Alimentatie si suplimente in timpul postului

19 aprilie 2021 | Oana Cucu | Niciun comentariu

Un aport potrivit de suplimente in timpul postului este binevenit deoarece, atunci cand ne "curatam" organismul prin post eliminam toxinele dar si micronutrienti esentiali organismului. Altfel spus, atunci cand postim, creste nevoia de minerale a organismului. Bineinteles, calitatea alimentatiei este extrem de importanta dar si un aport potrivit de suplimente cu multi minerale, pentru a ne mentine vitalitatea corpului.

suplimente in timpul postului

Suplimente in timpul postului - vitamine si minerale

Vitamina B reprezinta de fapt un complex de opt vitamine solubile in apa care au un rol important in mentinerea unui nivel optim de energie, in functionarea creierului si in metabolismul celulelor. Fiecare vitamina B este ori un factor esential in desfasurarea proceselor metabolice in conditii bune, ori un precursor al acestora. Complexul de vitamine B ajuta la prevenirea infectiilor si ajuta la sustinerea sau promovarea sanatatii celulelor. Ametelile sau tulburarile de concentrare din timpul postului pot semnala adesea un deficit de vitamina B.

Vitamina C (sau acidul ascorbic) este hidrosolubila si, la fel ca majoritatea nutrientilor, nu are un singur rol in organism. Vitamina C este un puternic antioxidant si influenteaza multe reactii importante din organismul uman. Este cruciala pentru formarea colagenului – tesutul care sustine mobilitatea articulatiilor, component important al pielii noastre si absolut necesar in vindecarea ranilor.
Vitamina C ajuta corpul sa asimileze fierul, necesar in formarea hemoglobinei si cu un rol important in vindecarea si preventia anemiilor. Stiai ca organismul uman nu poate sintetiza in mod natural propriile resurse de vitamina C?

Citeste aici mai mult despre Vitamina C.

Vitamina D este esentiala fixarii calciului in organism si nu numai. Specialistii sustin ca organismul nostru are nevoie sa fie incarcat chiar inainte de post cu rezerve importante de calciu, care se pot fixa in organism adaugand un supliment de vitamina D. In conditiile unei expuneri reduse la soare, suplimentele cu vitamina D ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar si la mentinerea sanatatii sistemelor osos si muscular. Mai mult, sustin absorbtia si utilizarea normala a calciului si a fosforului in organism si la mentinerea concentratiilor normale de calciu in sange.

Citeste aici mai mult despre vitamina D.

Alimentatia in timpul postului

Aparte de semnificatia crestina a postului, acest obicei este si un mod bun de a reseta organismul. Scoaterea din alimentatie a acelor alimente care ne plac (denumite si "brain food") poate fi o adevarata provocare insa, orice gust se educa si oirce obicei poate fi schimbat. Primii pasi implica rabdare si autocontrol pentru a face fata ispitelor.
In masura posibilitatilor, este util sa oferim corpului o perioada de acomodare inainte de inceperea postului. Se pot scoate treptat alimentele - carne, lactate, oua si peste - cu o saptamana inainte. Astfel, ne ajutam organismul sa functioneze in parametri optimi.

Calitatea mancarii din timpul postului este extrem de importanta. Aceasta perioada ne poate da ocazia sa gatim mai mult si sa o facem cu bucurie. Astfel, energia pe care o transmitem mancarii preparate ajunge in corpul nostru si a celor dragi. Iata ce poate contine o dieta echilibrata in timpul postului:

  • Fructele si legumele proaspete sau congelate pot fi pregatita la abur, fierte sau coapte la cuptor. Fructele sunt pline de vitamine, iar legumele au un continut bogat de oligoelemente. Poti alege cartofii si afinele (contin iod), legumele verzi (contin fier), ciupercile (au proteine vegetale, care le vor inlocui foarte bine pe cele animale, absente din retetele de post), sfecla rosie (au un continut variat de minerale).
  • Oleaginoasele sunt surse excelente de proteine, fibre, vitamine (A, E, B-uri), minerale (fier, zinc, magneziu, calciu, fosfor) si grasimi esentiale (Omega-3 si Omega-6). Poti alege migdale, fistic, alune de padure, nuci (caju, de macadamia, clasice). In plus, orienteaza-te spre variantele sanatoase, naturale, fara adaos de zahar, sare sau ulei.
  • Quinoa este un aliment plin de carbohidrati, calciu, vitamine B, magneziu, fier si toti aminoacizii esentiali de care are nevoie corpul uman. In plus, are un indice glicemic scazut, fiind un aliment recomandat si diabeticilor.
  • Fructele uscate contin carbohidrati si sunt o sursa bogata de fibre. Poti alege goji, smochine, caise, prune, curmale, stafide, merisoare, piersici.
  • Semintele de in, canepa, chia, susan, dovleac, floarea soarelui, iti pot reduce pofta de dulce si sunt bogate in proteine, fibre si magneziu.
  • Soia contine toti aminoacizii esentiali (lizina, glutamina, triptofan), lipide, glucide, saruri minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, sodiu, sulf), enzime, lecitine, vitamine (A, B-uri, C, D, E) si lecitina. In plus, te ajuta cand vine vorba de proteine vegetale integrale si contine Omega-3.
  • Sosul de rosii creste absorbtia fierului in organism.
  • Leguminoasele precum fasolea, nautul si lintea au proteine vegetale, carbohidrati, Vitamina B si fier.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram