După o perioadă de izolare în spațiul gospodăriei când dorul de a ne petrece timpul în natură ne-a copleșit ne putem în final bucura de frumusețile naturii din aceasta perioadă. Dar pentru mulți dintre noi asta înseamnă rinite, conjunctivite și strănuturi constante. Dacă acestea sună mult prea cunoscut atunci la fel ca aproximativ 20% din populația română suferiți de alergii sezonale.

Termenul de alergie, folosit în limbajul obișnuit, reprezintă o varietate de reacții care variază de la risc ușor până la amenințarea vieții. În medicina convențională, alergia reprezintă o cascadă precisă de reacții biochimice care, la indivizii predispuși genetic (sau atopici) poate duce la simptome fizice specifice, cum ar fi rinoreea, strănutul, respirația șuierătoare, bronhoconstricția și chiar vasodilatație și hipotensiune arterială (anafilaxie) care pot pune viața în pericol.
Cum se manifesta reacțiile alergice
Reacțiile alergice produc, pe lângă reacția inițială celulară, o reacție inflamatorie. Una dintre cele mai importante descoperiri ale cercetării din ultimele decenii este că majoritatea procesele fiziopatologice ale reacțiilor alergice diferite au o cale inflamatorie comună. Elucidarea acestui lucru a condus la terapii mai precise și orientate către controlarea inflamației alergice. În trecut, tratamentul cu corticosteroizi sistemici a fost singura terapie antiinflamatoare disponibilă. Deși remarcabil de eficienți, acești steroizi asigură ameliorarea în detrimentul efectelor adverse severe, pe termen lung, inclusiv degradare osoasă, miopatii și chiar tulburări psihice.
Din fericire, identificarea intermediari biochimici și enzime din cascada inflamatorie au redus nevoia de astfel de medicamente puternice și nespecifice și au condus la terapii țintite pentru întreruperea cascadei inflamatorii alergice sau cel puțin controlul simptomatologiei alergice, până ce reacția declanșată se atenuează. Dacă singurele voastre remedii pentru aceste probleme, în acest moment sunt comprimatele anti-histamină, spray-uri nazale sau a nu părăsi casa decât dacă este absolut necesar, mă bucur să pot anunța că din ultimele descoperiri anumite alimente pot reduce efectiv simptomele de alergie și îmbunătăți rezistența organismului la mediul înconjurător.
Despre alergii și sistemul imunitar
Sistemul nostru imunitar, care este responsabil de alergii și inflamațiile amintite mai sus, este localizat în principal în intestinul nostru! Milioane de bacterii care trăiesc în intestinele noastre ne ajută să absorbim alimentele, să creăm nutrienți și ne protejeze de „invadatori”. Atunci când bacteriile noastre intestinale sunt dezechilibrate, termenul medical fiind, disbioza, aceasta se datorează fie, stresului, consumului de antibiotice, alcool sau unei diete dezechilibrate. În acest caz avem mai multe șanse să dezvoltăm condiții precum alergii,rinite, sinuzite, sau erupții cutanate, eczeme și infecții ale căilor respiratorii superioare. Pe lângă un echilibru perfect al florei intestinale, avem de asemenea nevoie de anumiți nutrienți pentru ca sistemul nostru imunitar să funcționeze optim, precum vitamina A, D, C, E, seleniu și zinc. Puteți obține acești nutrienți consumând o mare varietate de alimente vegetale, inclusiv cele pe care le împărtășesc mai jos, care sunt alimente care au și proprietăți anti-histaminice dovedite!
Dietă în caz de alergii
Deși o metodă medicală este dieta de eliminare, s-au identificat unele clase comune de alimente care sunt responsabile de exacerbări alergice, cum ar fi produsele lactate și proteinele animale. Aceste alimentele par a fi asociate cu o agravare a simptomelor la mulți pacienți, deși datele clinice publicate sunt încă slabe. O serie de studii mici a demonstrat asociere între consumul de lapte și producția de mucus nazal, arătând o asociere foarte plauzibilă din punct de vedere biologic. Un experiment propriu scurt (4-6 săptămâni) de evitarea a lactatelor este utilă pentru a discerne o astfel de asociere.
