Acneea - cauze, tipuri si terapii

4 martie 2021 | Dorin_Ionus | Niciun comentariu

Acneea este una dintre cele mai frecvente boli de piele. Cosuri si puncte negre pe toata fata - in special adolescentii cunosc problema. Dar acneea poate fi tratata. In continuare vom descrie cauzele, tipurile si terapiile pentru aceasta afectiune.

Ce este acneea?

Aproximativ 85% din populatie poate fi afectata de acnee. Datorita modificarilor hormonale din timpul pubertatii, acneea apare in principal la adolescenti de la varsta de noua ani. Aproape fiecare adolescent a observat punctele negre si cosurile caracteristice de pe fata. Boala dispare de obicei pana in al treilea deceniu de viata. Daca acneea apare la adulti cu varsta peste 25 de ani, se numeste acnee tardiva, acnee tarzie sau acnee adulta.

Acneea fiziologica sau usoara

Aproximativ 60% dintre tineri sufera de acnee inofensiva, asa-numita acnee fiziologica sau usoara. De obicei, trebuie sa te lupti doar cu cateva puncte negre si cosuri pentru o perioada scurta de unu pana la doi ani, care pot fi controlate cu medicamente fara prescriptie medicala de la farmacie.

Acneea patologica

Cu toate acestea, in aproximativ 40% din cazuri apare o forma mai pronuntata, asa-numita acnee clinica. Poate dura pana la sfarsitul celui de-al doilea deceniu de viata sau mai mult si necesita tratament prescris de catre un dermatolog (specialist in dermatologie). Daca medicamentul este oprit prea devreme, pacientul va recidiva si terapia va incepe din nou. Prin urmare, medicul va prescrie o terapie de intretinere daca acneea este in mare masura sub control. Acest lucru poate dura cativa ani sau chiar mai mult pentru a ajunge la faza de regresie naturala la sfarsitul celui de-al doilea si inceputul celui de-al treilea deceniu de viata.

Acneea poate fi o povara grea nu numai pentru corp, ci si pentru suflet. Acesta este in special cazul formelor foarte severe. Papulele, pustulele si punctele - in special pe fata - pot fi foarte enervante din punct de vedere cosmetic si pot reduce increderea in sine. In cazul acneei severe, din cauza acestor factori psihosociali, ar trebui sa consultati cu siguranta un dermatolog care, daca este necesar, apeleaza si la un coleg de la sectia psihosomatica.

Ce cauzeaza acneea?

Mai multi factori sunt implicati in dezvoltarea acneei:

  • Glandele sebum hiperactive
  • Tulburare de cornificare in conducta de sebum
  • Cresterea excesiva cu bacterii
  • Raspuns inflamator

Sebum hiperactiv si tulburare de cornificare

La adolescenti, cu aparitia pubertatii, sub influenta hormonilor sexuali masculini (androgeni) si a factorului de crestere (GH), glandele sebum se maresc si produc mai mult sebum. Exista o glanda sebum hiperactiva. In mod normal, sebumul patrunde nestingherit prin canalul de sebum pana la suprafata pielii. Cu toate acestea, in cazul acneei, celulele care captusesc conducta si, de asemenea, stimulate de androgeni cresc cantitatea de material excitat. Materialul excesiv al cornului infunda canalul astfel incat sebumul sa nu se mai poata scurge. Initial, se formeaza puncte negre (microcomedone), pe care nu le putem vedea cu ochiul liber.

Toate celelalte afectiuni ale pielii tipice acneei, inclusiv punctele negre deschise si inchise, apar din acestea. Cu o presiune usoara puteti vedea continutul albicios de golire asemanator firului - amestecul de sebum - al punctului negru. Comedoanele deschise pot fi recunoscute dupa punctul lor negru din mijloc. Aceasta zona decolorata negricioasa este formata din melanina, care provine din celulele care formeaza pigment (melanocite) la gura canalului. Deci nu este murdarie. Materialul sebum din corn poate fi indepartat mai usor de pe punctele negre deschise folosind substante peeling, produse de curatare a acneei sau medicamente precum preparate acide de vitamina A. In cazul punctelor negre inchise, exista riscul de inflamatie, deteriorare, decolorare si cicatrici, mai ales atunci cand sunt stoarse. Asanumita toaleta pentru acnee oferita de cosmeticiene/ni cu experienta va poate ajuta si aici.

