori pentru cele carora nu le-a revenit menstruatia. Totusi, tine cont ca aceasta metoda bazata pe factorii medicali ai amenoreei de lactatie va functiona temporar (in primele sase luni de la nasterea copilului) si ca nu te poti baza pe ea drept unic mijloc contraceptiv, deoarece peste 85% dintre femeile lauze pot ramane insarcinate in primul an de la nasterea precedenta.

  • Amenoree ovariana

Apare ca urmare a unor disfunctii la nivelul ovarelor sau in cazul insuficientei ovariene premature sau in sindromul ovarelor polichistice. Amenoreea ovariana asociata insuficientei ovariene premature este provocata de o serie de factori, intre care: genetici, autoimuni, metabolici, toxici, iatrogenici și idiopatici. Mai mult decat atat, din cauza atacarii sistemului reproductiv feminin, acest tip de amenoree este periculos pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate din cauza insuficientei intalnite din hipotalamus pana in uter.

  • Amenoree uterina

La fel ca cea ovariana, conduce la dezechilibrul structurii aparatului genital și la anomalii ale uterului.

  • Amenoree cu rezistenta la insulina

Este des intalnita in randul pacientelor diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice. Conform mai multor studii clinice, rezistenta la insulina este factorul declansator primar al aparitiei ovarelor polichistice si a altor afectiuni similare.

Amenoreea secundara si primara, o afectiune cu multiple cauze, simptome si manifestari

simptome si manifestari amenoree

In mod normal, amenoreea se manifesta la femeile insarcinate sau la cele care alapteaza. Principalul simptom al amenoreei este lipsa ciclului menstrual. Alte simptome includ si durerile de cap, perturbari vizuale, acnee, pilozitate excesiva faciala si corporala, bufeuri, uscaciune vaginala sau scurgeri de lapte matern.

Cele mai comune cauze ale amenoreei primare (lipsa ciclului menstrual pana la 15 ani) includ:

  • Probleme hormonale aparute din cauza glandei pituitare sau manifestate la nivel cerebral;
  • O dezvoltare improprie a organelor unei femei, cum ar fi uterul sau un sistem reproductiv incomplet din punct de vedere medical;
  • Probleme genetice sau cromozomiale care au afectat sistemul reproductiv, precum „Sindromul Turner” (o afecțiune feminina cauzata de lipsa in totalitate sau partiala a cromozomului „x” din genele persoanei afectate).
  • Utilizarea de metode contraceptive (femeile care folosesc contraceptive sunt susceptibile de amenoree din cauza efectelor lor asupra organismului si balantei  hormonale).

Amenoreea secundara (lipsa menstruatiei timp de trei sau mai multe luni după un ciclu menstrual normal) presupune urmatoarele cauze:

  • O alimentatie precara lipsita de vitaminele si de nutritentii necesari dezvoltarii si mentinerii functiilor standarde ale corpului;
  • Stresul din viata cotidiana;
  • Fluctuatiile de greutate manifestate de schimbari ale kilogramelor bruste de pe cantar;
  • Exercitii sau antrenamente excesive și obositoare pentru organism;
  • Interventii chirurgicale (cu cicatrice) in zona uterului;
  • Tratamente prin iradiere sau chimioterapie impotriva cancerului;
  • Administrarea de medicamente contraceptive sau aplicarea unui sterilet.

Mai mult decat atat, amenoreea poate fi indusa si de alte probleme medicale precum:

  • Dezechilibru hormonal rezultat ca urmare a unor afectiuni cronice precum sindromul ovarelor polichistice, hipertiroidism sau ale glandei suprarenale.
  • Tumori ovariene;
  • Supraponderalitate si obezitate;
  • Tumora hipofizara;
  • Diabet zaharat de tip II;
  • Boli cronice renale sau ale colonului;
  • Afectiuni ale glandei pituitare, precum tumorile benigne pituitare;
  • Anorexie si bulimie;
  • Amenoreea hipotalamica (care afecteaza hipotalamusul- o portiune a creierului responsabila de reglarea temperaturii din corp);
  • Insuficienta ovariana primara sau „POI”- scaderea eficientei ovarelor dupa varsta de patruzeci de ani.

Amenoreea si categoriile de varsta vizate

categorii de varsta vizate in caz de amenoree

Dupa cum am ilustrat anterior, amenoreea este o afectiune care afecteaza o grupa diversa de femei, indiferent de varsta acestora. De la probleme genetice ginecologice, pierderea excesiva a parului, la obezitate, anorexie, tulburari de alimentatie, stres sau boli cronice, amenoreea poate fi considerata o boala a acestui secol. In functie de tipul ei si de diagnosticul doctorului, amenoreea primara se manifesta in grupul pacientelor cu varsta de 15 ani care nu au avut ciclu menstrual si care sunt suspecte de o pubertate intarziata (lipsa parului pubic si axial si A dezvoltarii sanilor). In cazul femeilor aflate la maturitate, amenoreea secundara este cea mai intalnita si comuna cauza a intreruperii menstruatiei, dar si alti factori precum istoricul medical din familie (femei care au suferit de aceasta boala), tulburarile alimentare, profesia si regimul de antrenament pot conduce la instalarea unui tip de amenoree secundara, precum cea hipotalamica sau uterina. In plus, lipsa ovocitelor poate conduce la instalarea unei menopauze precoce in randul femeilor de patruzeci de ani ca urmare a pierderii menstruatiei.