Omega 3
Se știe că modificările în aportul alimentar de grăsimi afectează compoziția de acizi grași a membranelor celulare. Acest fapt este mai exprimat în cazul afecțiunilor inflamatorii, deoarece catabolismul grăsimilor derivate din membrană celulară este o primă etapă în producția de mediatori ai reacției alergice și inflamatorii, prin intermediul acidului arahidonic. Suplimentarea cu Omega-3 scade raportul de acizi grași omega-6/omega-3 din membrană lipidică a celulei și scazănd cantitatea de substrat pentru mediatorii responsabili de reacția inflamatorie.
Antioxidanți
n studiu de caz cu 1500 de participanți a arătat o corelație negativă între consumul de mere și reacții alergice de tip asmatic. Aceasta se datoreaza cantității ridicate de Quercetin din coaja de mar. Această substanță se găsește de asemenea în cantități considerabile în ceapa roșie. De asemenea în același studiu, suplimentarea cu seleniu are un efect pozitiv în prevenirea reacțiilor de tip alergic. Mai mult, în populațiile care consumă de fructe citrice regulat prevalența bolilor alergice este mai scăzută ca media globală. Se consideră că Vitamina C are rolul protectiv în acest caz.
Magneziul
Mai multe studii au dovedit efectele pozitive a magneziului în tratamentul astmului. Astfel consumul de 400 mg de Mg pe zi poate avea efect pozitiv în prevenirea reacțiilor alergice.
Urzica în caz de alergii
Frunzele de urzică conțin compuși biologic activi care ajută la reducerea inflamației. De asemenea, pot bloca receptorii histaminei, similar procesului prin care funcționează medicamentele anti-histamină cunoscute, dar fără riscul de reacții adverse. În afară de a fi folosit pentru alergii, urzica este frecvent utilizată pentru inflamație și retenție de apă, deoarece are proprietăți diuretice ușoare. Frunzele plantei (care pot provoca înțepături neplăcute) conțin de fapt histamină, care poate părea contraproductivă în tratamentul alergiei, cu toate acestea, odată prelucrată sau transformată într-un ceai, are efectul opus. Pentru cei care nu doresc sa consume planta în forma naturala un extras obținut prin Liofilizare este recomandat. Doza fiind de 350-500 mg de maxim 3x pe zi în funcție de necesități.
Ciuperca Reishi
Acest tip de ciuperci medicinale sprijină sistemul imunitar prin scăderea supra-reactivității și hiper-sensibilității, ceea ce determină eliberarea de histamină ducând la simptome precum urticarie, rinită și astm. Reishi are, de asemenea, efect puternic anti-histaminic datorită compușilor antiinflamatori fiind, cunoscuți ca triterpeni, care inhibă inflamația și histamina similar mecanismului de acțiune a steroizilor. Această ciupercă are proprietăți adaptogene, ceea ce înseamnă că poate regla în sus sau în jos condițiile corpului nostru pentru a realiza homeostazia. Adaptogenii pot face, de asemenea, corpul nostru mai rezistent la stres, fie că este vorba de dietă (intoleranțe alimentare), de mediu (polen) sau psihologice (griji financiare).
Tulsi
Cunoscut și sub numele de busuioc sfânt, Tulsi ajută la prevenirea eliberării histaminei din mastocite, contribuind astfel la tratarea tulburărilor alergice. Această plantă este folosită în mod obișnuit în medicina ayurvedică și în religiile hinduse Tulsi este considerată a fi sacră și este foarte apreciată. Tulsi este o parte importantă a multor siropuri de tuse ayurvedică, deoarece acționează ca un expectorant, ajutând la mobilizarea mucoasei în bronșită și astm-excelent dacă suferiți de o tuse mușcată sau mucus în timpul primăverii. Se consideră că anumite substanțe chimice din Sfântul Vasile scad durerea și umflarea, alte simptome comune ale inflamației. Stresul ne poate afecta sănătatea intestinală și funcția imună și Tulsi poate ajuta la combaterea acestui fapt datorită proprietăților sale adaptogene.
Surse:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/
- https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-3-5
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2763
- https://www.greenpharmacy.info/index.php/ijgp/article/download/612/521
- https://www.mycologyresearch.com/articles/view/28
- http://ispub.com/IJPHARM/7/1/6038
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11734430/
Informatii complete despre activitatea Dr. med. Dorin Ionus pot fi gasite aici.
Comentarii recente