Deoarece productia de grasimea celulelor din glandele sebum este stimulata si mai puternic de hormonii sexuali masculini, acneea este de obicei mai pronuntata la barbati si baieti decat la fete si femei.

Surplus de bacterii si inflamatii

Datorita supraactivitatii glandei, o anumita bacterie, Cutibacterium acnes, gaseste conditii de crestere imbunatatite si se inmulteste in canalul de sebum. Dar acneea nu este o boala infectioasa. Cu totii avem aceste bacterii pe piele. Acestea au multe enzime care, printre altele, descompun sebumul si mentin inflamatia din zona din jurul glandei sebumice. Celulele imune speciale migreaza in regiune, slabesc peretele canalului faciliteaza si intensifica efectele mesagerilor inflamatori.  Drept urmare, pe piele se formeaza pustule, papule si noduli. Daca bacteriile se incapsuleaza in conducta foliculara, se poate dezvolta rezistenta la antibiotice, care este strans legata de inflamatie si de raspunsul slab la anumite medicamente pentru acnee pentru uz topic.

De asemenea, trebuie evitati factorii externi care favorizeaza blocarea conductelor de sebum. Acestea includ grasimi sau uleiuri pentru ingrijire si produse cosmetice, anumite medicamente, clima calda si umeda sau stimuli mecanici, de exemplu de la imbracaminte stransa sau imbracaminte asociata muncii (masti, barba).

Simptome si forme de acnee

Acneea apare mai ales acolo unde exista multe glande sebum: pe fata, pe gat si decolteu, pe spate pana la fese, pe bratele exterioare superioare si mai ales pe umeri.

Cu toate acestea, acneea poate aparea si sub axile si in regiunile genitale, fese si inghinale. Aceasta forma, nu este o boala a glandelor sebum ci una a foliculului de par (foliculii de par terminali), adica o boala complet diferita (acnee inversa sau hidradenita supurativa). Acesta are un concept de tratament diferit si cei afectati ar trebui sa fie ingrijiti de centre de piele specializate.

Diagnoza

Acneea trebuie luata in considerare mai ales daca apar cosuri pe fata, umeri si piept in timpul pubertatii. Pentru a exclude alte boli ale pielii, cum ar fi inflamatia purulenta a foliculului de par si bolile fungice, precum si rozaceea la pacientii cu varsta incepand cu 35 ani si pentru a initia tratamentul, este recomandabil sa vizitati un dermatolog.

Diagnosticul „acneei” se poate face pe baza aspectului tipic. In plus, sunt foarte importante informatii despre momentul aparitiei, daca evolutia este rapida, despre alte boli (de piele) existente si despre acumularea familiala de acnee. De asemenea, medicul intreaba despre produsele cosmetice, medicamentele si obiceiurile alimentare si daca exista o tendinta de cicatrizare.

Pentru a confirma diagnosticul de acnee si pentru a elabora un plan de tratament adecvat, in cazurile severe sau in cazul in care se suspecteaza o infectie suplimentara, medicul poate prelua secretia purulenta a plagilor din secretiile nazale sau din sange.

Terapie: Cum combatem acneea?

In timp ce, in cazul acneei fiziologice foarte usoare, poate fi suficient sa contracarati cosurile cu ingrijirea preventiva a punctelor negre adecvate, este necesar sa consultati un medic cu forme mai pronuntate si sa elaborati un plan de tratament cu acestea. In functie de gravitatea si severitatea bolii, el sau ea poate prescrie ingrediente active adecvate si poate oferi sfaturi cu privire la masurile adecvate de ingrijire.

Nu ar trebui sa puneti singur mana pe punctele negre: se recomanda o vizita la un cosmetician medical instruit.

Cand tratati forme speciale de acnee, cum ar fi acneea venenata si acneea medicamentoasa, accentul este pus pe evitarea cauzelor.

Atentie: nu trebuie sa evacuati niciodata cosuri in zona fetei deasupra buzei superioare si din zona nasului si spre coltul ochiului! Aici, datorita conexiunilor vasculare si mai ales limfatice din zona, exista riscul ca germenii sa fie transportati intern si chiar ocluzia anumitor vase (tromboza venei sinusale).

Ingrijirea pielii afectata de acnee

Curatati zonele pielii afectate de acnee o data pe zi cu sapunuri sau lotiuni de spalare cu pH neutru si fara parfum. Spalarea prea frecventa cu substante agresive distruge mediul bacterian din piele (microbiom) si poate agrava acneea.