Desi nu este o afectiune periculoasa, amenoreea poate cauza probleme cardiovasculare, osteoporoza sau dureri ale bazinului.

Ce este amenoreea si cum difera de menopauza?

Menopauza si amenoreea reprezinta doua diagnostice diferite privitoare la fertilitatea si lipsa ciclului menstrual al unei femei.

Mai jos, ti-am pregatit diferentele semnificative ale acestor doua afectiuni feminine:

  • Menopauza este o etapa naturala din viata unei femei și marcheaza sfarsitul perioadelor menstruale. Este diagnosticata dupa lipsa ciclului menstrual dupa douasprezece luni consecutive si apare, de obicei, in jurul varstei de cincizeci de ani. Menopauza este cauzata de scaderea hormonilor de reproducere feminini (estrogen si progesteron) produsi de ovare, organele responsabile de ovulatie.
  • Amenoreea, pe de alta parte, se refera la absenta menstruatiei la femeile care sunt incadrate biologic in categoria fertila. In functie de alte afectiuni, de varsta si de mostenirea genetica, amenoreea poate fi primara sau secundara, adica menstruatia va lipsi pentru un timp mai scurt si nu definitiv, ca in cazul menopauzei.

Comparate, menopauza poate fi definita asemeni unei tranzitii biologice naturale din viata unei femei, in timp ce amenoreea este o afectiune medicala care poate indica variate probleme de sanatate si necesita investigatii medicale de specialitate pentru a determina cauza ei.

Amenoree, definitia diagnosticului ei

Amenoreea este depistata de un medic specialist care va determina un diagnostic specific simptomelor si istoricului tau medical, cum ar fi cel menstrual.

Principalele metode de diagnosticare ale amenoreei includ:

  • testele de sarcina;
  • testele de sange (pentru a se verifica nivelul de hormoni din sangele tau si a se determina cu certitudine daca suferi de tiroida sau de alte afectiuni ale glandei);
  • testele genetice pentru femeile sub patruzeci de ani care sufera de insuficienta ovariana;
  • verificare printr-o tomografie prin rezonanta magnetica (TRM) a glandei pituitare;
  • o examinare ecografica pentru ca medicul sa determine daca suferi de o afectiune ovariana sau uterina.

Dincolo de aceste diagnostice clasice, medicii specialisti recomanda utilizarea aplicatilor de tip tracking menstrual, care pot ajuta in determinarea tipului de amenoree pe baza istoricului tau menstrual.

Amenoree - tratament si medicamentatie

Pentru femeile a caror menstruatie a fost intrerupta de menopauza, alaptare sau de sarcina nu este recomandata urmarea unui tratament medicamentos.

In schimb, daca menstruatia ta este neregulata si ai fost diagnosticata cu unul dintre tipurile de amenoree expuse anterior, atunci tratamentul tau poate insemna:

amenoree tratament si medicamentatie
  • implementarea unui stil de viata sanatos si echilibrat prin adoptarea unei diete si rutine de sport care te vor ajuta sa mentii o greutate ideala;
  • schimbarea rutinei de sport cu una mai mai putin dificila pentru corpul tau;
  • pastrarea unei evidente menstruale;
  • examinari ginecologice regulate;
  • interventii chirurgicale (in cazuri extreme);
  • meditatii si alte activitati de reducere a stresului din viata ta;
  • odihna;
  • prescrierea unei scheme de tratament medicamentos.

In schimb, in functie de ceea ce a descoperit specialistul, tratamentul tau poate implica si o solutie holistica si naturista:

  • Terapie prin estrogen pentru a ameliora puseurile si uscaciunea vaginala;
  • Antrenamente de forta care iti vor asigura o imbunatatire a mobilitatii si fortei musculare;
  • suplimente cu vitamina D si calciu pentru protejarea corpului tau contra osteoporozei, dar si pentru mentinerea unor oase puternice.
  • suplimente de fier pentru femeile sau tinerele suferinde de anemie;
  • suplimente cu vitamina E pentru reglarea ciclului menstrual si a echilibrului hormonal al corpului tau.
  • Vitamine si suplimente naturiste pentru amenoree, dar si ceaiuri din traista ciobanului, galbenele, trifoi rosu, branca ursului sau tincturi din roinita sau mladite de zmeur. Spre exemplu, tinctura din maldite de zmeur actioneaza ca un adjuvant pentru tulburarile premenstruale, chisturi ovariene si amenoree.

In concluzie, amenoreea este mai mult decat o simpla absenta a menstruatiei; este un semnal al corpului tau care necesita ajutor. Pe langa tratamentele medicale, exploreaza puterea remediilor naturiste disponibile pe site-ul nostru si descopera cum ceaiurile si leacurile din plante pot oferi o abordare blanda si eficienta pentru restabilirea echilibrului hormonal. Adopta un stil de viata sanatos si lasa natura sa te ajute in calatoria ta spre vindecare!

Surse medicale: Cleveland Clinic, Mayo Clinic Proceedings, MyHealth.Alberta.ca, National Library of Medicine, Journal of Ovarian Research

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram