7 remedii naturiste in caz de anxietate

12 decembrie 2019 | Oana Cucu | Niciun comentariu

Starile de anxietate ocazionale sunt absolut normale. Ar fi nefiresc ca in situatii limita care ne pot pune viata in pericol sa ramanem pasivi. Exprimarea anxietatii ne ajuta astfel sa supravietuim in situatii dificle. In schimb, daca starile de anxietate sunt persistente si se manifesta la cele mai mici obstacole, putem vorbi de o tulburare psihica de natura anxioasa.

anxietate

Ce sunt starile de anxietate

Anxietatea este o stare psihica si emotionala care cauzeaza griji si teama persistenta, fara un motiv real. Aceasta ne da o stare de neliniste si ne incetoseaza judecata. Ne poate face sa dramatizam in exces situatiile, sa devenim hiper protectori cu noi insine sau cu cei dragi, sa suferim atacuri de panica subite, epidoade de depresie sau sa ne simtim extrem de agitati in societate (anxietate sociala).
Exista mai multe tipuri de anxietate. Cea generalizata se manifesta prin griji excesive, nefondate si necontrolate cu privire la evenimentele viitoare, fie ele chiar si activitati de rutina. Sindromul post traumatic este de asemenea o tulburare anxioasa ce apare in urma unei traume majore, pierderea cuiva drag, un accident de masina sau un incident violent.
Indiferent de tipul de anxietate suferit, aceste simtome sunt comune: panica, teama si nelinistea, tulburarile somnului, incapacitatea de sta locului, maini si picioare transpirate/reci si/sau care tremura, palpitatii, uscaciunea gurii, greata, musculatura incordata, vertij.


7 tratamente naturiste in caz de anxietate

Orice tratament naturist pentru anxietate va avea efect sporit in conditiile in care persoana afectata alege constient sa-si recunoasca trairile, sa-si accepte emotiile si in cele din urma, sa le stapaneasca. Daca starile de neliniste afecteaza intens calitatea vietii de zi cu zi, sunt recomandate sedinte de terapie sau cel putin discutii profunde cu o persoana de incredere care stie sa asculte fara sa judece.
Exista o serie de remedii naturiste pentru ameliorarea starilor anxioase, cunoscute in popor pentru proprietatilor lor calmante dar si nutrienti care hranesc organismul si creierul facandu-le implicit mai puternice.

  1. Acizii omega-3 sunt derivate din uleiul de peste si au un numar mare de efecte benefice in organism. Membranele cerebrale contin un procent important de astfel de grasimi, iar studiile au indicat ca lipsa acizilor grasi omega-3 din creier poate duce la tulburari comportamentale sau le poate intretine.
  2. Roinita este un remediu excelent pentru nervi, calmeaza starile tensionate si cele cauzate de anxietate si are puterea de a crea o stare de buna dispozitie in caz de oboseala. Cunoscuta in popor si sub numele de melisa, mataciune sau lemon balm, roinita contribuie la armonizarea starii psiho-emotionale, la functionarea in conditii optime a memoriei si protejeaza organismul impotriva stresului, contribuind la eliminarea disconfortului ce poate aparea la nivelul aparatului cardiovascular si stomacului.
  3. Valeriana este una dintre acele flori care ne invata sa fim 'flower power' si ne inspira. Radacina ei contribuie cu succes la o abordare mai relaxata a vietii de zi cu zi. Radacina de valeriana ne face mai puternici, contribuind la igiena mentala, ajutandu-ne astfel sa ne curatam de sentimente de frica, de ganduri apasatoare (chiar obsedante), de inevitabilul stres. Numele sau este derivat din termenul latin 'valere' care inseamna a fi puternic sau a fi sanatos.
  4. Rhodiola este planta cunoscuta si folosita terapeutic inca de pe vremea grecilor si a romanilor. I se mai spune 'radacina de aur' datorita ingredientelor sale active, printre care, cu importanta deosebita: salidrozide, rosavin, rosarin, compusi fenolici antioxidanti. Acestea au un rol important in obtinerea starii generale de bine, prin stimularea eliberarii endogene a endorfinelor. Acest 'cocktail' de bioelemente s-a dovedit eficient in ameliorarea simptomelor depresiei, anxietatii si atacului de panica.
  5. Polenul crud de castan dulce si mur are multe calitati remarcabile pentru organism. Acesta este foarte bogat in polifenoli, substante cu proprietati antioxidante, continand cea mai mare cantitate de antioxidanti dintre toate tipurile de polen. 15-20 de grame din acest tip de polen reprezinta echivalentul a 900 de grame de broccoli sau 6 cani de ceai verde. Datorita puterii antioxidante, polenului crud de castan dulce si mur previne demineralizarea si asigura echilibrul sistemului nervos, fiind recomandat in stari de anxietate sau depresie usoara, in combaterea stresului si a oboselii.
  6. Ceai pentru anxietate - detaseaza-te un pic de agitatia cotidiana, asaza-te confortabil, ia o ceasca de ceai cald in maini, adulmeca mireasma acestuia si apoi gusta din el – este divin! inca din secolul al XVI-lea filosoful chinez T’ien Yiheng spunea ca 'bem ceai pentru a uita de zgomotul lumii'. Acest lichid aromat si cald iti poate incalzi sufletul…la propriu.
  7. Uleiuri esentiale pentru anxietate - unele uleiuri esentiale amelioreaza simptomele fizice si psihice ale depresiei, in timp ce altele imbunatatesc calitatea somnului, dar si starea de spirit. Totodata, anumite uleiuri esentiale atenueaza simptomele anxietatii. Potrivit statisticilor, aproape jumatate dintre persoanele care sufera de anxietate sau de stres cronic folosesc terapiile alternative pentru ameliorarea simptomelor. Uleiurile esentiale declanseaza un raspuns psihologic, mintal si emotional imediat ce ajung la receptorii olfactivi, care se afla in stransa legatura cu sistemul limbic. Sistemul limbic este partea din creier responsabila cu mirosul, emotiile si comportamentul. Asadar, de aici efectul puternic pe care il au anumite mirosuri asupra emotiilor noastre. Unele uleiuri esentiale au efecte calmante, in timp ce altele au efecte energizante – important este sa alegi uleiul esential in functie de nevoile tale. Uleiurile esentiale se folosesc prin inhalare, masare sau imbaiere.

