Atunci cand ai acnee, pielea iti este lucioasa, porii dilatati iar comedoanele (punctele negre) se transforma rapid in cosuri inestetice. Nu este o afectiune cu care sa traiesti usor, de aceea ne-am propus sa-ti dam cateva sfaturi utile: trucuri de ingrijire eficienta a pielii, alimente si stil de viata recomandate, remedii din farmacia naturii.
Acnee – de ce apare?
Excesul de sebum, dezechilibrul hormonal, igiena necorespunzatoare, predispozitia genetica sau alimentatia bogata in grasimi si zaharuri rafinate sunt principalele cauza ale aparitiei acneei.
Acneea poate debuta uneori la pubertate, dar si in cadrul unor disfunctii hormonale, cum ar fi, de exemplu, sindromul ovarului polichistic. Stresul este si el un factor declansator deoarece poate deregla mecanismele hormonale. Uneori, acneea poate sa apara tranzitor si la nou-nascut si sugar, printr-un transfer hormonal de la mama.
Asadar, pentru ca un tratament pentru acnee sa functioneze trebuie stabilita cauza aparitiei. Un medic dermatolog poate stabili tipul de acnee si sa evalueze necesitatea unor analize hormonale in functie de varsta si sex. Daca se va descoperi o cauza hormonala, aceasta trebuie uneori tratata impreuna cu un medic endocrinolog si nu ginecolog.
Acnee - preventie si bune practici
Cel mai important este evitarea traumatizarii leziunilor si a produselor cosmetice neadecvate, care pot sa agraveze acneea. Nu este indicat sa se astepte sa treaca de la sine, iar traumatizarea acneei presupune un risc crescut de aparitie a cicatricilor.
Este indicata folosirea unui produs delicat pentru curatarea tenului si hidratarea acestuia cu o crema corespunzatoare. Spre exemplu, crema cu sulf este recomandata pentru ingrijirea pielii acneice si seboreice. Datorita sulfului, aceasta crema are si efect exfoliant.
Preparatele naturiste pe baza de tuia fac parte din categoria remediilor des folosite in caz de acnee. Spre exemplu, Thuja Clear contine ulei de arbore de ceai, ulei de migdale dulci si de citrice, combinatie recomandata in cazul inflamatiilor, eczemelor infectioase sau a infectiilor cu diverse bacterii ori ciuperci. Este, de asemenea, un bun cicatrizant. Uleiul de arbore de ceai (tea tree oil) se regaseste si in componenta lotiunii antiacneice de la Apimond.
De multe ori, mult nu inseamna neaparat si bun. Si in caz de acnee este recomandata o cantitate redusa de cosmetice si doar cele potrivite. De asemenea, unele obiceiuri precum atingerea fetei cu mainile sau expunerea excesiva la soare dauneaza tenului acneic si nu numai.
Alt produs naturist recomandat in acnee este crema cu galbenelele si marul lupului Dermatofitus. Este un excelent regenerator al pielii, bun cicatrizant si antibacterian.
Si nu in ultimul rand, relaxarea este o stare de spirit recomandata persoanelor care doresc sa-si ingrijeasca tenul si, de ce nu, sa incetineasca imbatranirea.
Ancee - alimente recomandate si nerecomandate
Si atunci cand se urmeaza un tratament pentru cosuri, alimentatia joaca un rol deosebit. Pielea reprezinta mai mult decat un invelis al corpului, ea ne poate oferi multe indicii despre modul in care functioneaza interiorul. Tot ceea ce ne face bine pe dinauntru este benefic si pentru piele.
In functie de organismul fiecaruia, anumite alimente agraveaza sau, dimpotriva, linistesc tenul cu acnee. Laptele dulce si branzeturile sunt mai greu de digerat insa nu trebuie renuntat la lactatele fermentate precum iaurtul, sana si chefir.
Zaharul rafinat si alimentele cu indice glicemic crescut precum painea sau pastele fainoase sunt produse care intretin si favorizeaza inflamatia. Cu cat organismul este mai predispus la inflamatie, cu atat si tenul cu acnee este mai incarcat.
Si, nu un ultimul rand, se recomanda evitarea mancarurilor prajite, procesate si sarace in fibre precum alimentele fast-food.
Alimentatia corecta poate fi insotita de consumarea de ceaiuri (trei frati patati, brusture, galbenele) si suplimente alimentare ce contin vitamina A, zinc, neem, argila, aloe vera. Recomandate sunt si alimentele antiinflamatorii, verdeturi si produse cu un continut ridicat de apa si betacaroten precum morcovi, cartofi dulci, pepene galben, patrunjel, ardei rosu, broccoli, spanac, salata verde, castraveti sau caise. Apa este esentiala si ar trebui consumata continuu, pe tot parcursul zilei.
Asadar, odata depistata cauza tenului cu acnee, pasul urmator este alegerea corecta a remediilor, obiceiuri alimentare sanatoase si produse cosmetice potrivite. Te invitam pe site sa descoperi toate produsele antiacneice si remedii naturiste pentru o piele sanatoasa.
Comentarii recente