Folositi creme hidratante pe baza de apa dupa spalare. Nu folositi niciodata creme grase sau uleioase. Grasimile si uleiurile infunda porii.

Alegeti machiaj si protectie solara fara grasimi.

Cu acneea la soare?

Uneori ai impresia ca expunerea la soare are un efect de vindecare asupra acneei. Cu toate acestea, acest lucru se bazeaza pe faptul ca acneea este mai putin vizibila pe pielea bronzata. Radiatiile UVA din solarii, in special, pot promova punctele negre. Practic, radiatiile UV nu sunt o optiune de tratament pentru acnee. Unele dintre ingredientele active utilizate impotriva acneei fac chiar pielea mai sensibila la lumina ultravioleta, astfel incat sa poata aparea mai repede daune. Prin urmare, pacientii cu acnee nu trebuie sa se expuna la soare excesiv.

Nutritie

Oricine constata ca anumite alimente au un efect nefavorabil asupra pielii ar trebui sa-si schimbe dieta si sa omita alimentele incompatibile, in special carbohidratii simpli, cum ar fi fulgi de porumb sau batoane de ciocolata si acizi grasi foarte saturati (de exemplu cartofi prajiti sau maioneza). De asemenea, trebuie evitat consumul excesiv de lapte, lapte praf sau proteina din zer. Alimentatia bogata in fructe si legume este de preferat.

Alfa beneficiile Vitaminei B7 pentru o piele sanatoasa aici.

Ce medicamente ajuta la acnee?

In functie de gravitatea bolii si daca predomina inflamatia sau productia excesiva de sebum si infundarea glandelor sebumice, medicul va alege medicamentul potrivit.

Terapia externa

Pe plan extern, acneea poate fi tratata cu creme, geluri si diverse solutii. Acestea reduc inflamatia si raspandirea acneei. Ingredientele active adecvate sunt:

  • Peroxid de benzoil: peroxidul de benzoil ucide in primul rand bacteriile si nu duce la dezvoltarea rezistentei. Nu afecteaza punctele negre.
  • Antibiotice: lupta impotriva bacteriilor care colonizeaza canalul sebumic si au efect antiinflamator. Nu trebuie utilizate niciodata singure sau in combinatie cu alte preparate mai mult de doua pana la trei luni. Aveti nevoie de reteta.
  • Retinoizi (preparate acide cu vitamina A): pot fi utilizate foarte eficient extern in toate formele de acnee, in special in preparatele combinate. Acestea actioneaza impotriva keratinizarii excesive a conductelor de sebum si astfel reduc formarea punctelor negre. De asemenea, inhiba inflamatia si sunt adesea combinate cu peroxid de benzoxil. Ele sunt, de asemenea, ideale pentru terapia de intretinere, adica pentru a preveni reaparitia acneei. Retinoizii necesita o reteta si au unele efecte secundare despre care medicul dumneavoastra va va educa.
  • Acid azelaic: Reduce cornificarea glandelor sebumice, este antiinflamator si are efect antibacterian. Este, de asemenea, potrivit pentru terapia de intretinere.
  • Acizi alfa-hidroxi: Acizii alfa-hidroxi apartin acizilor naturali ai fructelor. Acestea deschid porii canalelor.

Terapia sistemica

Cu forme mai severe de acnee, poate fi necesara administrarea medicamentelor pe plan intern (sistemic), adica sub forma de tablete. Urmatoarele grupuri de substante active intra in discutie:

  • Preparate hormonale: la unele femei, acneea se amelioreaza atunci cand iau pilule contraceptive, dar acestea ar trebui sa contina o componenta hormonala anti-masculina. Cu toate acestea, dureaza cel putin sase luni pentru ca efectele asupra productiei de sebum sa apara. Ele trebuie intotdeauna combinate cu remedii locale precum retinoizi sau acid azelaic.
  • Antibiotice: acestea sunt destinate in primul rand pentru a combate inflamatia din interior si au, de asemenea, un efect antibacterian. Ele sunt intotdeauna combinate cu mijloace externe.
  • Retinoizi (izotretinoin): Acest preparat este cel mai eficient remediu pentru cea mai severa acnee. Are efecte secundare despre care medicul dumneavoastra va va spune. Printre altele, poate provoca daune copilului nenascut, motiv pentru care sarcina trebuie exclusa pentru femeile care utilizeaza retinoizi si contraceptia sigura trebuie garantata cel putin trei luni dupa oprirea medicamentului.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram