Poate nu stiai insa sindromul de colon iritabil nu reprezinta o boala in sine ci un amestec de simptome de la nivelul digestiei. Contractiile neregulate ale muschilor din peretii colonului duc la strangularea haotica a diametrului si continutului intestinal. Astfel de probleme apar la peste 20% dintre adulti ce sufera de episoade cu cantitati mari de fluide in colon (diaree), alternate cu momente de lipsa a lichidelor din intestine (constipatie).
Tratarea sindromului de colon iritabil
Tratarea sindromului de colon iritabil implica mai multe actiuni si remedii. Vizita la medicul specialist si efectuarea unor schimbari fundamentale ale stilului de viata sunt cu siguranta primii pasi.
Alimentatia este extrem de importanta. Dieta zilnica bogata in fibre si fructe proaspete este de mare ajutor. De asemenea, orarul de mese si mancatul in tihna sunt esentiale. Alimentele ce trebuiesc evitate sunt cele care contin aditivi alimentari, produsele de patiserie sau fast food, prajeli, dulciuri, cafea, bauturi carbogazoase, lactate, zahar, tarate si produse din grau.
Consuma suficiente lichide. Lichidele ajuta la ameliorarea constipatiei si le inlocuiesc pe cele absorbite de fibre. Apa este sursa ideala de hidratare, in timp ce bauturile carbogazoase pot duce la balonare, iar cele care contin cofeina si alcool contribuie la deshidratare si pot provoca diaree si iritarea mucoasei colonului. Asadar, nu orice lichide sunt utile. Alege apa plata sau sucurile naturale.
Nu uita sa faci miscare zilnic. Exercitiile fizice regulate, chiar si plimbarile mai lungi sau urcatul scarilor, stimuleaza contractile peretelui intestinal. In plus, sunt o modalitate eficienta de a reduce stresul zlnic si anxietatea.
In cazul in care aceasta rutina a unei vieti sanatoase nu amelioreaza sindromul de colon iritabil, trebuie sa stii ca ai la indemana oricand remedii naturiste. Iata 5 dintre ele:
1. Jarro-Dophilus®+FOS
Jarro-Dophilus®+FOS este un remediu sinbiotic ce actioneaza cu succes in cazul sindromului de colon iritabil. Acesta asociaza bacterii probiotice cu prebiotice si fibre si are rol principal de echilibrare a florei organismului. Contine 3.4 miliarde de bacterii probiotice, pentru o repopulare optima a florei microbiene. In plus, cele 6 tulpini patentate (4 Lactobacillus si 2 Bifidobacterium) au o actiune eficienta pe mai multe tipuri de agenti cu efect daunator.
Bacteriile benefice sunt microorganisme vii, nepatogene, cu efecte pozitive asupra sanatatii. Aceste bacterii actioneaza in cavitatea bucala, tubul digestiv, caile respiratorii si in sistemul uro-genital.
FOS sunt fibre solubile care sustin actiunea bacteriilor probiotice si prebiotice. Efectul principal al acestor microorganisme benefice are loc la nivelul intestinului subtire, iar al fibrelor solubile la nivelul intestinului gros, unde stimuleaza multiplicarea bacteriilor Bifidobacterium. Prin combinarea bacteriilor benefice cu fibrele solubile rezulta acest produs sinbiotic. Acest produs contribuie la reglarea echilibrului acido-bazic.
2. Polen crud de trandafir salbatic
Iata un aliment natural complet ce contine toti micronutrientii atat de importanti pentru sanatatea noastră. Acesta este ‘ingerul pazitor’ al colonului si florei intestinale. Este bogat in aminoacizi, vitamine, minerale si lactobacilli si indeplinește un rol extrem de important in tratarea simptomelor sindromului de colon iritabil. Reglează tranzitul intestinal si previne inflamarea colonului, tonifiaza, fortifica si energizeaza organismul, combate oboseala cronica. Polenul crud de trandafir salbatic contine carotenoide si lactofermenti aflati intr-o sinergie puternica. Dinamizeaza atat mucoasa, cat si flora intestinala si ajuta la reglarea tranzitului intestinal si la prevenirea inflamatiilor colonului. O cura de polen crud de trandafir salbatic poate elimina constipatia si multe alte probleme ale colonului. In plus, datorita substantelor de tip flavonoid, polenul crud de trandafir salbatic faciliteaza absorbtia de calciu in organism.
Nu doar polenul este benefic sanatatii colonului ci si alte produse apicole. Citeste mai mult despre beneficiile acestora aici.
3. Pulbere de lucerna (Alfalfa)
Planta Alfalfa face parte din familia mazarei si mai este cunoscuta si sub denumirea de lucerna in agricultura. Al-fal-fa provine din araba si inseamna 'parintele tuturor alimentelor' datorita continutului ridicat de vitamine, minerale si aminoacizi. Lucerna este de pana la 10 ori mai bogata in minerale decat majoritatea cerealelor. Aceste minerale se regasesc in pulberea de lucerna sub forma echilibrata si sunt foarte alcaline. Astfel, efectul consumului sau este de neutralizare a tractului intestinal si o absorbtie corespunzatoare. Pulberea de lucerna este indicata in dieta persoanelor cu sindrom de colon iritabil si datorita continutului extrem de bogat in fibre.
4. Extract din muguri de smochin
Administrat in cure periodice, primavara si toamna, extractul de muguri de smochin poate duce la scaderea riscului de recidiva a simptomelor de colon iritabil. Principala actiune a acestui macerat glicerinic este la nivelul aparatului digestiv. Ajuta la ameliorarea simptomelor de tulburari gastrice (de tip hipo sau hipersecretie), gastro-duodenale sau tulburari neurovegetative si psihosomatice de la nivel gastro-duodeno-colic.
5. Total Cleanse Colon
Total Cleanse Colon prezinta o formula complexa ce ajuta la detoxifierea colonului si la reglarea tranzitului intestinal, formula imbunatatita cu magneziu, quercitina si bioflavonoide din Grapefruit. Suplimentul contribuie prin reglarea tranzitului intestinal si sustinerea detoxifierii normale a colonului, mentinerea sanatatii mucoasei intestinale si sistemului digestiv, prin:
» actiune carminativa (ofera suport in reducerea meteorismului si a colicilor abdominale);
» sustinerea starii de confort si reducerea senzatiei de greata si a varsaturilor pe perioada calatoriei.
Te invitam pe site-ul PutereaPlantelor.ro sa descoperi toate produsele naturiste (ceaiuri, comprimate, tincturi, pulberi, extracte, siropuri) recomandate persoanelor cu sindromul de colon iritabil.
Comentarii recente