Ce cauzeaza si cum prevenim anxietatea

Omenii de stiinta nu au descoperit inca care sunt cauzele care declanseaza tulburarile anxioase. Anxietatea se pare ca apare in urma unei combinatii de factori precum modificarile in chimia creierului, stresul si mostenirea genetica – ar putea avea legatura cu anumite circuite defecte din creier, care sunt responsabile cu controlul fricii si emotiilor.
Exista si situatii in care anxietatea este o consecinta a unei afectiuni medicale precum: hipotiroidismul, diabetul, afectiunile cardiace, abuzul de substante interzise, afectiunile respiratorii precum astmul, sindromul de colon iritabil, durerea cronica, sevrajul cauzat de renuntarea la alcool sau la anumite medicamente.
Starile de anxietate pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos, cu obiceiuri care asigura echilibrul mintii si organismului si prin limitarea lucrurilor care ne afecteaza sanatatea, fie ea fizica sau emotionala.

  • Exercitiile de respiratie sunt extrem de eficiente in reducerea starilor de anxietate si multi terapeuti le recomanda. Asta pentru ca in momentele in care anxietatea ataca, respiratia devine prea rapida si asa apare hiperventilatia, care vine la pachet cu ameteli si senzatie de sufocare, simptome care nu fac alteceva decat sa intareasca cercul vicios al anxietatii. Exercitiile de respiratie combat hiperventilatia si linistesc totodata mintea, slabind treptat intensitatea anxietatii.
  • Meditatia este o alta tehnica de relaxare eficienta in combaterea anxietatii, studiile facute in ultimii ani in domeniu confirmand efectele linistitoare ale acestei practici stravechi. Meditatia practicata zilnic poate elimina definitiv anxietatea.
  • Yoga este o practica care imbina posturile fizice cu exercitiile de respiratie si meditatia, ceea ce inseamna ca are toate calitatile pentru a fi o practica eficienta in combaterea tulburarilor anxioase.
  • Parcticarea exercitiilor fizice declanseaza eliberarea de endorfine la nivelul creierului, care nu numai ca amelioreaza durerile fizice, insa joaca si un rol extrem de important in obtinerea unei stari de bine.
  • Rutina zilnica a unei persoane anxioase trebuie sa fie clara si bine stabilita pentru a nu declansa simptomele pe parcursul zilei. Ideal ar fi ca dimineata sa inceapa cu o sesiune meditatie, urmata de sport (de preferat in aer liber), un mic dejun hranitor si un ceai calmant.
  • Persoana anxioasa nu trebuie sa isi aglomereze prea tare programul cu multe activitati intrucat lipsa timpului ii va declansa starile anxioase. Este recomandat ca indatoririle de la locul de munca sa fie executate in liniste, cu calm si niciodata amanate pe mai tarziu. Pranzul, cina, dar si gustarile din timpul zilei trebuie sa fie respectate cu strictele. Seara se poate incheia cu o activitate relaxanta, cu un masaj sau cu o sesiune de aromaterapie.
  • Produsele excitante pentru creier precum cofeina, nicotina, alcoolul sau ginsengul accentueaza simptomele specifice anxietatii asa ca e recomandat sa fie evitate.
  • Deprivarea de somn reduce abilitatea organismului de a face fata stresului, ceea ce inseamna ca mareste predispozitia pentru anxietate. Lipsa somnului poate cauza stari anxioase chiar si persoanelor care nu sufera de o tulburare anxioasa.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram