Alergia la soare este o reactie a sistemului imunitar la lumina soarelui, cel mai adesea, o eruptie rosie. Cele mai frecvente locatii includ „V” a gatului, spatele mainilor, suprafata exterioara a bratelor si a picioarelor. In cazuri rare, reactia cutanata poate fi mai severa, producand pustule sau macule mici, care se pot extinde chiar si in zonele acoperite. Utilizati protectia solara inainte de expunerea la soare.
Alergia la soare este declansata de modificari care apar pe pielea expusa la soare. Nu este clar de ce organismul dezvolta aceasta reactie. Cu toate acestea, sistemul imunitar recunoaste unele componente ale pielii modificate de soare ca fiind „straine”, iar organismul isi activeaza apararile imune impotriva lor. Acest lucru produce o reactie alergica, care are forma unei eruptii cutanate, mici basici sau, mai rar, a unui alt tip de eruptie a pielii.
Alergia la soare apare doar la anumite persoane sensibile si, in unele cazuri, ele pot fi declansate doar de cateva momente scurte de expunere la soare. Unele forme de alergie la soare sunt mostenite.
Cateva dintre cele mai frecvente tipuri de alergie la soare sunt:
- Eruptie fotoalergica - in aceasta forma de alergie la soare, o reactie cutanata este declansata de efectul luminii solare asupra unei substante chimice care a fost aplicata pe piele (adesea un ingredient in protectie solara, parfumuri, produse cosmetice sau unguente antibiotice) sau ingerate intr-un medicament ( adesea un medicament cu prescriptie medicala). Medicamentele pe baza de reteta obisnuita care pot provoca o eruptie fotoalergica includ antibiotice (in special tetracicline, fluoroquinolone si sulfonamide), calmant AINS ibuprofen (Advil, Motrin si altii) si naproxen sodiu (Aleve, Naprosyn si altele) si diuretice pentru hipertensiune arteriala si inima esec.
- Urticarie solara - Aceasta forma de alergie la soare produce urticarie (umflaturi mari, mancarimi, rosii) pe pielea expusa la soare. Este o afectiune rara care afecteaza cel mai adesea femeile tinere.
- Prurigo actinic (ereditar PMLE) - Aceasta forma mostenita de PMLE apare foarte rar in populatie europeana fiind tipica populatiei de origine indo-americana.
Cum ne protejam de alergia la soare
1. Imbracaminte adecvata
Pe langa brate si picioare, zonele cele mai frecvent afectate sunt decolteul si fruntea. Protectii eficiente sunt palaria sau o esarfa potrivita, fiind de asemenea un acesoriu vestimentar foarte popular.
2. Protectie solara
Cu siguranta, ar trebui sa aplicati suficienta lotiune pe corp inainte de a iesi la soare. Retineti acest lucru chiar daca nu sunteti alergic la soare. Protectia solara va protejeaza corpul impotriva cancerului de piele. Mai presus de toate, utilizati o protectie solara buna cu un factor de protectie solara adecvat pentru tipul dumneavoastra de piele.
3. Umbra
Cea mai buna alternativa pentru optiunea de „a ramane inauntru”! Acolo unde nu exista soare direct, nu exista alergie la soare. Gasiti un loc umbrit: adapost pe plaja, umbrele de soare, copertina etc. Cu siguranta, veti veni cu alte idei pentru a va putea bucura de vara. Apropo, si cei care nu sufera de alergie la soare ar trebui sa se bucure de umbra racoroasa din cand in cand.
5. Protectie din interior...
Frunza de masline a fost utilizata in mod traditional ca planta medicinala pentru diverse afectiuni, deoarece este impachetata cu nutrienti si antioxidanti. In afara de asta, va poate proteja pielea de daunele solare, ceea ce o face un remediu eficient pentru alergia la soare. Un studiu publicat in revista Phytotherapy Research in 2010 a descoperit ca o componenta din frunza de masline cunoscuta sub denumirea de oleuropeina are potentialul de a incetini productia de melanina [1]. Puteti lua oral o capsula de extract de frunze de masline de doua ori pe zi, timp de doua saptamani.
Cea mai frecventa forma de alergie la soare (eruptia fotoalergica) poate fi, de asemenea, declansata de radicalii liberi. Prin urmare, se recomanda aportul de neutralizatori de radicali liberi, cum ar fi calciu sau beta-caroten. De asemenea, zincul ajuta la mentinerea pielii normale
5. ... dar si din exterior
- Uleiul de macese este eficient in lupta impotriva iritatiei pielii cauzate de soare, deoarece este bogat in vitamina C, care are proprietati antiinflamatorii [2]. Acesta va poate proteja pielea impotriva oricarei alte daune solare. Aplicati cateva picaturi pe zonele afectate pentru o calmare a pielii
- Aloe vera este remediul pentru toata lumea cand vine vorba de orice fel de probleme ale pielii. Gelul actioneaza ca un agent de racire excelent si poate linisti pielea in cateva minute si reduce semnificativ acele eruptii rosii [2].
- Studiile au descoperit ca ceaiul verde si negru au efecte antiinflamatorii si antioxidante. In afara de aceasta, ele reduc numarul de celule arse de soare si protejeaza intr-o masura straturile de celule ale pielii de daunele UV [3]. Prin aplicarea lor topica impreuna cu protectia solara, puteti ajuta la calmarea pielii si prevenirea eruptiilor cauzate de alergia la soare. Amestecati ambele ceaiuri intr-o sticla cu spray, lasati-l sa se raceasca si apoi pulverizati-l pe partile expuse ale corpului dvs. inainte de a aplica protectie solara.
- Puteti aplica, in mod topic, vitamina E pe brate si pe alte parti ale corpului dumneavoastra afectate de eruptii cutanate. Doar perforati un supliment de vitamina E cu un ac si strangeti-l pe piele. Studiile au descoperit ca vitamina E protejeaza pielea de deteriorarea solara si reduce, de asemenea, rugozitatea pielii cauzata de alergia la soare [4]
Surse:
- https://www.health.harvard.edu/a_to_z/sun-allergy-photosensitivity-a-to-z
- Sterry, W. et al.: Checkliste Dermatologie, Georg Thieme Verlag, 7. Auflage, 2014
- Lehmann, P. & Schwarz, T.: „Lichtdermatosen: Diagnostik und Therapie.“; in: Deutsches Ärzteblatt (2011)
- Abeck, D.: Häufige Hautkrankheiten in der Allgemeinmedizin: Klinik Diagnose Therapie, Springer-Verlag, 2. Auflage, 2012
- Jelinek, T. (Hrsg.): Kursbuch Reisemedizin: Beratung, Prophylaxe, Reisen mit Erkrankungen, Georg Thieme Verlag, 2012
- Viegener, U.: „Polymorphe Lichtdermatose: Sonnenallergie, die vielleicht keine ist“, in: Pharmazeutische zeitung, Ausgabe 22/2012
- Bühring, U.: Praxis-Lehrbuch der modernen Heilpflanzenkunde, Georg Thieme Verlag, 4. Auflage, 2014
- https://www.daab.de/haut/sonnenallergie/
Comentarii recente